Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 13:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 16 января 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС втратив ще 0,2%, після двох своїх попередніх негативних результатів: цього понеділка  (-0,2%) та минулої п’ятниці (-0,5%).

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Як видно з Таблиці 1, акцій, які б очевидно могли внести негативний внесок в зміну індексу ПФТС, вчора не було. Тож причина зниження індикатору в особливостях методики його розрахунку і дуже, дуже слабкій ліквідності на місцевому ринку акцій. Про подібні викривлення вже не раз писалось денних оглядах. Зараз вони приводять до певної ілюзії стосовно негативної кореляції місцевого ринку акцій та світових фондових індексів, що в цілому не відповідає позитивній кореляції денних змін цін місцевих «індексних» паперів і світових фондових індексів.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 15.01.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,44

0,3%

14,375

0,0%

Донбасенерго

33,05

1,2%

33,05

1,2%

Турбоатом

13

0,0%

-

-

Вчора торги «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС були дуже скромними не тільки по кількості емітентів, з акціями яких пройшли угоди. Вони також були дуже малими і за обсягом, який суттєво знизився в порівнянні з двома попередніми торговими днями і склав в грошовому вираженні лише 267 тисяч гривень. Це дуже мало і значно менше за середньоденні торги на ПФТС в цьому сегменті ринку за останні кілька місяців.

Крім цього, вчора на ПФТС були зафіксовані безадресні угоди з акціями Миронівського хлібопродукту, «індексними акціями» «Укрнафти» та «Райффайзен Банк Аваль», а також пройшла невелика угода по безадресним заявкам з акціями «КиївЕнерго». Таким чином вчора місцевий ринок акцій «перемістився» з сегменту угод по безадресним заявкам в сегмент угод по адресним заявкам.

Українські фінансові новини.

Вчора відбувся черговий первинний аукціон Міністерства фінансів України по розміщенню облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). За результатами вчорашніх аукціонів до державного бюджету було залучено 9 мільярдів 716 мільйонів гривень в еквіваленті. З них в гривні 5 мільярдів 595 мільйонів (57,6%); решта переважно в доларах США та невелика сума в євро. Попит, як і раніше в більшій мірі концентрувався на «коротких» тримісячних паперах, як в гривні, так і доларах США (67% суми розміщення). Проте інтерес був і до гривневих паперів з погашенням через півроку, в липні 2019, (10,0% розміщення) і до річних (19,3% розміщення).

Середньозважена відсоткова ставка тримісячним гривневим паперам склала 19,2%, піврічним – 18,5%, річним - 18,25%. Ставка по тримісячним ОВДП номінованим в доларах США – 6,47%, піврічним - 6,7%, річним – 7,25%, піврічним в євро – 4,52%.

Новини українських емітентів.

Повідомляється про те, що «ДТЕК Нафтогаз» став власником 24,99% ПрАТ «Київобленерго». Акції придбані у компанії VS Energy International Ukraine, яка належать російським власникам. Поки VS Energy зберігає у власності 33,60788% акцій компанії «Київобленерго».

Раніше повідомлялось про те, що дві нафтогазові компанії «ДТЕКу» мають намір придбати у VS Energy 94% акцій «Київобленерго» та 68,3% акцій «Одесаобленерго». Однак, на це ще необхідний дозвіл Антимонопольного Комітету України.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 1,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс ще на помітні 1,25% після свого стрибка на 1,6% днем раніше.

Індекс S&P 500 закінчив вчорашні торги коло максимумів дня, на яких він  був і на початку торгової сесії цього вівторка. В середині торгів індекс дещо втрачав. Ріст індексу S&P 500 відбувся, як пишуть оглядачі, завдяки оголошенню компанії Netflix про намір збільшити плату за свою послугу потокового відео на 13-18%. Це дало поштовх росту не тільки акціям цієї компанії, ціна яких зросла за результатами вчорашніх торгів на 6,5%, але й акціям інших найбільш крупних компаній високотехнологічного сектору, Facebook, Amazon, Apple та Alphabet, які додали вчора в ціні більш, ніж по 2% кожна.

Вчора зросли в ціні на 1% і акції банку J.P. Morgan Chase, незважаючи на те, що минулого дня банк опублікував гірші результати за четвертий квартал 2018 року, ніж очікувалось аналітиками. Інший банк з найбільших в США, який вчора також публікував квартальні та річні результати, Wells Fargo, мав в четвертому кварталі 2018 прибуток вищий за очікуваний аналітиками, але гірший за очікуваний показник доходу. «Сезон звітності» в США на цьому тижні продовжиться публікацією на цьому тижні фінансових показників інших провідних банків цієї країни: Bank of America, Goldman Sachs та Morgan Stanley.

Взагалі, зі сторони здається, вчорашній оптимізм на фондовому ринку Америки після має іншу природу, ніж суто інформаційну, а оголошення Netflix слугувало більше просто приводом. Найбільш крупні учасники фондового ринку США зараз, здається, просто реалізують свій раніше намічений торговий план на найближчий місяць «підняти» ринок країни після його суттєвого зниження через сильні  розпродажі в кінці минулого року. Не слід забувати, що крупні брокери/дилери, здійснюючи активно свої операції і ризикуючи, заробляють набагато більше, ніж слідуючи простій «лінивій» стратегії забезпечення ліквідності на ринку. Хоча звичайно тактика влаштовування цінових «хвиль» на ринку є істотно більш ризикованою і вимагає більшої майстерності, а також певних додаткових інтелектуальних та нервових витрат. Від зростання ринку акцій виграють також і компанії з управління активами за рахунок росту плати за управління та більших коштів, які інвестори готові вкладати в акції. Останнє - в тому числі за рахунок заспокоєння інвесторів ціновим ростом на ринку акцій після його зниження. Фондам також простіше розпродавати акції з більш високих цінових рівнів за необхідності.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знову зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM майже не змінюється, але знаходиться в позитивній зоні.

На позитивному зовнішньому торговому фоні можна очікувати, скоріше, незначного зростання індексу ПФТС та слабкої позитивної зміни цін місцевих «індексних» акцій в середньому сьогодні. 


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 16 января 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду