Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:07
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 12 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1695,04+0,14%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,45% і досяг значення 555 пунктів. Це верхня частина нижньої границі вузького торгового діапазону, в якому індикатор ПФТС знаходився вже майже три місяці. Вчорашнє зниження індексу ПФТС було третім днем його поміркованої просадки поспіль.

Вчора індекс Української біржі додав 0,15%. До цього руху після зниження індикатор УБ майже дійшов до свого рівня сильної підтримки – 1688-1690 пунктів. Таким чином вчора індекс Української біржі «відбився» від цієї умовної горизонтальної лінії, яка з’єднує його останні два чи три локальні мінімуми.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 11.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,37

0,4%

0,3656

-0,2%

Центренерго

13,1

0,4%

13,0476

0,3%

Донбасенерго

34,5

-1,7%

34,8273

-0,8%

Укрнафта

130,5

0,4%

132,8253

1,7%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам ще підріс в порівнянні з попереднім торговим днем і склав в грошовому вираженні зовсім немалих, як для останнього періоду, 1 мільйон 129 тисячі гривень. Це  суттєво більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (578 тисяч гривень) та за останні три місяці (524 тисячі гривень). Вчорашній ріст обсягів торгів відбувся в першу чергу через суттєвий ріст обсягів торгів акціями «Укрнафти» (548 тисяч гривень).

Цього понеділка також на ПФТС були зафіксована невелика адресна угода з «індексними» акціями Райффайзен Банк Аваль.

Також на ПФТС учора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями банку «Південний», Нижньодніпровського трубного заводу, АТ «Одесаобленерго» та одного інвестиційного фонду.

Українські фінансові новини

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України на рівні B- зі стабільним прогнозом, - повідомлення агентства.

Агентство зазначає, що рейтинг відображає слабку зовнішню ліквідність, високі потреби в зовнішньому фінансуванні, слабкий банківський сектор, інституційні обмеження і політичні ризики.

Аналітики Fitch зазначають, що підвищена гнучкість обмінного курсу, розблокування зовнішнього фінансування завдяки новій програмі Міжнародного валютного фонду і помірні зовнішні дисбаланси пом'якшують короткостроковий тиск на міжнародні резерви.

Водночас в агентстві наголосили, що своєчасне дотримання програми співпраці з МВФ має ключове значення.

Новина поза всяким сумнівом позитивна, враховуючи пікові дуже великі виплати Україною боргу в поточному році. Поміж тим, варто звернути увагу на умовний характер рейтингової дії Fitch – залежність від співпраці з МВФ. Очевидно, що текст аналітичного звіту агентства містить ясний і доволі чіткий сильний сигнал особливо майбутній та й нинішній центральній владі України про необхідність співпраці нашої держави в поточних умовах з Міжнародним валютним фондом, іншими МФО та Євросоюзом.

Не пізніше травня 2019 Мінфін України має розмістити євробонди або отримати зовнішню позику. Навіть наявність другого траншу макрофінансової допомоги ЄС у 500 мільйонів євро не дозволяє відкласти один з цих заходів. Для отримання ж траншу макрофінансової допомоги ЄС необхідно ще виконати низку умов. Залучення достатніх валютних коштів завдяки розміщенню валютних ОВДП здається не дуже ймовірним.

Іншими опціями для Мінфіну є направлення за погодженням з МВФ другого траншу Фонду до бюджету (що не є дуже добре) або ж, що дуже не бажано з точки зору «ідеологічної чистоти», звернення Мінфіну по допомогу до Національного банку України. Що стосується траншу, то тут умовою є підвищення роздрібних тарифів на газ для населення (в травні). Звернення до НБУ сформувало б доволі негативний інформаційний фон стосовно здатності держави залучати кошти на ринку та/або співпрацювати з міжнародними фінансовими організаціями і проводити реформи.

Світові ринки

Вчора світові ринки акцій спробували відновитись після 2-3 днів втрат і таким чином переломити негативний тренд, який явно намічався. В значній мірі, хоча й не до кінця, це їм вдалось.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 1,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,8%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 1,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають; на європейські - сильніше. Таким чином ліквідується розрив у вчорашніх змінах фондових індикаторів в Європі та США. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 1,0%.

У вчорашньому денному огляді ставилось питання про те, як поведуть себе світові фондові ринки далі. Чи були пару днів зниження після відносно тривалої «полиці» ознакою розвороту світових ринків акцій донизу чи це був помилковий сигнал. Здається, учора та сьогодні домінуючі учасники світових ринків акцій за відсутності спротиву множини інвесторів спробували та спробують довести, що останнє зниження було помилковим сигналом. Але чи вдасться це їм? Чи продовжать ринки після цінового відновлення своє зростання? Чи може після певного  відновлення ринки знову почнуть знижуватись. Або може це все ж таки й далі буде «боковик». На все це ми побачимо відповідь за кілька днів. Тут домінуючу роль буде відігравати сукупна психологія учасників ринків акцій, яку ми, будучи на віддалі від цих ринків не можемо розуміти.

До речі, що вражає (хоча здавалось до цього за багато років можна й звикнути), так це колосальна кореляція між поведінкою різних регіональних фондових індексів.

Видається, що поведінка місцевого українського ринку акцій сьогодні у великій мірі буде визначатись тим, що українські індекси ПФТС та УБ досягли своїх ліній підтримки, а світові фондові індекси зростають. І перша і друга обставина вказують на значну ймовірність зростання сьогодні місцевих фондових індикаторів. Хоча тут також слід звертати увагу і на поведінку окремих «індексних» акцій українських бірж і на індивідуальні історії, які стоять за такою поведінкою.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій, як і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 12 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду