Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 10:46
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 11 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1692,62+0,15%

Минулого четверга в передсвятковий день індекс ПФТС знизився ще на 0,4% після втрати 0,5% днем раніше. Таким чином біржовий індикатор ПФТС підтвердив своє знаходження у вузькому діапазоні 555 (іноді 550) – 565 пунктів, який склався за останні майже три місяці.

При цьому ціна акцій Райффайзен Банк Аваль продовжила зростати, відображаючи не тільки наближення часу виплати дивідендів за 2018 рік, але й дуже непоганий прибуток за січень 2019. Про все це вже згадувалось в нашому попередньому огляді.

Минулого четверга індекс Української біржі знизився на незначні 0,07%. Після цього руху індикатор УБ майже дійшов до свого рівня сильної підтримки – 1688 пунктів. Можливо він зупиниться на цій відмітці і «відіб’ється» від неї уверх.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на ПФТС минулого четверга і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 07.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3685

2,0%

0,3662

0,9%

Центренерго

13,05

-0,2%

13,008

-0,3%

Донбасенерго

35,1

1,6%

35,1

1,6%

Укрнафта

130

0,0%

130,5932

0,5%

Незважаючи на передсвятковий день, обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам минулого четверга підріс в порівнянні з попереднім торговим днем і склав в грошовому вираженні 702 тисячі гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (541 тисяча гривень) та за останні три місяці (510 тисяч гривень).

Того дня на ПФТС також були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями «Центренерго» та «Укрнафти».

Також на ПФТС минулого четверга по безадресним заявкам пройшла одна угода з акціями банку «Південний».

Новини українських емітентів.

Кабінет Міністрів 6 березня затвердив фінансовий план державного енергогенеруючої компанії «Центренерго» на 2019 рік з чистим прибутком у розмірі 184 млн гривень і чистим доходом в розмірі 19,458 млрд гривень.

Відповідно до фінплану, валовий прибуток компанії за підсумками 2019 року становитиме 1,353 млрд гривень.

Також в 2019 році очікується показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків і амортизації) на рівні 996 млн гривень.

Таким чином планові показники «Центренерго» по прибуткам є слабкими та нижчими за очікувані нами відповідні показники прибутків компанії за 2018 рік. Однак при цьому план, з точки зору прибутків, близький до фінансового плану  компанії, затвердженого Кабміном на минулий рік. На сьогодні, видається, компанія «Центренерго» по прибуткам дещо перевиконала план 2018, що дає надію на такий же результат у цьому році.

При цьому варто зазначити, що очікувані прибутки компанії електричної генерації «Центренерго» у 2018 році є не тільки значно меншими за відповідні показники дуже вдалого в цьому сенсі 2017 року, але й далеко не видатного 2016 року. Тому затверджений Кабміном план може бути фактором, який спричинить додатковий негативний тиск на ціну акцій компанії «Центренерго». Ціни цих паперів за останні місяці вже помітно знизилась. З іншої сторони значні правочини затвердження яких заплановано (поки лише заплановано) на чергових зборах акціонерів компанії, які мають відбутись 3 квітня, можуть підтримати ціну акції «Центренерго», оскільки у випадку викупу цих акцій ціна їх викупу буде вищою за поточну.

Українські фінансові новини.

Державний «Ощадбанк» перерахував 420 мільйонів доларів США у рахунок погашення єврооблігацій на 700 млн доларів США з терміном обігу до 2023 року, повідомляється в прес-релізі емітента.

Крім цього, банк виплатив нараховані по цим цінним паперам відсотки.

Згідно з умовами випуску власники єврооблігацій отримають кошти 11 березня 2019 року.

Це позитивна новина, але очікувана. Як вже не раз писалось в наших попередніх оглядах, через необхідність «Ощадбанку» накопичити значну суму валюти в останній період значно зменшилась кількість валютних ОВДП в обігу, що додатково «навантажило» Мінфін.

Наступною подібною виплатою є сплата власникам євробондів «Укрексімбанком» в квітні 2019.

Світові ринки акцій.

В передсвятковий та святковий дні вони, здається, нарешті чітко позначили свій розворот донизу. Про збільшення ймовірності такого розвитку подій також згадувалось в кількох наших попередніх оглядах.

За ці два попередні торгові дні широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,8% та 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,4 та 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 1,15% та 1,3%.

Що це, дійсно розворот світових ринків акцій донизу чи помилковий сигнал буде видно в найближчі дні. Більше ж здається, що ці ринки припинили своє зростання. Якщо так, то це матиме негативний вплив і на місцевий український фондовий ринок.

Сьогодні зранку світові фондові ринки пробують якщо не відновитись, то принаймні призупинити зниження.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси торгуються різнонаправлено і мало змінюються; на європейські - зростають. Таким чином ліквідується розрив в дводенній динаміці фондових індикаторів в Європі та США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів дещо додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,6%.

Видається, що поведінка місцевого українського ринку акцій сьогодні і ще кілька днів буде у великій мірі визначатись тим, що відбувається на світових фондових майданчиках. Негативна динаміка світових фондових ринків 7 та 8 березня мала б негативно вплинути на ціни місцевих акцій. Продовження зниження цих ринків негативно відобразилось би на торгах на ПФТС та УБ. З іншого боку, якщо світові фондові ринки сьогодні покажуть виражену позитивну динаміку, то це може чи призупинити чи сповільнити негативний рух на місцевих українських фондових біржах. Підтримку місцевому ринку акцій також надає наближення місцевих фондових індикаторів до лінії спротиву (як і цін окремих індексних акцій) і позитивні новини по ряду емітентів.

Нагадаємо також про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій.

Як показав останній тиждень до цього додається і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів. Досить згадати план «Центренерго» на поточний рік та інформацію про прибуток Райффайзен Банк Аваль за січень, а також інформація про можливий прибуток «Укрнафти» в 2018 році.


 сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 11 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду