Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 15:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 25 февраля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1688,24-0,29%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на 0,1% після свого росту на 0,2% днем раніше та після чотирьох днів зниження підряд. За ті чотири дні індикатор втратив 2,0%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулої п’ятниці на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів в останній робочий день минулого тижня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 22.02.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3593

-0,1%

0,3591

-0,1%

Центренерго

14,01

-0,6%

13,9788

-0,6%

Минулої п’ятниці кількість індексних акцій українських бірж, з якими пройшли угоди по безадресним заявкам скоротилась до двох. Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС минулої п’ятниці залишився на зниженому та низькому навіть, як для останнього часу рівні. Він склав в грошовому вираженні 352 тисячі гривень. Це помітно менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (467 тисяч гривень) та за останні три місяці (512 тисяч гривень).

Того дня, як і в попередні торгові дні, на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку». Минулої п’ятниці до цієї угоди  додались також угоди по безадресним заявкам з акціями «Сумського  заводу  «Насосенергомаш», одного інвестиційного фонду та угода з акціями «Інтерпайп НТЗ». Остання була зовсім крихітна за обсягом та пройшла по зовсім малій ціні акції трубного заводу – 0,9 гривень з акцію.

Також минулої п’ятниці на ПФТС була зафіксована адресна угода з «індексними» акціями «Укрнафти» при ціні акції близькій до ринкової 121,5 гривень за папір.

Українські фінансові новини.

Світовий банк веде переговори з Міністерством фінансів України про ініціювання нової програми гарантій під державні запозичення, повідомила директор банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен під час конференції Американської торгової палати в Києві в п'ятницю.

За словами Сату Кахконен, прогрес в переговорах буде залежати від прогресу реформ в Україні. При цьому Світовий банк буде готовий обговорювати таку програму і з новим урядом, якщо необхідні реформи не будуть впроваджені в рамках каденції чинного уряду.

Вона розраховує, що нова програма буде затверджена до кінця поточного року.

Рада виконавчих директорів Світового банку 18 грудня 2018 року схвалила надання Україні гарантій в розмірі 750 мільйонів доларів США в якості підтримки державної політики, що дозволяло залучити 1 мільярдів доларів кредитних коштів.

Як вже писалось в нашому попередньому огляді, в кінці минулого тижня, а саме 21 лютого, Кабінет міністрів України затвердив рамкові умови залучення кредиту під невикористану другу частину гарантії Світового банку в сумі 375 мільйонів доларів США. Граничний обсяг кредиту був затверджений у сумі 630 мільйонів доларів США, відсоткова ставка по кредиту - не вище 5,9% річних. Кредиторами виступають Deutsche Bank AG (Лондонський офіс) та TMF Global Service (Великобританія).

Перша частина гарантії Світового банку була використана в кінці грудня 2018 року, коли Україна залучила у Deutsche Bank кредит в сумі 349,3 мільйонів євро.

Гарантії Світового банку дуже важливі зараз для України, оскільки дозволяють залучати кошти під значно нижчі відсотки, ніж на ринкових умовах (порядку 9%). Це дозволяє суттєво здешевити обслуговування державного боргу України, а також залучати кошти для повернення боргів нашою країною в умовах непростого боргового ринку, при все ще значному борговому навантаженні нашої держави.

Світові фондові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,6% після зниження на 0,2% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс ще на 0,7% після свого росту на 0,2% та 1,2% минулого четверга та середи.

Відчувалось, що трейдери США та інші деякі інші крупні учасники ринку акцій цієї країни «тягнуть» ціни американських акцій уверх. За ринком Америки також не без участі американських трейдерів слідують і інші крупні ринки акцій.

Наразі індекс S&P 500 знаходиться на 4,8% нижче свого історичного максимуму, досягнутого 20.09.2018 та на 18,8% вище свого локального мінімуму від 24 грудня минулого року.

Індекс MSCI EM по завершенню торгового дня минулої п’ятниці на 0,6% перевищив свій останній локальний максимуму досягнутий 5 лютого 2019. Технічно це відкриває йому подальший шлях наверх. Зараз цей зведений фондовий індикатор цін акцій більш, ніж 20 країн знаходиться на 13,25% вище свого кількарічного мінімуму досягнутого 29 жовтня 2018. На річній основі по завершенню торгового дня минулої п’ятниці індекс MSCI EM мав зниження 12,5%.

Що стосується фундаментальних новин, то учасники ринку США посилаються на значний прогрес у торгівельних переговорах між США та Китаєм. Президент США Дональд Трамп, цитуючи цей прогрес, відклав введення додаткових увізних мит на китайський імпорт до США. Мита мали вступити в дію 1 березня 2019 року.

На фоні останньої новини китайський фондовий індекс Shanghai Composite  (SSE Composite) сьогодні підростає на 5,6% і переходить на територію «бичачого ринку», який визначається як більш, ніж 20% ріст від останнього локального мінімуму, досягнутого протягом торгів (не обов’язково по їх завершенню). Такий у індексу Shanghai Composite був в перших числах січня 2019.

Успіх торгівельних переговорів між США та Китаєм дуже важливий з точки зору світової економіки. Однак, навіть при успішності цих переговорів темп росту світової економіки в поточному році значно сповільниться і порівнянні з попереднім роком, відзначають економісти.

Лоуренс Фінк, керівник найбільшої світової компанії з управління активами BlackRock, однак, переводить проблему впливу успішності чи не успішності торгівельних переговорів між обома країнами в іншу площину. А саме, хто при значному бюджетному дефіциті США і при скороченні торгівельного профіциту Китаю буде придбавати державні боргові папери США замість Китаю. Це питання дуже важливе для майбутнього боргового ринку США і американської валюти.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси на новині про успішний перебір американо - китайських переговорів підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів підросте десь на 0,5%. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає ще на 0,6% і по ходу дня величина росту цього фондового індикатору збільшиться.

Ріст світових фондових ринків, імовірно, сьогодні посприяє і ціновому росту пайових цінних паперів на ПФТС.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 25 февраля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду