Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 09:06
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 14 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1687,43-0,67%

Сьогодні день Святого Валентина, День Закоханих. Тож не забудемо привітати свої кохані половинки та/чи просто коханих.

Вчора індекс ПФТС майже не змінився (+0,04%). Це сталось після стрибка на 1,95% днем раніше і росту на 0,5% цього понеділка. Минулого дня ціни всіх індексних акцій, які торгувались на ПФТС, мали мінімальні зміни.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 12.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,356

0,2%

0,3553

0,3%

Центренерго

14,04

0,4%

14,0224

0,1%

Укрнафта

126

0,0%

126

-0,4%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС знизився в порівнянні з минулими днями і склав в грошовому вираженні 394 тисячі гривень. Це помітно менше за середньоденній обсяг торгів на цій біржі в цьому сегменті ринку за останній місяць (495 тисячі гривень) та за останні три місяці (516 тисяч гривень).

Крім того, вчора на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку».

Українські фінансові новини.

Не «свіжа» новина, та все ж така, про яку варто згадати.

Кабінет міністрів України у зв'язку зі вступом в силу з 7 лютого закону «Про валюту і валютні операції» зняв обмеження на розрахунки іноземною валютою за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими в іноземній валюті, на вторинному ринку.

Відповідна постанова Кабінету міністрів №66 від 6 лютого набула чинності з дня опублікування її в газеті "Урядовий кур'єр" 9 лютого.

Обмеження у вигляді торгівлі валютними ОВДП на вторинному ринку виключно за гривню суперечило нормі закону «Про валюту і валютні операції». Воно не давало можливості банкам-первинним дилерам провести розрахунки з інвесторами в іноземній валюті.

Новина позитивна для розвитку місцевого українського ринку цінних паперів.

У 2018 нерезиденти (юридичні та фізичні особи) збільшили обсяг торгів ОВДП  на фондовій біржі ПФТС на 150% до 33 млрд гривень. Це майже третина загальної суми угод (108 мільярдів). Обсяг угод, укладених фізичними особами з ОВДП на ПФТС, збільшився в минулому році на 200% і становив 27 млрд гривень, юридичними особами - на 150% до 48 млрд гривень.

Кількість активних рахунків, відкритих для операцій із державним боргом нашої країни іноземними інвесторами, фізичними особами та юридичними особами України в минулому році зросла відповідно на 83%, 77% і 29%.

Збільшенню кількості операцій з ОВДП в минулому році, імовірно, посприяли певне «звикання» учасників місцевого ринку цінних паперів до великої та передбачуваної сезонності зміни курсу української національної валюти, більша кількість боргових цінних паперів у власності фізичних осіб України, більша курсова волатильність гривні, ніж в 2017 році. З сезонності зміни курсу гривні учасники ринку, проводячи операції з ОВДП, надіються мати додаткову вигоду та зменшити валютні ризики.

Цього року, однак, чинник сезонних змін може бути викривлений через подвійні вибори в Україні та операції з погашення державного валютного боргу, іншого валютного боргу, а також, власне, через операції учасників ринку цінних паперів з ОВДП.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,6%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, практично не змінився знизившись на суто символічні 0,03%.

Від свого локального мінімуму 24 грудня 2018 року індекс S&P 500 зріс на 17,1%. До історичного максимуму, досягнутому 20 вересня минулого року йому не вистачає зараз 6,2%.

Учасники фондового ринку США відзначають, що різкій зміні настроїв учасників фондового ринку країни з дуже негативних наприкінці минулого року до доволі оптимістичних зараз дуже сильно посприяла радикальна зміна риторики ФРС. Центральний банк США, який ще в грудні «обіцяв» кількаразове підвищення базової ставки в країні, зараз поки планує утриматись від значних подальших дій в цьому напрямку.

Разом з тим немала частина учасників фінансового ринку США відзначає, що, якщо сам суттєвий ріст індексу S&P 500 від мінімуму кінця грудня 2018 є виправданим, то поточні значення індикатору є вже неадекватно високими.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,1-0,2%. Беручи до уваги останню динаміку індексу MSCI EM, видається, що після досягнення локального піку 5-го лютого індикатору вже «важко» йти нагору.

Враховуючи те, що ріст на ринку акцій в Європі та США, сьогодні можливо дещо пригальмує, а на ринку країн, які розвиваються, в цілому призупинився, а також враховуючи слабку динаміку цін місцевих акцій учора, найбільш імовірним сценарієм торгів на ПФТС сьогодні видається слабка зміна цін акцій місцевих емітентів. Дещо більшою бачиться ймовірність їх слабкого зростання цього четверга.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 14 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду