Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 08.05.2024 03:14
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 21 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1705,040%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,1% після двох днів своїх втрат по 0,2% кожного. Ці незначні втрати не йдуть ні в яке порівняння з тим, що відбувається на світових ринках акцій, в першу чергу розвинутих країн. Всьому причина – різниця в оцінках. Фондовий ринок США зараз ринком оцінений дуже високо, Європи – також ще немало, а місцевий український ринок акцій – досить низько. Тож йому і нікуди особливо рухатись вниз допоки фінансові показники місцевих емітентів залишаються принаймні на поточних рівнях, а суто специфічні українські ризики не збільшаться. Ринки акцій країн, які розвиваються, в цілому, через набагато нижчу оцінку після свого зниження, в останній два місяці (десь з 9-ого жовтня) тримаються набагато краще за ринки розвинутих країн. На думку переважної більшості (якщо не всіх) стратегів по фінансовим ринкам через відносно низьку оцінку та більш стабільний та вищий ріст економік цих країн, ці ринки акцій мають набагато кращу перспективу на 2019, ніж ринки акцій розвинутих країн.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 20.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,8

-1,7%

15,0377

-2,2%

Райффайзен Банк Аваль

0,3445

0,6%

0,3445

0,6%

Укрнафта

124

-2,4%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС залишився скромним і, навіть, ще помітно знизився. В цьому ринковому сегменті до двох найбільш ліквідних пайових паперів в порівнянні з попереднім торговим днем додались акції «Укрнафти»  з зовсім малим обсягом торгів ними. В грошовому вираженні обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС вчора і склав 380 тисяч гривень, що мало, навіть, як для останнього часу. В обсягах торгів відчувається наближення Різдва та новорічних свят, а також вплив негативної динаміки на світових фондових ринках.

Вчора на ПФТС знову була зафіксована адресна угода з «індексними» акціями «Донбасенерго», та ще одна з акціями «Дніпровагонмашу».

Цього четверга, крім цього, на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку», одного інвестиційного фонду та Миронівського хлібопродукту.

Значимі для динаміки фінансового ринку країни актуальні українські фінансові новини за вчора та станом на сьогоднішній ранок - відсутні.

Світові ринки акцій вчора знову суттєво чи помітно знижувались.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знову знизився, і знову на значиму величину, 1,6%, оновивши свій 15-и місячний мінімум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора теж втратив 1,6%, оновивши свій дворічний мінімум, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на 0,8% після росту минулого дня на 0,5%.

За 20 календарних днів грудня індекс S&P 500 вже втратив дуже помітні 10,6%. В останній раз менші значення індексу S&P 500 бачили на початку вересня 2017 року, а індексу STOXX 600 на початку листопада 2016. Зниження індексу MSCI EM на річному інтервалі складає зараз більше 15%.

Банк міжнародних розрахунків (колись виконував функції подібні до ролі МВФ) вважає, що розпродаж акцій на ринках в останній квартал «не є ізольованим явищем». Основна причина – переоцінка ринків (ризиків) через нормалізацію політики центробанків. Інша причина сповільнення ряду економік, та додаткові економічні ризики через торгові війни, а також політичні ризики (Brexit та інші). Ситуація з поступовим зниженням ринків акцій та їх високою волатильністю, на думку фахівців БМР, продовжиться щонайменше перший квартал 2019.

В той же час переважна більшість незаангажованих фахівців (тих хто не сильно пов'язаний з власними інтересами на ринку акцій) вважають, що для ФРС зараз найкращий час нормалізувати грошово-кредитну політику в США, відсоткові ставки, та зменшити баланс центробанку за рахунку продажу явно надлишкових (після програми кількісного пом’якшення) у великій кількості на балансі ФРС боргових паперів уряду США та іпотечних паперів. Мова не йде про обмежувальну політику центрального банку, а поки лише підхід до нейтральної позиції ЦБ від позиції стимулюючої економіку. Адже ВВП США і так поки непогано зростає, а рівень безробіття в країні дуже низький.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються (що в поточній ситуації не обіцяє нічого хорошого); на європейські - незначно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів незначно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,2%.

На сьогодні видається немає зовсім ніяких підстав очікувати суттєвої негативної корекції на місцевому українському ринку акцій, так само, як і сильного росту. Ціни місцевих паперів на ПФТС можуть сьогодні як несильно підрости, так і несильно знизитись. На користь першого «грає» те, що індикатор ПФТС вже негативно корегувався кілька днів. На користь другого – доволі сумнівна ситуація на зовнішніх ринках акцій. Хоча, знову ж таки, індекс MSCI EM зранку все ж перейшов у позитивну зону.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 21 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду