Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 02:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 15 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1700,69-0,36%

Вчора індекс ПФТС зріс на досить суттєві 2,1% досягнувши значення майже 559 пунктів. Таким чином індекс ПФТС вчора майже компенсував свою втрату п’яти попередніх торгових днів безперервного зниження у 2,8%. Індикатор ПФТС лише ненадовго і незначно опустився позавчора нижче своєї лінії підтримки у 550 пунктів. Останні три місяці фондовий індикатор ПФТС знаходився у вузькому торговому діапазоні 550-565 пунктів. Позавчорашнє зниження індексу ПФТС нижче відмітки у 550 пунктів та деяке недосягнення ним раніше на локальному піку максимального значення торгового діапазону 565 пунктів дещо попсувало виражену технічну картину «боковику» індикатору останнього тримісячного періоду, Рис. 1.

Варто також зазначити, що вчора продовжився різноспрямований рух цін двох найбільш ліквідних місцевих акцій, «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль. Першої – вниз, другої – уверх. Причому вчора цінове зниження акцій «Центренерго» відбулось при підвищених обсягах торгів цими паперами на ринку безадресних заявок. Обсяг торгів ними в цьому сегменті ринку цього четверга склав 891 тисячу гривень.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 14.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3749

1,0%

0,3741

1,2%

Центренерго

12,56

-2,6%

12,7053

-1,9%

Донбасенерго

34,0

6,3%

-

-

Укрнафта

137,9

4,5%

137,9506

4,5%

Турбоатом

11,8

12,4%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам значно зріс в порівнянні із так підвищеним, як для останнього часу, обсягом попереднього дня. Він склав в грошовому вираженні 1 мільйон 312 тисяч гривень. Це максимальний середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку з 3 жовтня 2018 року та багато більший за обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останній місяць (636 тисяч гривень) та за останні три місяці (547 тисяч гривень), Рис. 2, та Рис. 3.

Максимальний обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС з часу припинення торгів на ринку заявок Української біржі в середині червня минулого року склав близько 3 мільйонів гривень, Рис. 1. До припинення торгів на ринку заявок УБ обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку був меншим, ніж зараз.

Також на ПФТС учора по безадресним заявкам пройшли угоди з акціями «Індустріалбанку» та банку «Південний».

Українські фінансові новини.

Вчора основні з них в тій чи іншій мірі стосувались фінансової та макроекономічної стабільності в країні та державних боргових інструментів.

Новина перша.

Національний банк України вчора залишив облікову ставку незмінною – на рівні 18%.

Це рішення має безпосередній вплив на рівні відсоткових ставок в Україні, в тому числі і в першу чергу, ставок ОВДП.

Рішення НБУ цілком зрозуміло в світлі передвиборчої ситуації, яка безпосередньо  має вплив на можливу певну фінансову нестабільність напередодні виборів в Україні і має крім цього опосередкований влив. Що стосується останнього. На фоні зростання соціальних виплат та підвищених девальваційних очікувань зростають і інфляційні очікування населення та бізнесу. Також тимчасово дещо зменшується довіра до державних боргових інструментів, що в свою чергу додає підвищенню девальваційних і пов’язаних з цим інфляційних очікувань. Тому рішення по збереженню облікованої ставки саме зараз виглядає обґрунтованим і дуже логічним.

Новина друга.

Глава Нацбанку Яків Смолій вчора на монетарному брифінгу повідомив, що не бачить загрози черговим траншам МВФ внаслідок недавньої відміни Конституційним судом України Закону про незаконне збагачення.

Він буквально сказав наступне: «Питання про рішення Конституційного Суду обговорювалося (з технічною місією МВФ, яка недавно працювала в Україні), як воно може вплинути. Але на сьогодні якихось рішень прийнято не було. Ми продовжуємо працювати у звичайному режимі і не вбачаємо в цьому якихось ризиків для продовження співпраці з МВФ і отримання запланованих траншів.»

Тут слід сказати, що ряд фахівців банківського чи, більш широко фінансового  сектору України, не без підстав, висловлювали побоювання, що відповідне недавнє рішення КС може стати на заваді подальшій співпраці України з МВФ та ЄС. Це стосувалось в тому числі отримання траншу МВФ в сумі 1,3 мільярдів доларів США та макрофінансової допомоги ЄС в сумі 500 мільйонів євро в першій половині 2019 року.

Ці кошти доволі сильно потрібні для своєчасних розрахунків України по боргам, в першу чергу зовнішнім, підтримання рівня міжнародних резервів, і, відповідно, збереження фінансової та макроекономічної стабільності в нашій країні.

Нагадаємо, що в квітні поточного року «Укрексімбанк» має здійснити виплату більш, ніж 375 мільйонів доларів по реструктуризованим облігаціям, а держава Україна має в травні поточного року виплати близько 1,4 мільярдів доларів по зовнішнім боргам.

Зараз на розгляді Верховної Ради знаходиться сім законопроектів про незаконне збагачення, як враховують зауваження КС України. Серед них і проект Закону поданий чинним президентом України.

Новина третя.

Американська ділова газета The Wall Street Journal повідомляє, що банк JP Morgan викупив на себе увесь розміщений на днях урядом України додатковий випуск єврооблігацій країни у сумі 350 мільйонів доларів США зі строком погашення в 2028 році.

Газета зазначає, що в останні тижні українські урядовці зустрічалися з керівниками фондами облігацій в Майамі і Нью-Йорку, щоб неофіційно обговорити питання про випуск нових боргових зобов'язань в зв'язку з ростом попиту на єврооблігації ринків, що розвиваються і їх подорожчанням. Проте інвестори висловили думку, що Україні краще відкласти продаж нових боргів до завершення президентських виборів.

У цій ситуації JPMorgan запропонував Україні довипустити єврооблігації на 350 мільйонів з погашенням в 2028 році і продати їх банку в приватному порядку. Цю інформацію повідомили виданню люди, знайомі з угодою. За їхніми даними, банк купив облігації по ціні 98,88% від номіналу, і перепродав частину їх інвесторам за ринковим курсом близько 100,50%.

Таким чином дохідність додаткового випуску облігацій при розміщенні перевищила початкову. Нагадаємо, що купон по цим 10-и річним паперам складає 9,75% при номінальній вартості паперу.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,1% після свого росту на 0,7% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,8%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, втратив 0,2%.

Позавчора індекс S&P 500 досяг 4-и місячного максимуму. Також варто згадати, що рівень 2800-20820 пунктів, якого досяг індекс S&P 500– це лінія його спротиву, яку цей індикатор в кінці 2018 року три рази безуспішно пробував подолати. Сьогоднішній день є певним «днем істини» для індикатору S&P 500 та світових фондових ринків взагалі. Технічна картина в індексі S&P 500 зараз вказує на можливість як продовження росту індексу, так і на можливий розворот цього фондового індикатору, а з ним і світових фондових ринків.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів практично не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,6%.

Після вчорашнього росту місцевий український ринок акцій сьогодні може зробити певну паузу. Хоча цілком можливе і продовження його росту. Цінове зниження сьогодні на місцевому ринку акцій, особливо зниження помітне, видається менш ймовірним. Різноспрямована динаміка в окремих «індексних» місцевих пайових паперах може продовжитись. При цьому до кінця не можна виключити, що тимчасово напрямок торгів в цих паперах може змінюватись симетрично на протилежний.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій, як і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 15 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду