Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:42
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 7 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1705,71-0,29%

Вчора індекс ПФТС знизився на суто символічні 0,04% після втрати практично такого ж значення, 0,05%, днем раніше. На минулому тижні відбувалось щось подібне. Зменшення цінової динаміки на місцевому ринку акцій у два минулі торгові дні, як і тижнем раніше, дуже ймовірно, пов’язане зі значним зменшенням цінової динаміки в ці періоди на найбільших та найбільш значимих світових фондових біржах.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 06.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,24

-0,8%

14,2295

-0,7%

Райффайзен Банк Аваль

0,350

-0,7%

0,3517

-0,1%

Донбасенерго

33,15

0,4%

33,15

0,4%

Укрнафта

127

-4,1%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам склав в грошовому вираженні 421 тисячу гривень, практично не змінившись від позавчора. Це дещо менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (477 тисячі гривень) та менше, ніж за останні три місяці (529 тисяч гривень).

Як і минулого дня, окрім цього вчора на ПФТС була зафіксована невелика за обсягом адресна угода з акціями шахтоуправління «Покровське» по ціні 0,55 гривень за акцію. (Днем раніше 0,7 гривень за акцію).

Це доволі низькі ціни, якщо брати до уваги високоприбуткову роботу цього підприємства в 2017 році. Чистий прибуток на акцію шахтоуправління «Покровське» за результатами 2017 року формально склав значні 2,37 гривні. При корегуванні показника чистого прибутку на реальну амортизацію занижену по офіційній звітності «Покровське» 2017 в 2,5-3 рази, реальний чистий прибуток підприємства в 2017 році склав 0,64-1,06 гривні на акцію. Якщо виходити з фінансових показників «Покровське» 2017, то формально акції шахтоуправління по цим угодам дуже недооцінені, принаймні в п’ять разів. Однак, за останні 10 років лише два роки це підприємство показувало нормальну прибуткову роботу. Ще два роки з цього періоду прибутки шахти були дуже невеликі. В інші роки «Покровське» мало, переважно, значні збитки за рахунок трансфертного ціноутворення. Також підприємство має суттєво від’ємне значення власного капіталу за рахунок великої кредиторської заборгованості перед основним власником. Ця заборгованість утворилась внаслідок вибраного власником способу фінансування збільшення потужності шахти.

Українські фінансові новини.

Валові міжнародні резерви України в січні 2019 року не змінились і склали станом на 1 лютого 20,82 мільярди доларів США в еквіваленті. Це приблизно 3,4 місяця майбутнього імпорту, - повідомляє Національний банк України.

Новина досить позитивна. З точки зору фінансової стабільності вважається мінімально достатнім показник достатності резервів на рівні 3 місяці майбутнього імпорту. При цьому слід врахувати, що: 1) є також інші критерії фінансової стабільності, як-то співвідношення міжнародних резервів до короткострокового зовнішнього державного боргу, а цей показник виглядає суттєво гіршим порівняно з «нормативом», 2) мова йде про валові міжнародні резерви з урахуванням кредитів МФО, в першу чергу МВФ. Показник чистих резервів набагато нижчий.

Також дуже цікава інформація по факторам, які вплинули на зміну резервів в січні.

Платежі з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становили 884 мільйонів доларів США, з яких 808 мільйони – витрати на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення валютних ОВДП на суму 621 мільйон доларів США. Всього – в чисту мінус 187 мільйонів доларів США по ОВДП і 263 в цілому по боргу в іноземній валюті.

Це було компенсовано чистою купівлею валюти НБУ на суму 136 мільйони доларів США та переоцінками на суму 126 мільйонів – всього 262 мільйони доларів США.

Допомогла НБУ з точки зору резервів в січні 2019 купівля нерезидентами гривневих ОВДП і конвертація для цього валюти в періоді на суму близько 200 мільйонів доларів США.

Інформація поки дуже позитивна, а взагалі-то дуже важлива. Важлива вона, як з позицій зміни міжнародних резервів в період значних погашень боргів України (2019-2020 рік), так і в тому, що стосується валютних рахунків Міністерства фінансів України. В даному випадку рахунки Мінфіну знизились на 263 мільйони доларів США, можливо дещо менше, якщо свої погашення робив і Нацбанк. Проте Мінфін поки не використав гарантію Світового банку для розміщення зовнішніх запозичень.

Україна у вівторок, 5 лютого повинна була виплатити Міжнародному валютному фонду (МВФ) близько 360 млн доларів. Наступний платіж заплановано на 1 березня в розмірі 114,333 млн СПЗ (орієнтовно 160 мільйонів доларів США).

Позитивним є те, що, як відзначає НБУ, надходження іноземної валюти в країну від експортерів є стабільними. Населення валюти зараз суттєво більше продає.

Про впевненість українського центробанку свідчить послаблення вимог до продажів валюти експортерами та впровадження ним положень нового закону «Про валюту».

Однак, що стосується держави, яку представляє Міністерство фінансів, тут, мабуть ситуація виглядає не настільки чудовою.

Світові фондові ринки.  

           

Вчора ріст світових фондових ринків застопорився, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,15%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,3%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM, як і вчора, знижується на 0,2%.

На фоні зупинки світових ринків акцій в рості, найбільш імовірним сценарієм торгів акціями на ПФТС сьогодні бачиться слабка зміна цін місцевих пайових цінних паперів з більшою ймовірністю їх певної просадки.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 7 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду