Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 04:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1691,28-0,2%

Вчора індекс ПФТС підріс на 1,25% після росту на 0,1% днем раніше. Таким чином цей фондовий індикатор відірвався від верхньої частини дещо розмитої нижньої границі свого дуже вузького торгового діапазону останніх двох з половиною місяців. Ці значення індикатору до його росту були значеннями попереднього локального мінімуму індексу ПФТС. Таким чином індекс ПФТС наче утвердив це мінімальне значення.

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,3% після зниження на таку ж величину цього понеділка.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 05.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,362

0,5%

0,361

0,4%

Центренерго

13

-2,3%

13,0258

-1,9%

Донбасенерго

38,0

8,9%

37,6404

7,9%

Укрнафта

130

0,0%

131,64

1,3%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам суттєво підріс в порівнянні з минулими днями і склав в грошовому вираженні 871 тисячу гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (535 тисяч гривень) та за останні три місяці (506 тисяч гривень).

Вчора на ПФТС також були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями Райффайзен Банк Аваль, «Укрнафти», Миронівського хлібопродукту, «Турбоатому» та Харківського машинобудівного заводу «Світло шахтаря» з доволі значним, як для місцевого ринку акцій в його теперішньому стані, сумарним обсягом – 3,4 мільйони гривень.

Також на ПФТС вчора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями банку «Південний» та Миронівського хлібопродукту.

Українські фінансові новини.

У лютому, попри сприятливу ситуацію на валютному ринку, міжнародні резерви України зменшилися на 2,9% через значні обсяги погашень за державним боргом, повідомляє Нацбанк. Міжнародні резерви України склали станом на 01 березня 2019 року склали 20 220,3 мільйонів доларів США (в еквіваленті), що майже на 600 мільйонів доларів, точніше на 599,4 мільйони менше, ніж на 01.02.2019.

Платежі з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті в лютому 2019 становили 1 285,4 млн дол. США (в еквіваленті).

Зокрема, 837,8 млн дол. США (в еквіваленті) було спрямовано на обслуговування та погашення за облігаціями внутрішньої і зовнішньої державної позики (771,2 млн дол. США) та іншими зобов’язаннями держави в іноземній валюті. Крім цього, Уряд та Національний банк сплатили за зобов’язаннями перед Міжнародним валютним фондом 447,6 млн дол. США (в еквіваленті).

Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті, які становили 302,7 млн дол. США.

Завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку забезпечила поповнення резервів на 326,5 млн дол. США.

Ще одним чинником зміни резервів стала їх переоцінка на 57 мільйонів доларів США.

В наших минулих оглядах ми вже писали про чисту негативну зміну валютних ОВДП, що перебувають в обігу, в лютому – 238 мільйонів доларів США та про значні виплати по зовнішнім зобов’язанням нашої держави. Також згадувалось про причину зменшення валютних ОВДП в обігу – необхідність часткового погашення реструктуризованих боргів «Ощадбанку» 10 березня 2019 року.

Також говорилось про особливу важливість в цьому році співробітництва України та міжнародних фінансових організацій МФО в світлі пікових погашень зовнішніх боргів. Частково про це далі.

А зараз на дуже споріднену, практично ту ж тему, державного боргу України.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної учора, 5 березня 2019 року, до державного бюджету України було залучено 5,693 мільярди гривень (за офіційним курсом НБУ), повідомляє Міністерство фінансів України на своєму сайті.

Загальний обсяг залучень цього вівторках перевищив залучення на минулому та позаминулому тижнях: 4,734 та 3,699 мільярди гривень в еквіваленті.

Практично весь обсяг залучених коштів був у гривні (96%).

На цей раз Мінфін запропонував лише один випуск «довгих» (в українських термінах) боргових державних паперів у валюті, доларах США, з погашенням 20.02.2020 року. Вони не викликали великого інтересу у покупців через низьку відсоткову ставку та тривалий термін обігу. Цих паперів було продано на суму лише 7,9 мільйонів гривень або 4% всього обсягу залучених вчора коштів.

Попит на ОВДП в гривні на цей раз більше розподілився по строкам погашення ОВДП. За рахунок продажу трьохмісячних паперів було залучено 31% коштів, з погашенням на початку вересня та жовтня 2019 – 20% та з погашенням на початку лютого – ще 31%.

Збільшення залучення відбулось, як видається, принаймні частково за рахунок зміщення кривої дохідності уверх, тобто певного зростання відсоткових ставок. Це і не дивно, враховуючи, що після додаткового укріплення гривні в останні тижні, дещо зростала очікувана її девальвація від поточних рівнів до кінця поточного року.

Ще одна новина. І вона теж опосередковано про державний борг.

Голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) Тимур Хромаєв підтвердив прибуття технічної місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україну для оцінки прогресу в розвитку національних ринків капіталу. Він констатує відсутність прогресу в цій сфері, в першу чергу в сфері регулювання небанківських послуг. Верховна рада України поки не прийняла відповідний закон, відомий як закон «про спліт».

Як вже зазначалось, для України дуже важливим є підтримання співробітництва з Фондом та іншими МФО цього року, в рік пікових погашень зовнішніх боргових зобов’язань держави та в рік подвійних виборів в Україні.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився ще на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс ще на 0,15%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, учора додав 0,1%. 


На графіку індексу S&P 500, таким чином продовжилась вже тривала по часу  полиця. Можливість зміну тренду на американському фондовому ринку, а за ним на світових ринках акцій збільшується.


Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів слабко знизиться. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає менше 0,1%.

З фундаментальних новин варто звернути увагу на вчорашній виступ китайського прем’єра Лі Кецяна на Всекитайських зборах народних представників (ВЗНП) стосовно викликів, які очікують Китай в економічній сфері, а саме можливості подальшого сповільнення росту китайської економіки. Ряд західних економістів попереджають про можливість сповільнення росту реального ВВП з діапазону 6,0-6,5%, який очікується в цьому році до 2% в наступне десятиріччя. Одна з причин зміна демографії країни. Ще однією проблемою є велике боргове навантаження економічних агентів країни: корпорацій та домогосподарств.

Учора Лі Кецян оголосив про набір фіскальних стимулюючих заходів стосовно китайської економіки: збільшення витрат на інфраструктуру, зменшення податків. Фахівці кажуть. Що це може сприяти зростанню китайських фондових індексів ще на 10%.

Ріст китайської економіки важливий для економічного зростання в Україні. В той же час ріст китайських фондових індексів стимулює опосередковано і ріст українських фонових індикаторів, хоча в останні роки і в набагато меншій мірі, ніж раніше.


Слабка динаміка світових фондових ринків сьогодні може вплинути на перебіг торгів акціями на ПФТС. В результаті ціни місцевих акцій також можуть слабко змінюватись. Те що індикатор ПФТС «відірвався» від нижньої границі свого вузького торгового діапазону учора ймовірно зменшить сьогодні його зміни, як і зміни цін окремих індексних акцій.

Вкотре нагадаємо про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій.


  сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 6 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду