Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 20:49
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 4 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС підріс на невеликі 0,2% після свого зниження на незначну 0,1% днем раніше.

Цьому передували також дні слабких зміни індикатору: практично без змін минулих середи (+0,02%), понеділка (-0,03%), та позаминулої п’ятниці (-0,01%) і ріст на невеликі 0,3% минулого вівторка.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів «індексними» акціями на ПФТС минулої п’ятниці і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 01.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,38

0,5%

14,3982

0,4%

Райффайзен Банк Аваль

0,3488

0,3%

0,3486

-0,1%

Донбасенерго

33,05

0,1%

33,05

0,1%

Турбоатом

11,9

3,5%

-

-

Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 481 тисячі гривень – на рівні середньоденного обсягу торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (475 тисяч гривень), але менше, ніж за останні три місяці (531 тисяча гривень).

Того дня також на ПФТС по безадресним заявкам пройшла одна угода з акціями «Одесаобленерго».

Новини українських емітентів.

В 2018 році компаніє теплової електричної генерації «Центренерго» збільшила виробництво електроенергії на 38,2%, або на 2 399,5 млн кВт-годин, до 8 684,9 млн кВт-годин порівняно з 2017 роком (6 285,346 млн кВт-годин). Такі статистичні дані наводить  Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

У 2018 році енергогенеруюча компанія «Донбасенерго» збільшила виробництво електроенергії на 47,6%, або на 1,114 млрд кВт-годин, до 3,456 млрд кВт-годин порівняно з 2017 роком. Про це зазначено в повідомленні компанії.

Новини начебто позитивні для цін акцій компанії, однак з позицій доцільності інвестування більше впливає прибуток на 1 одиницю генерованої електроенергії та потенційна дивідендна дохідність акцій. І тут більшу перспективу, виходячи з показників за перші три квартали 2018 року, формально мають  акції «Донбасенерго». Без урахування четвертого кварталу минулого року прибутковість акції «Центренерго» при поточній ціні акції складає 9%, а прибутковість акції «Донбасенерго» - колосальних 69%. Хоча звичайно, тут також слід згадати про некоректно наведену, таку, яка не відображає реалій малу амортизацію основних засобів «Донбасенерго». Цей чинник дещо завищує прибутки компанії 2018.

З урахуванням важко прогнозованих по прибуткам результатів компаній сектору четвертого кварталу (без їх детальних прорахунків) дохідність акцій за результатами року може скласти: «Центренерго» - 8-13%, «Донбасенерго» - 50-100%. Остання при нормах дивідендних виплат для державних підприємств 50-75%, може дати 25-75% дивідендної дохідності на акцію при поточній ціні акції компанії.

Звичайно, до цього при прийнятті рішення варто врахувати різну інвестиційну якість емітентів (сумнівну поки що «Донбасенерго»), а також потенційну приватизацію «Центренерго», як чинник, який збільшує ціну акції цієї компанії.

Українські фінансові новини.

Міністерство фінансів України повідомляє про стан виконання державного бюджету в січні, стан відшкодування ПДВ в минулому місяці, залишки на ЄКР.

З повідомлення слідує, що план податкових надходжень до загального фонду бюджету в минулому місяці не виконаний через рекордне відшкодування ПДВ, але проблема була вирішена меншими видатками. Також Мінфін повідомляє наступне: «Заплановані на січень запозичення під гарантії Світового банку у сумі 17,6 млрд грн було перенесено на лютий. Для забезпечення фінансування Державного бюджету Міністерство фінансів доклало зусиль до заміщення цього джерела зовнішніх запозичень внутрішніми запозиченнями. В цілому у січні Мінфін розмістив ОВДП на суму еквівалентну 41,7 млрд грн (з яких ОВДП в національні валюті у сумі 24,4 млрд грн, ОВДП в іноземній валюті: 587,4 млн дол. США та 33,3 млн євро).»

Таким чином, у Мінфіну ще є резерв додаткових валютних надходжень від зовнішніх запозичень.

Варто згадати ще одну новину від Міністерства фінансів України.

«Міністерство фінансів, IFC та державний АБ «УКРГАЗБАНК» розпочинають оцінку та структурування фінансового інструмента для входження IFC в капітал банку, що було анонсовано під час Світового економічного форуму у м. Давос», - з повідомлення Міністерства фінансів України.

Новина позитивна, оскільки окрім можливого подальшого покращення ситуації в самому банку, також ілюструє збільшення довіри до держави Україна.

Світові фондові ринки.

           

Минулої п’ятниці світові фондові ринки в цілому слабко зростали, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,1% після свого «стрибка» на 2,45% за два попередні дні, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, мало змінився, підрісши на суто символічні 0,03%.

Такий невеликий ріст світових фондових індикаторів не повинен дивувати. Після значного зростання з кінця грудня, а потім ще одного невеликого ривка нагору в останній тиждень ринки акцій потребували паузи.

Минулої п’ятниці фондовий ринок США, окрім нових публікацій квартальних звітів корпорацій, отримав додаткову інформацію у вигляді чергового місячного звіту по праці в країні.

Звіт показав дуже значний приріст кількості робочих місць в США в січні 2019 – 304 тисячі. Однак показник слід також розглядати в світлі значного перегляду зі зменшенням кількості робочих місць створених в грудні. Це дає більш слабку тримісячну ковзну, на яку всі більше орієнтуються. Також слабшим за очікування був і показник росту погодинної заробітної плати.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко просідають. Ф’ючерси на європейські фондові індикатори, переважно, також слабко знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів незначно підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM, знижується на 0,2-0,3%.

Слабка динаміка зовнішніх фондових ринків, імовірно, сьогодні призведе до подібного чи ще більше слабкого руху і без того «сплячого» місцевого українського ринку акцій.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 4 февраля 2019
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду