Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 12:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 13 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1696,23+0,07%

Вчора індекс ПФТС знизився ще на 0,2%. Поточне значення індикатору складає 554,6 пунктів. Це верхня частина нижньої границі вузького торгового діапазону, в якому індикатор ПФТС знаходиться вже майже три місяці.

Вчора індекс Української біржі додав ще 0,14%, практично стільки ж, як і днем раніше (0,15%). Цей фондовий індекс продовжив свій рух уверх від лінії підтримки.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 12.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,367

-0,9%

0,3686

0,8%

Центренерго

12,99

-0,8%

13,0389

-0,1%

Донбасенерго

34,0

-1,4%

34,3186

-1,5%

Укрнафта

133

1,9%

131,8462

-0,7%

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам знизився в порівнянні з великим, як для останнього часу, обсягом попереднього дня, але при цьому залишився високим, знову ж таки як для останнього періоду. Він склав в грошовому вираженні 794 тисячі гривень. Це помітно більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (591 тисяча гривень) та за останні три місяці (529 тисяч гривень).

Цього вівторка також на ПФТС були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями «Укрнафти», Райффайзен Банк Аваль та «Центренерго» зі значним, як для місцевого ринку акцій, сумарним обсягом та шість адресних угод з акціями Миронівського хлібопродукту з дуже значним (в місцевих, звичайно, термінах) сумарним обсягом.

Також на ПФТС учора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями «Прикарпаттяобленерго», Нижньодніпровського трубного заводу, «Індустріалбанку» та банку «Південний».

Новини українських емітентів

Повідомляється, що у 2019 Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»  згідно зі своїм фінансовим планом планує збільшити прибуток в 6,5 рази в порівнянні з минулим роком до 91,02 млрд гривень.

Однак для нас повідомлення примітне не цією обставиною. Також повідомляється, що НАК «Нафтогаз України» планує збільшити витрати від інвестиційної діяльності в 6 разів до 37,3 млрд гривень і основну суму цих витрат «Нафтогаз» має намір направити на придбання активів найбільшої нафтовидобувної компанії «Укрнафта».

Мінфін та уряд в цілому висловили, однак, не згоду з багатьма положеннями фінплану компанії, в тому числі і певні сумніви в доцільності придбання «Нафтогазом» активів «Укрнафти». В усякому разі говорилось про те, що доцільність цього придбання ніяк не була обґрунтована.

Українські фінансові новини

У лютому 2019 року споживчі ціни підвищилися на 0,5%. Порівняно з лютим 2018 року в лютому 2019 року споживчі ціни підвищилися на 8,8%. У січні-лютому інфляція становила 1,5%.

Національний банк України повідомляє, що рівень інфляції не просто зменшується, але й слідує траєкторії прогнозу НБУ.

Ці факти збільшують імовірність зменшення базової відсоткової ставки в Україні та збільшують ймовірність прискорення темпу її зменшення. Щоправда, певні можливі ускладнення з погашенням зовнішнього боргу та валютного боргу держави в цілому сприяють потенційній девальвації гривні та грають проти сценарію зменшення відсоткових ставок в Україні найближчим часом. Тим не менш, ця обставина підкреслює можливість такого сценарію зменшення відсоткових ставок. Це грає на користь зменшення номінальної дохідності ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 12 березня 2019 року, до державного бюджету було залучено 3,499 мільярди гривень (за офіційним курсом НБУ), повідомляє Мінфін.

Незадовго до першого туру виборів обсяг розміщень ОВДП суттєво зменшився і залишається невеликим. Проти цього обсягу також «грає», що стосується гривневих ОВДП, значне укріплення гривні і ризики помітної чи суттєвої девальвації національної валюти до кінця поточного року. Що стосується валютних ОВДП, то після отримання позики Deutsche Bank під гарантію Світового банку, Мінфін на аукціонах двох останніх тижнів пропонував лише «довгі» (в місцевих термінах звичайно) валютні боргові державні папери. Такі облігації не знайшли достойного попиту.

Звертає на себе увагу, що цього вівторка, 45% всього обсягу залучених коштів, а саме 1,591 мільярди гривень, було отримано від розміщення облігацій в гривні зі строком погашення 20.01.2021, тобто з терміном обігу майже два роки. Імовірно, страхуючись від зменшення відсоткових ставок, про що тільки-но згадувалось вище в частині інформації про інфляцію, ряд учасників ринку вирішив підстрахуватись від значного зменшення відсоткових ставок в Україні в національній валюті та зафіксувати дохідність на рівні 18,0% в гривні. Такий крок цілком зрозумілий.

Менша частина коштів, а саме 37% була отримана за рахунок «коротких» паперів в гривні з погашенням в кінці червня 2019 року. Лише 4,2 мільйони доларів (3% залучених коштів) та 5,4 мільйони євро (5% залучених коштів) було отримано за рахунок розміщення валютних ОВДП з погашенням відповідно 11.02.2021 та 27.11.2019.

Цікаво буде через кілька днів дізнатись як змінилась структура власності на ОВДП.

Що стосується цього питання, то на минулому тижні мали місце незначні зміни в кількості ОВДП в обігу та структурі власності на ОВДП. При цьому зменшилась кількість валютних ОВДП в обігу, перш за все за рахунок банків України. Також цікаво, що портфель валютних ОВДП збільшили нерезиденти, які в принципі мають доступ до зовнішніх боргових ринків і можуть купувати євро бонди України.

Світові фондові ринки

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,06%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс ще на 1,0%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM просідає на 0,2-0,3%.

Таким чином відновлення світових ринків акцій вчора сповільнилось, а сьогодні, після досягнення цінових рівнів, які були до недавнього зниження, негативний тренд на світових ринках акцій може відновитись.

Фундаментальні новини

Американський банк Morgan Stanley, дуже активний учасник американського та світового ринків акцій, в аналітичній записці поширеній в понеділок висловив думку, що індекс MSCI EM може зрости до кінця року на 8%. Драйвером цього росту можуть стати акцій китайських компаній на фоні економічних стимулюючих заходів уряду Китаю.

Також звертає на себе увагу ряд інших фундаментальних макроекономічних новин, які впливають на фінансові ринки акцій. Це:

Вихід доволі слабкого звіту по праці в США, опублікованого минулої п’ятниці. Американська економіка в лютому створила лише 20 тисяч робочих місць при очікуваннях економістів у 180 тисяч. І 20 тисяч - це найслабший результат з вересня 2017 року.

Обсяг експорту з Китаю в лютому знизився на 20,7% від рівня минулого року. (Це після доволі сильних січневих показників).

Європейський центральний банк знизив свій прогноз по росту економіки Єврозони та оголосив про свої нові стимулюючі заходи.

Минулої неділі, однак, в виступі на телебаченні голова ФРС США Джером Паввел повідомив, що на його думку американська економіка в 2019 продовжить зростання.

На цьому фоні видається, що невиразні цінові зміни на місцевому українському ринку акцій сьогодні можуть продовжитись. Ціни двох найбільш ліквідних місцевих акцій «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль в останній місяць-два рухались різнонаправлено. Саме підростання ціни акцій Райффайзен Банк Аваль до доволі високих рівнів дещо заважає зростанню місцевих фондових індикаторів від рівня підтримки, які вони тільки-но досягли.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій, як і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів.

сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 13 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду