Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 15:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 21 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1692,4-0,43%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,4%. Це був четвертий день помітного зниження індикатору поспіль. За цей період він втратив 2,0%; в середньому 0,5% за торговий день.

Тут доречно відзначити, що в останній тиждень зміни цін найбільших ліквідних індексних паперів Райффайзен Банк Аваль та «Центренерго» мінімальні. Рух індексу ПФТС відбувається під впливом цінових змін менш ліквідних «індексних» акцій.

Що стосується акцій Райффайзен Банк Аваль, то ситуація цілком зрозуміла. При очікуваному дивіденді за результатами минулого року 6,5 копійок на акцію та ціні акції 36 копійок, дивідендна дохідність цих паперів складає 18,1%. Це порівнюється з дохідністю піврічних ОВДП – 19,0% при первинному розміщенні (мінус комісія брокера) та річних ОВДП – 18,5% (до вирахування комісії з однієї сторони, проте без урахування реінвестування з іншої). На цьому фоні 18,1% дивідендної дохідності видається небагато і немало. Ріст дивідендів банку в майбутньому обмежений, якщо не від’ємний, враховуючи зараз виключно і аномальну високу рентабельність капіталу банку. З іншої сторони ця рентабельність капіталу буде зменшуватись синхронно зі зменшенням дохідності ОВДП. Тобто таке зменшення рентабельності капіталу не є занадто негативним фактором.

Теж обмеженим певними вузькими рамками далеко менш очевидними, але також визначеними фундаментальними чинниками, є рух ціни акцій «Центренерго». В немалій мірі присутній і психологічний чинник звикання учасників ринку до певного цінового діапазону.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 20.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,358

-0,1%

0,3581

0,1%

Центренерго

13,97

-0,5%

13,9834

-0,3%

Донбасенерго

34,1

0,1%

34,1

0,1%

Укрнафта

122

-2,4%

122

-1,9%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 588 тисяч гривень. Це більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (479 тисяч гривень) та за останні три місяці (514 тисяч гривень).

Вчора, як і чотири попередніх торгових дня, на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку». Вчора на біржі ПФТС були зафіксовані і адресні угоди з акціями «Турбоатому», «Вінницяобленерго» та Миронівського хлібопродукту.

Значимі для фінансового сектору країни суто українські фінансові новини за вчора та станом на сьогоднішній ранок відсутні.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,7% після зниження на 0,2% днем раніше, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на значимі 1,2%, підібравшись впритул до свого локального максимуму, досягнутого п’ятого лютого цього року. Від локального максимуму індикатор після закінчення вчорашніх торгів відділяли 0,25%.

Індекс США S&P 500 після закінчення вчорашніх торгів відділяє від історичного максимуму, досягнутого 20.09.2018, 5,1%, від локального мінімуму 24.12.2018 – 18,4%. Мова йде про максимальні та мінімальні значення по закінченню торгів (а не можливі вищі та нижчі значення в середині торгових сесій).

Вчора був опублікований протокол останнього засідання ФРС. В протоколі відзначались ризики більшого, ніж раніше очікувалось, сповільнення світової та американської економік. Це послуговало аргументом для ФРС на користь набагато більш обережного ставлення до подальшого підвищення базової ставки в США, а також обережного ставлення до нормалізації балансу американського центробанку за рахунок продажу надлишкових для нього боргових паперів.

Згадані обставини є суперечливими для ринку акцій. Сповільнення економічного росту є негативним фактором, в той час, як більш м’яка політика відсоткових ставок та обережне ставлення для продажу боргових паперів в ринок – позитивною. Що стосується боргового ринку США, то обидва чинника грають в сторону менших відсоткових ставок.

Формально останнє мало б відобразитись і на відсоткових ставках єврооблігацій України та полегшити розміщення боргових зобов’язань нашої держави, як на зовнішньому, так і внутрішньому ринках. Однак, тут також слід враховувати специфічні ризики, пов’язані з подвійними виборами в Україні цього року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте (орієнтовно на 0,3%). Зранку фондовий індекс MSCI EM після сильного вчорашнього руху наверх підростає на 0,1-0,2%. Наближення до локального максимуму обмежує поки подальше суттєве зростання індексу MSCI EM.

Повторимо вчорашню тезу. Позитивні зрушення на світових фондових ринках можуть сьогодні привести до позитивної динаміки і на місцевому ринку акцій. Однак чинник слабкої ліквідності двох найбільш ліквідних пайових українських цінних паперів, який діє спільно з чинником фундаментального та психологічного визначення їх поточного вузького торгового діапазону, про що згадувалось на початку огляду, буде обмежувати рух і цих паперів і індексних акцій ПФСТ та УБ в середньому.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 21 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду