Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 06:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 14 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1706,88+0,63%

Вчора індекс ПФТС знизився на помітні 1,3% до значення 547,2 пунктів. Це був п’ятий торговий день зниження цього фондового індикатору поспіль. За цей час він втратив 2,8% і опустився нижче верхньої частини нижньої границі свого вузького торгового діапазону, в якому індикатор ПФТС знаходиться вже майже три місяці – 555 пунктів. Однак він все ще знаходиться помітно вище самого низького значення цього діапазону - 550 пунктів.

Вчора індекс Української біржі додав ще 0,07% після зростання на 0,14% та 0,15% двома днями раніше. Цей український фондовий індекс вчора продовжив рух уверх від лінії своєї підтримки.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 13.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3713

1,3%

0,3697

0,3%

Центренерго

12,9

-0,7%

12,9515

-0,7%

Донбасенерго

32,0

-5,9%

31,2704

-8,9%

Укрнафта

132

-0,8%

132

0,1%

Турбоатом

10,5

0,0%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам знизився в порівнянні з підвищеним, як для останнього часу, обсягом попереднього дня. Він склав в грошовому вираженні 509 тисяч гривень. Це дещо менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (597 тисяч гривень) та за останні три місяці (530 тисяч гривень).

Цієї середи також на ПФТС були зафіксовані адресні угоди з «індексними» акціями «Укрнафти» та Райффайзен Банк Аваль.

Також на ПФТС учора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями Нижньодніпровського трубного заводу, «Прикарпаттяобленерго», «Індустріалбанку» та банку «Південний» - з тими ж самими паперами, що і попереднього дня.

Новини українських емітентів.

Акціонери «Укрнафти» на позачергових зборах 28 березня планують припинити повноваження голови правління компанії Марка Роллінса з 30 квітня.

Про це сказано в повідомленні Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

«…Якщо доти (до 30.04.2019) наглядова рада не визначиться з кандидатурою керівника, то ці повноваження тимчасово здійснюватиме особа, призначена загальними зборами акціонерів», - сказано в повідомленні.

«Нову наглядову раду «Укрнафти» буде сформовано загальними зборами акціонерів з одинадцяти людей, шестеро з яких будуть незалежними директорами відповідно до затвердженого загальними зборами акціонерів статуту товариства. З інших п'яти директорів троє представлятимуть «Нафтогаз», двоє - міноритарних акціонерів», - сказано в повідомленні НАКу.

Можливо, повідомлення «Нафтогазу» слід розглядати в світлі посилення контролю за діяльністю компанії, в тому числі зі сторони НАК «Нафтогаз України». Марку Роллінзу дехто закидав співпрацю з групою «Приват». Хоча зміна керівництва компанії може бути зумовлена і іншими факторами, в тому числі і особистими причинами. Поміж тим, ряд фахівців нафтогазової галузі України вказувало на те, що з приходом іноземних менеджерів компанії «Укрнафта» вдалось здійснити ряд важливих заходів по інтенсифікації видобутку вуглеводнів без значних капітальних витрат. В 2018 році також припинилась практика виводу значних сум прибутку та грошових потоків з компанії «Укрнафта». За інформацією Марка Роллінза мережа АЗС «Укрнафти» також стала прибутковою.

Українські фінансові новини.

Україна до розмістила 10-и річні єврооблігації на суму 350 мільйонів доларів США, - повідомило вчора Міністерство фінансів України.

Україна збільшила суму випуску 10-річних єврооблігацій зі строком погашення 1 листопада 2028 року та купоном 9,75% на 350 млн дол США. Розрахунки за транзакцією відбудуться 21 березня 2019 року. Організатором випуску виступив JP Morgan. Це повний текст повідомлення Мінфіну.

Ціна розміщення при цьому не була вказана, звертають увагу окремі інформаційні ресурси. Таким чином поки, до коментарів чиновників чи аналітиків, дохідність додаткового розміщення цих паперів невідома.

Нагадаємо, що Україна в жовтні минулого року розмістила єврооблігації на 2 мільярди гривень. Були випущені та розміщені єврооблігації з терміном обігу 5-років на 750 мільйонів доларів США і 10-річні - на суму 1,25 мільярди доларів.

Прибутковість 5-річних паперів склала 9% річних, 10-річних - 9,75% річних.

Кошти, які найдуть після розміщення облігацій у березі 2019 допоможуть до певної міри покрити виплати держави за зовнішніми зобов’язаннями, в тому числі і великі у травні поточного року. Проте навряд чи вони повністю замінять інші потенційні джерела надходження коштів в твердій валюті на рахунки нашої держави.

Ми вже не раз згадували в наших оглядах, в тому числі і в огляді вчора у необхідності до травня державі Україна знайти додаткові джерела коштів у твердій валюті. Вчорашнє розміщення є одним з таких джерел.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,6%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, знизився  на незначну 0,1%.

Вчора індекс S&P 500 досяг 4-и місячного максимуму. Вище значення цього індикатору до вчорашнього дня після завершення денних торгів останній раз було 07.11.2018. Таким чином після свого росту останніх днів індекс S&P 500 майже перекреслив технічну картину свого наступного середньострокового зниження, яка, здається, більш менш чітко вимальовувалась ще кілька днів назад.

Поміж тим варто згадати, що рівень 2800-20820 пунктів – це лінія спротиву індексу S&P 500, яку цей індикатор в кінці 2018 року три рази безуспішно пробував подолати. Іншими словами на цьому рівні знаходиться три локальні максимуми індикатору S&P 500 і ці максимуми умовно можна з’єднати горизонтальною лінією спротиву. Тому подолання рівня 2810-2820 видається непростим для індексу S&P 500, а за умови такого подолання це стане значимою віхою в розвитку торгів.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко знижуються або майже не змінюються. Проте цей факт ще нічого не означає. Адже ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси так само знижувались і ранком учора і знижувались спочатку сильніше. А результат торгів по закінченню торгового дня для індексів Європи та США був суттєво позитивним. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів практично не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM просідає на 0,1-0,2%.

Фундаментальні новини.

Ріст промислового сектору Китаю в перші два місяці поточного року сповільнився до 5,3% рік до року. Це 17-и річний мінімум показнику, повідомляє агентство Reuters. І це також менше за очікування аналітиків – 5,5%.

Проте капітальні інвестиції в Китаї та роздрібні продажі зросли в періоді більше за очікування, відповідно, на 6,1% та 8,2% в річному вимірі.

Як було згадано в нашому огляді від 06.03.2019 у своєму виступі на Всекитайських зборах народних представників прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян згадав про виклики, які очікують Китай в економічній сфері, а саме можливості подальшого сповільнення росту китайської економіки. Тому власті країни впроваджують ряд стимулюючих економіку заходів, в тому числі і збільшуючи інвестиції в інфраструктуру країни.

Здоров’я економіки Китаю важливе для світової економіки та економіки України, а також і для світових фондових ринків.

Сьогодні фондові індекси континентального Китаю знижуються. Фондовий Індекс Shanghai Composite втрачає 1,2%. Фондовий індекс Гонконгу Hang Seng практично не змінюється.

Видається, як і вчора, що невиразні цінові зміни на місцевому українському ринку акцій сьогодні можуть продовжитись. Підростання ціни акцій Райффайзен Банк Аваль до доволі високих рівнів дещо заважає зростанню місцевих фондових індикаторів від рівня підтримки. Проте саме досягнення цього рівня підтримки та деякий позитивний рух на світових ринках акцій можуть додати впевненості місцевим учасникам ринку акцій для гри на підвищення.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій, як і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 14 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду