Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 22:37
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 15 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1690,15+0,16%

Вчора індекс ПФТС майже не змінився (-0,06%) після також своєї несуттєвої зміни попереднього дня (+0,04%). Імовірно такий слабкий рух індикатору у великій мірі визначався слабкою динамікою світових ринків акцій вчора та, що стосується ринків країн, які розвиваються, і в кілька попередніх днів.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 14.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,358

0,7%

0,3576

0,6%

Центренерго

13,95

-0,6%

13,9658

-0,4%

Укрнафта

125

-0,8%

125

-0,8%

Донбасенерго

37,5

0,0%

37,5

0,6%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС суттєво зріс в порівнянні з малим, навіть як для останнього часу обсягом минулого дня, і склав в грошовому вираженні 568 тисяч гривень. Це більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (497 тисяч гривень) та за останні три місяці (517 тисяч гривень).

Крім того, вчора на ПФТС, як і попереднього дня, також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку».

Значимі для фінансового ринку країни в короткому періоді українські новини за вчора та станом на сьогоднішній ранок відсутні. Проте варто згадати кілька макроекономічних новин, які в ряду інших, в тому числі подібних, створюють лінію, яка дуже суттєво впливає на фінансовий ринок України в середньостроковій перспективі.

Реальний ВВП України у IV кварталі 2018 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) збільшився на 1,1%, а порівняно з IV кварталом 2017 року – на 3,4%, повідомляє Державна служба статистики.

Таким чином ріст економіки України в минулому кварталі прискорився. Зростання реального ВВП нашої країни в третьому кварталі 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року становило 2,8%, у другому - 3,8% і в першому - 3,1%.

Нагадаємо, що раніше Національний банк оцінив зростання економіки України в 2018 році у 3,3%, Міністерство економічного розвитку та торгівлі у 3,2%. На наступний рік очікування скромніші. В 2020 та 2021 роках очікується деяке прискорення росту українського ВВП.

Згадані показники росту кращі за показники попередніх років, але недостатні ні для того, щоб українська економіка почала доганяти економіки інших країн Східної Європи, ні для того, щоб Україна швидко подолала основний фактор потенційної фінансової нестабільності країни. Мова йде про співвідношення боргу країни до ВВП.

Про це постійно нагадують на офіційних зустрічах з українським президентом і українським прем’єр-міністром директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, керівники Світового банку. В своїх виступах про це згадують представники МВФ та СБ, керівники і представники ЄБРР та інших МФО.

Високе співвідношення боргу України до її ВВП, особливо короткострокового боргу до ВВП, визначають низький кредитний рейтинг країни і, відповідно, високі ризики інвестування та високі ставки по державному та корпоративному боргу, а також суттєво знижені ціни акцій. Цей чинник створює також передумови до можливої девальвації гривні.

Державна служба статистики повідомляє також про покращення економічних настроїв в Україні. Значення Індикатору економічних настроїв (ІЕН) в першому кварталі 2019 року склало 106,3. Це друге за величиною значення з початку 2017.

Індикатор економічних настроїв розрахований відповідно до Методики розрахунку індикаторів ділових очікувань у відповідності до вимог розширеного Спеціального стандарту поширення даних Міжнародного валютного фонду, оновленої Держстатом в грудні 2017 року.

Індикатор складається з чотирьох компонент. Найбільшим у визначенні ІЕН є внесок індикатора ділової впевненості в промисловості - 40%, за яким йде сфера послуг - 30%; будівництво та роздрібна торгівля мають вагу по 5%. Вага настрою споживачів становить 20%. Настрої споживачів визначаються з використання даних опитувань компанії Gfk Ukraine, української «дочки» німецької Gfk.

Індикатор економічних настроїв є фактором впливу для росту економіки країни і частково випереджаючим індикатором при прогнозуванні росту економіки. З позицій коментаря, який був викладений вище по важливості росту економіки України, зрозуміло, що цей чинник є значимим і для фінансового сектору країни.

Третя новина від Держстату.

Від'ємне сальдо зовнішньоторговельного балансу України в 2018 році склало 5,83 мільярдів доларів США, що в 2,3 рази гірше за показник 2017 року.

Великий торговий дефіцит України, як вже писалось в нашому недавньому огляді, створює тиск на гривню і, відповідно, збільшує ризики інвестування, перш за все в боргові інструменти країни, сприяє зростанню відсоткових ставок по борговим інструментам в країни її господарюючих суб’єктів в гривні, в меншій мірі зростанню відсоткових ставок у валюті.

Всі згадані чинники по динаміці ВВП, економічним настроям та торговому дефіциту виникли не вчора. Вони змінюються постійно створюють динамічний ряд. Так їх і слідує розглядати та аналізувати. Їх великий вплив на фінансовий ринок країни постійно відчувався і відчувається зараз, як і буде відчуватись в майбутньому.

Світові ринки акцій

Вчора світові ринки акцій несильно коригувались донизу. Цього четверга широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив також 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM,  просів на 0,25%.

З технічної точки зору видно, що ріст на фондовому ринку США поступово сповільнюється, в Європі застопорюється, а на ринках країн, які розвиваються припинився і почалось плавне зниження цих ринків акцій в цілому.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно знижуються, десь близько 0,5%. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає близько 1%.

Враховуючи те, що ринки акцій в Європі та США, сьогодні з немалою імовірністю знизяться, а ринки країн, які розвиваються, майже точно знизяться, більш імовірним сценарієм торгів на ПФТС сьогодні видається слабка негативна зміна цін акцій місцевих емітентів в цілому. При цьому слід враховувати непогану підтримку ціни акцій Райффайзен Банк Аваль зі сторони виправданих очікувань стосовно хороших дивідендів на акцію банку.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 15 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду