Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 10:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 12 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1760,07-1,41%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,5%, а індекс ПФТС втратив 0,2%.  Знову постає питання, наскільки зміни українських індексів зараз в конкретний день, відображають зміни цін «індексних паперів» в цей же день. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Що стосується якогось коментаря, то можливо на вчорашні в цілому негативні зміни цін «індексних» акцій на ПФТС вплинула інформація, яка з’явилась вдень, про можливу відміну конкурсу з продажу державного пакету акцій «Центренерго». А, можливо, це так впливає негативна динаміка на зовнішніх ринках. Або ж два чинника діють спільно. Хоча не виключено, що вчорашнє цінове зниження -  тимчасове технічне відхилення цін місцевих акцій в негативну сторону.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 11.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

16,99

-2,1%

17,0774

-1,4%

Райффайзен Банк Аваль

0,349

-0,3%

0,3498

-0,9%

Донбасенерго

31,2

-1,1%

31,2

-1,1%

Укрнафта

127,01

1,5%

-

-

Індекс ПФТС

Крюківський ВБЗ

10,1

-15,1%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні: акціями Української біржі – 452 тисячі гривень, біржі ПФТС – 465 тисяч гривень. Це суттєво менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні кілька місяців.

Вчора крім цього на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями «Укргазбанку» великим обсягом (1,132 мільйони гривень) та банку «Південний», а також були зафіксовані адресні угоди. Адресні угоди були зафіксовані з акціями: «Центренерго», «Райффайзен Банк Аваль», «Донбасенерго» «Турбоатому», «Укрнафти» та одного інвестиційного фонду.

З акціями «Укрнафти» також вчора на ПФТС була укладена угода РЕПО.

Всього на біржі ПФТС вчора з акціями було укладено угод на суму приблизно 3,5 мільйони гривень.

Українські фінансові новини.

ЄС вчора виділив Україні 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги, повідомив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Трохи пізніше Міністерство фінансів України підтвердило, що ЄС перерахував кошти. Кошти надані до квітня 2033 року під 1,25% річних.

Новина позитивна з точки зору фінансової стабільності нашої країни. Кошти ЄС це кредити під низькі відсотки, які дозволяють суттєво зменшити вартість обслуговування боргу України. Вони також дозволяють менше позичати на зовнішніх ринках. А позичати Україні і в цілому країнам, які розвиваються на зовнішніх ринках зараз непросто. Ця програма допомоги ЄС також стимул проводити економічні реформи в нашій країні, адже кожен транш допомоги надається лише за виконання певного переліку умов. Ці умови в цілому сприяють прогресу України, як в економічній, так і інших сферах. Хоча, звичайно, не всі ці умови хочеться виконувати. Адже, якби, теоретично в цих відносинах була більша асиметрія на користь економіки України, то було б ще вигідніше. Однак, необхідно брати до уваги, що стосунки мають бути чесними.

Інформаційні агенції вчора вдень повідомляли, що Фонд Держмайна України (або ж Кабінет Міністрів) готується об’явити про відміну конкурсу з продажу державного контрольного пакету акцій «Центренерго» наміченого на 13-е грудня. Начебто основний аргумент на користь такого рішення – невідповідність поданих документів вимогам. За повідомленнями імовірність проведення конкурсу існувала, але вона була мала. За інформацією, на яку посилались агенції, з шести претендентів, які проявили зацікавленість в участі у приватизації цієї компанії електричної генерації, свій інтерес матеріально у вигляді фінансової гарантії підтвердили дві: ТОВ «Укрдонінвест» (Київ) та білоруське унітарне підприємство «Нафтобітумний завод», яке належить білоруському нафтотрейдеру «Інтерсервіс».

Можливо саме через, як писалось вище, зазнали цінових втрат вчора акції «Центренерго». Їх негативна динаміка цього вівторка могла «потягнути за собою» вниз і ціни інших місцевих українських пайових паперів.

Вже після закінчення торгів вчора стало ясно, що конкурс з продажу державного пакету «Центренерго» дійсно не відбудеться. Про це написав в Facebook керівник Фонду держмайна України Віталій Трубаров.

«Учасники конкурсу, а це – ТОВ «Укрдонінвест» і виробниче унітарне підприємство «Нафтобітумний завод» - не допущені до участі в конкурсі, оскільки подана ними документація не відповідає вимогам законодавства. Зокрема, п.5.7.14 Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств, про надання інформації та копій документів щодо пов'язаних з потенційним покупцем осіб», - так звучить цитата з повідомлення.

Для учасників місцевого ринку акцій приватизація «Центренерго» - це подвійне почуття. З однієї сторони продаж державної частки це можливість отримати після продажу непогані кошти і прибуток в короткому періоді. З іншої – це позбавлення українського фондового ринку самої, чи однієї з двох найбільш ліквідних акцій, які торгуються на місцевих фондових біржах. Так що, хто знає, як воно для них краще.

Вчорашнє розміщення державних облігацій Мінфіном було інтригою, враховуючи слабке розміщення попереднього тижня валютних ОВДП, і концентрація попиту на дуже коротких ОВДП, номінованих в гривні. Останнє так само вірно і для аукціонів проведених ще тижнем раніше. Та вчора все вийшло досить непогано. І знову цитата: «За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 11 грудня 2018 року до державного бюджету залучено 1,618 млрд. гривень, що свідчить про суттєве зростання попиту на внутрішньому ринку зі сторони інвесторів в порівнянні з попередніми аукціонами». Це частина короткого  повідомлення Мінфіну.

Якщо ж говорити про деталі, то успішне розміщення відбулось за рахунок, в першу чергу, продажу ОВДП номінованих в євро на суму 42,96 мільйони одиниць єдиної валюти з датою погашення 11 квітня 2019 року. Це приблизно 87% всіх проданих вчора паперів в грошовому еквіваленті. Термін обігу паперів все ж досить короткий – 120 днів. Ставка їх розміщення – 4,5%.

Що стосується ОВДП в доларах США, то обсяг їх продажу вчора був зовсім невеликим – в сумі по трьом випускам – 8,4 мільйони доларів. Однак, це більше, ніж на аукціонах, які були проведені на минулому тижні. І що позитивно, попит змісився в сторону більш «довгих» паперів, так само, як і попит в гривні. Ставки при розміщенні по цим паперам лишились на попередньому рівні 6,7%, 7,25% та 7,5% для доларових та 19,0% і 18,5% для гривневих ОВДП.

Як казали раніше в таких випадках, вчорашнє розміщення – позитивний сигнал для ринку.

Світові ринки акцій.

Вчора вони спробували відновитись після своїх зовсім недавніх чутливих втрат. Однак, все ж яскравого їх «повернення» вчора не відбулось, як це було відразу після досягнення дна в двох попередніх недавніх випадках. Хоча така спроба була. Імовірно, більший ріст матиме місце сьогодні.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на зовсім незначні, майже символічні 0,04%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 «відбився уверх» на 1,5% від свого дворічного мінімуму, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,2%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають, хоча й їх ріст зменшився порівняно з ростом годиною раніше. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зовсім незначно підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,9%.

На цьому, в принципі, слабко позитивному зовнішньому фоні (можливо, спірно), але при певному суто українському негативі для цін місцевих акцій, перш за все «Центренерго», можна очікувати сьогодні різних цінових змін акцій, які торгуються на українських фондових біржах. Дещо більшою видається ймовірність негативного сценарію торгів.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 12 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду