Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 14:14
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 1 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС знизився на незначну 0,1%. Це сталось після того, як індекс практично не змінився цієї середи (+0,02%), цього понеділка (-0,03%), та минулої п’ятниці (-0,01%) і зріс на невеликі 0,3% цього вівторка.

Повторимо вчорашню тезу. Слабка динаміка місцевого фондового ринку призводить до подальшої втрати інтересу його учасників до торгів акціями місцевих емітентів.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій, які торгувались учора, наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 31.01.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,31

-0,7%

14,3457

-0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,3477

1,1%

0,3488

0,1%

Донбасенерго

33,02

0,1%

33,02

0,0%

Укрнафта

130

0,0%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 392 тисячі гривень – незначно більше, ніж днем раніше. Це помітно менше за середньоденний обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (487 тисяч гривень), та за останні три місяці (538 тисяч гривень).

Вчора також на ПФТС по безадресним заявкам пройшла одна невелика угода з акціями «Дніпровагонмашу».

Українські фінансові новини.

Вчора Правління Національного банку України ухвалило рішення залишити облікову ставку на рівні 18,0% річних. «Збереження ставки на такому рівні спрямоване на зниження інфляції до цілі 5% у 2020 році», - повідомляє Нацбанк.

«…високі процентні ставки сприятимуть припливу боргового капіталу, що разом із подальшим надходженням прямих іноземних інвестицій фінансуватиме дефіцит поточного рахунку» - заявляє НБУ.

Збереження базової ставки в Україні було очікуваним, хоча Голова правління НБУ і говорив під час своєї недавньої доповіді у Верховній Раді про готовність українського центробанку дещо пом’якшити грошову політику. Однак ще високий рівень інфляції, ризики пов’язані з виборчим циклом, певна нестача валюти в країні настроювали та настроюють фахівців на скептичний лад.

Надзвичайно висока реальна ставка в Україні (номінальна ставка мінус інфляція), ймовірно, найвища зараз в світі, сприяє завищенню курсу гривні через процентний диференціал з валютними інвестиціями, Також вона сприяє збільшенню накопичень. Ці два чинники позитивно впливають на рівень інфляції. При цьому, однак, обмежується економічний зростання в країні, в першу чергу, по причині обмеження кредитування.

Висока базова ставка підтримує високі дохідності ОВДП. Рівень дохідності цих паперів безпосередньо пов’язаний з базовою ставкою. Високі дохідності ОВДП дозволяють інвесторам, включаючи недержавні пенсійні фонди, зараз легко та без особливих проблем, суттєво перевищувати по дохідності рівень споживчої інфляції в Україні.

Світові фондові ринки.

           

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,9% після свого росту на 1,55% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,2% після росту на 0,25% цієї середи, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на 1,3%.

Зараз уже можна впевнено стверджувати, що індекс S&P 500 відірвався уверх від своєї «полиці», тобто плаского руху з дуже невеликими змінами без певного напрямку. До цього ривка, який стався у два останні дні, індекс S&P 500 знаходився на рівні підтримки, який утворювали три його локальних мінімуми: 29.10.2018, 23.11.2018 та 07.12.2018. З останнього рівня за період 13-24.12.2018 року індекс S&P 500 різко і суттєво знизився. Однак до сьогодні від свого мінімуму 24.12.2018 він вже додав 15%.

На річному інтервалі до 31.12.2019 негативні зміни згаданих вище світових фондових індексів складають: S&P 500 (-4,2%), STOXX 600 (-9,3%), MSCI EM (-16,3%). Абсолютні дохідності інвестицій в індекси приблизно на 2% вищі (тобто втрати менші) за рахунок дивідендів.

Як зазначалось в попередньому огляді, зараз основні гравці на фондовому ринку США грають на підвищення. Цьому допоміг і ФРС США, який на цьому тижні просигналізував про свою готовність зробити паузу в циклі підвищення відсоткових ставок, а також паузу в нормалізації розміру свого власного балансу. Незважаючи на все це, вчора індекс Dow Jones дещо знизився.

Вчора допомогу американському ринку надала позитивна квартальна звітність компаній Facebook та General Electric. Після виходу позитивних даних цих компаній їх акції зросли, відповідно, на 10,8% та 11,65%.

Сьогодні ринок США, окрім нових публікацій квартальних звітів корпорацій, отримає додаткову інформацію у вигляді чергового місячного звіту по праці в країні. Дуже ймовірно, що, незалежно від даних звіту, «бики» на ринку будуть інтерпретувати звіт на свою користь. Якщо звіт буде сильний, вони пошлються на силу американської економіки, слабкий – на те, що ФРС не буде піднімати базову ставку. І те і інше позитивне для фондового ринку цієї країни.

І все ж більшість учасників фондового ринку США вважає, що фондові індекси країни не зможуть вже суттєво просунутись угору. Їх думка – ціни акцій американських корпорацій значно зросли в січні з рівнів «перепроданого» ринку в кінці грудні 2018 до «справедливих» зараз, і аргументів для подальшого суттєвого просування наверх поки недостатньо.

Динаміка фондового рикну США, автоматично перекладається з певними змінами і на решту крупних фондових ринків. Тому згадані чинники важливі не тільки для фондового ринку США.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси, як і вчора зранку, мало змінюються. При цьому більшість перебуває в позитивній зоні. Ф’ючерси на європейські фондові індикатори, як і вчора зранку, зростають помітно. Таким чином вирівнюється різниця у вчорашніх результатах торгів акціями в Європі та США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM, додає 0,1%.

Повторимо тезу з вчорашнього огляду. Відносний позитив на зовнішніх ринках акцій може сьогодні дати (але може не дати, як це було учора) певний поштовх для невеликого цінового руху уверх і на місцевому ринку акцій.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 1 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду