Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 07:14
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 22 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1693,2+0,05%

Вчора індекс ПФТС нарешті підріс на 0,2% після чотирьох днів зниження підряд. За попередні чотири дні індикатор втратив 2,0%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 21.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3598

0,5%

0,3593

0,3%

Центренерго

14,09

0,9%

14,0693

0,6%

Донбасенерго

34

-0,3%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС суттєво знизився в порівнянні з кількома минулими днями і склав в грошовому вираженні 367 тисяч гривень. Це помітно менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (472 тисячі гривень) та за останні три місяці (513 тисяч гривень).

Вчора, як і в попередні торгові дні, на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку».

Українські фінансові новини.

Кабінет міністрів України затвердив рамкові умови залучення кредиту під невикористану частину гарантії Світового банку в сумі 375 мільйонів доларів США, повідомляється на сайті уряду. Граничний обсяг кредиту затверджений у 630 мільйонів доларів США, відсоткова ставка по кредиту - не вище 5,9% річних. Кредиторами виступають Deutsche Bank AG (Лондонський офіс) та TMF Global Service (Великобританія).

Як вже писалось в нашому огляді цієї середи, 20 лютого, що оскільки «Ощадбанк» та державний «Укрексімбанк мають значні погашення зовнішнього боргу в березні та квітні 2019, принаймні донедавна, були основними власниками валютних ОВДП в Україні, ця обставина диктує зараз значно менші розміщення ОВДП у валюті, ніж їх погашення.

Відповідно Мінфіну необхідно залучати валютні кошти з інших джерел. В першу чергу таким джерелом бачився кредит чи кредити під невикористану гарантію Світового банку.

Нагадаємо, що державний «Ощадбанк» має 10 березня 2019 року погасити 60% суми реструктуризованих облігацій з первісною датою погашення 2016 року та новою датою остаточного погашення 10 березня 2023 року. Загальна сума цього випуску складає 700 мільйонів доларів США. Відповідно сума, яка підлягає погашенню банком 10.03.2019, – це 420 мільйонів доларів. «Ощадбанк» має накопичити таку суму на своїх рахунках до дати платежу. Погашення суми реструктурованого боргу «Укрексіманку» в розмірі 375 мільйонів доларів США має відбутись в 20-х числах квітня 2019.

Крупні погашення валютних ОВДП Міністерство фінансів повинно здійснити 27 лютого 2019 року. За рахунок цих погашень, а також раніше накоплених сум «Ощадбанк» здійснить платіж своїм кредиторам.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,35% після росту на 0,2% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,3% після росту на 0,7% і зниження на 0,2% в попередні два торгові дні, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс ще на 0,2% після росту на значимі 1,2% цієї середи, підібравшись впритул до свого локального максимуму. Від локального максимуму, досягнутого п’ятого лютого цього року, індикатор після закінчення вчорашніх торгів відділяла лише 0,1%.

В цілому світові фондові ринки ще зберігають позитивний  середньостроковий тренд росту, який на ринках розвинутих країн почався 24 грудня 2018 року. Зараз начебто намічається певне сповільнення цього зростання та навіть з’являються певні ознаки розвороту основних світових фондових індексів. Але таке вже не раз траплялось протягом останніх двох місяців. Тому всі ці ознаки ще ні про що не говорять. Скоріше за все ринки акцій розвинутих країн просто тимчасово призупинили більш швидке просування наверх.

Вчора в США був опублікований ряд важливих опосередкованих індикаторів економічного росту в цій країні. Замовлення на товари тривалого попиту та на ключові товари тривалого попиту в грудні 2018 виявились нижчими за очікування, відповідно зі слабко позитивною або слабко негативною змінами. Бізнес індекс ФРС Філадельфії, Philadelphia Federal Reserve business index, знизився до негативного значення в лютому 2019. Значення було найнижчим з травня 2016 і теж суттєво гіршим за очікування економістів. Індекс менеджерів закупівель в промисловому секторі США компанії IHS Markit знизився в лютому 2019 до 53,7, найнижчого значення за останні 17 місяців, хоча й залишився більшим за 50 пунктів. Індекс Conference Board's leading economic index знизився другий місяць поспіль.

Всі ці дані з’явились після опублікування позавчора протоколу останнього засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС, про що писалось в попередньому огляді. Саме подібні випереджаючі показники послугували підставою до набагато більш обережних оцінок ФРС перспектив економічного росту в США в найближчі квартали. Сповільнення економічного росту негативно для цін акцій. Проте викликана цим сповільненням більш обережна політика ФРС для цін акцій позитивна і, в значній мірі компенсує певні негативні макроекономічні новини. Обидва чинники зменшують відсоткові ставки в США і, опосередковано в інших країнах. Внаслідок цього вони сприяють зростанню ціни золота та інших дорогоцінних металів, які на цих факторах вже помітний час підвищуються.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко зростають; на європейські – переважно слабко просідають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів практично не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає ще на 0,1-0,2%, як і вчора в цей час. Наближення до локального максимуму обмежує поки темп  зростання індексу MSCI EM.

На фоні слабкої динаміки зовнішніх фондових ринків місцевий ринок акцій буде ймовірно теж мати слабку динаміку. Негативна зміна цін місцевих акцій попередніх кількох днів за виключенням вчорашнього сприяє відновленню цін на пайові папери, які торгуються на ПФТС і зростанню індексу цієї біржі. При цьому ціновий рух двох найбільш ліквідних акцій буде ймовірно дуже слабким в силу дуже вузького торгового діапазону, який установився останнім часом по цим двом паперам.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 22 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду