Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:05
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 18 марта 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1700,690%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС зріс ще на 0,8% після росту на досить суттєві 2,1% днем раніше. Досягши в останній робочий день минулого тижня значення 563,9 пунктів, фондовий індикатор ПФТС перевищив значення свого останнього локального максимуму у 563,0 пункти досягнутого 06.03.2019 та наблизився до верхньої границі свого торгового діапазону останніх трьох місяців – 565-566 пунктів.

Індекс Української біржі минулої п’яниці знизився на 0,4% від свого локального максимуму, дуже близького до попереднього локального максимуму цього індикатору.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями минулого п’ятниці на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 15.03.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3751

0,1%

0,3742

0,0%

Центренерго

12,58

0,2%

12,4969

-1,6%

Донбасенерго

35,1

3,1%

34,5105

10,4%

Укрнафта

135

-2,1%

-

-

Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС суттєво зменшився в порівнянні з рекордним за останні місяці обсягом попереднього торгового дня, однак залишився підвищеним, як для останнього часу. Він склав в грошовому вираженні 681 тисячу гривень. Це більше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (651 тисяча гривень) та за останні три місяці (549 тисяч гривень).

Також на ПФТС того дня по безадресним заявкам, як і попереднього дня пройшли угоди з акціями «Індустріалбанку» та банку «Південний».

Новини українських емітентів.

Вони стосується емітентів двох «індексних» акцій: «Турбоатому» та «Донбасенерго», а також «Одесаобленерго» та «Київобленерго».

У 2018 році порівняно з 2017 роком «Турбоатом», збільшив прибуток на 7,6% або на 54,3 млн гривень до 764,7 млн гривень. Про це говориться в оголошенні про збори акціонерів підприємства. Якщо взяти до уваги висловлювання керівника «Турбоатому» Віктора Суботіна 14 березня під час засідання Ради регіонального розвитку, що пройшла в Харкові за участі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, а саме, що за останні три роки АТ «Турбоатом» реалізувало продукції на 7,2 мільярди гривень, то можна з великою впевненістю припустити, що чистий дохід «Турбоатому» в 2018 році склав близько 2,63 мільярдів гривень.

І показник чистого прибутків і показник чистого доходу вище показників, які озвучувались при затвердженні планів підприємства на 2019 рік (664 мільйонів гривень та 2,58 мільярди гривень відповідно - вирахувано з озвучених планових показників за 2019 рік та планових приростів в 2019). Така ж ситуація була і показниками «Центренерго».

Коментуючи ріст прибутків АТ «Турбоатом» можна сказати, що 7,6% росту в гривні це менше за ріст номінального ВВП України в 2018 році – під 14%. Однак, до росту прибутку підприємства для правильності порівняння слід додати ще дивіденди. Тоді дві цифри, дивіденди + ріст прибутків по відношенню до прибутків минулого року і ріст номінального ВВП за рік, зблизяться.

Абсолютна ж цифра прибутків «Турбоатому» слабша, ніж в 2016 та 2017 році. В той період підприємство виконувало більший обсяг експортних замовлень на країни СНД.

В порядку зборів акціонерів «Турбоатому» є виплата дивідендів за результатами роботи в 2018 році. Норма відрахувань на дивіденди від чистого прибутку 2018 року по різним проектам рішення різна: 90%, 80%, 75% та 50%. Це майже так само, як і у «Центренерго», у якого є ще й проект рішення про норму 30%.

При ціні акцій «Турбоатому» 11,8 гривень за акцію (після росту ціни акції на 12,4% 14.03.2019) прибутковість чистого прибутку підприємства 2018 складає 15,3%. Відповідно дивідендна дохідність може змінюватись, відповідно до прийнятого рішення загальних зборів акціонерів від 7,7% до 13,8%.

Чистий прибуток АТ «Турбоатом» на 2019 рік запланований в розмірі 798 мільйонів гривень. Це ріст на 4,5% порівняно з фактичним прибутком 2018 року. Небагато. Чистий дохід заплановано в розмірі 2,74 мільярди гривень. Також несильно. Однак підприємство дуже ймовірно перевиконає план.

Одним з чинників впевненості в більшому зростанні доходів та прибутків є зараз більший обсяг замовлень для гідроенергетиків України, ніж плановий. Раніше висловлювалося зауваження, що замовлення «Укргідроенерго» надходять на закордонні підприємства.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 14 березня 2019 року взяв участь у підписанні контракту між АТ «Турбоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго».

Предметом контракту є реконструкція двох турбін та двох генераторів гідроагрегатів ст. №№ 4, 5 Кременчуцької ГЕС, включаючи проектування, виготовлення, поставку обладнання, виконання демонтажно-монтажних робіт та послуг інжинірингового супроводу.

Загальна вартість контракту - більше 1,2 млрд. грн., а термін реалізації складає 3,5 роки. Ця сума буде поділена між вдома харківськими підприємствами-партнерами: «Турбоатом» та «Електроважмаш».

Ще одним позитивним моментом для «Турбоатому» є зростання середньої зарплати на підприємстві за три роки майже утричі. Середня зарплата в цілому по заводу сьогодні складає приблизно 13 тисяч гривень, у виробничо-промислового персоналу – майже 18 тисяч. Це конкурентні показники, що дозволяє «Турбоатому» втримувати людей. Проблемою «Турбоатому» були великі звільнення працівників в пару минулих років і старіння кадрів підприємства. Взагалі проблема конкурентних зарплат – це загальноукраїнська проблема.

Фінансові показники «Турбоатому» з 2005 року, включаючи показники 2018 та планові 2019 наведені: в доларах США на Рис. 1, в гривнях на Рис. 2.

«Донбасенерго».

Наглядова рада ПАТ «Донбасенерго» 13.03.2019 (протокол №2) прийняла рішення про схвалення значного правочину – Контракту від 20.12.2018 №6PUS-20181220-01 на проектування, закупівлю, будівництво та випробування об’єктів Слов’янська ТЕС ПАТ «Донбасенерго» - реконструкція енергоблоку ст.№6 з розділенням на енергоблоки №6б та №6а потужністю 330 МВт кожний.

Раніше, 20 грудня 2018 року, відбулося урочисте підписання інвестиційного договору між ПАТ «Донбасенерго» і китайською компанією Dongfang Electric International Corporation. Угода передбачає спільну реалізацію проекту з реконструкції енергоблоку №6 Слов'янської ТЕС. Проект увійшов до переліку перспективних для спільної реалізації урядів України і Китайської Народної Республіки.

Тоді участь в церемонії підписання взяли Перший Віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко та Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей. Підписали договір Генеральний директор ПАТ «Донбасенерго» Едуард Бондаренко і Президент китайської компанії-партнера Луо Чжиган.

Реалізація проекту є дуже важливою для компанії. За умови його успішності, компанія отримає самий сучасний в Україні ефективний блок ТЕС, чи, точніше, два блоки.

Зараз експлуатація Словянської ТЕС з одним блоком створює складнощі з позицій диспечерезації електроенергії. Робота станції одним блоком не відповідає міжнародним стандартам експлуатації ТЕС.

Раніше в період 2013 року компанія починала проект реконструкції блоку №6. Для цього їй були виділені кошти. Компанія отримала кредит «Ощадбанку». Були проведені певні роботи. Однак цей проект було зупинено і було рішення НКРЕКП про повернення коштів «Ощадбанку».

Антимонопольний комітет розпочав розгляд справ про придбання компанією «ДТЕК Нафтогаз» понад 50% акцій енергопостачальних компаній «Одесаобленерго» і «Київобленерго».

Про це йдеться в повідомленні комітету.

Українські фінансові новини.

АТ «Укрзалізниця» за підтримки Кабінету Міністрів України своєчасно та в повному обсязі погасило першу частину єврооблігацій на 150 мільйонів доларів США та виплатило черговий купонний дохід за ними. Про це повідомив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Кредитні ресурси для рефінансування заборгованості були залучені з внутрішнього ринку. Зокрема, їх надали Ощадбанк та Державне агентство інфраструктурних проектів України (Укрінфрапроект).

В травні 2013 року Укрзалізниця розмістила дебютний випуск єврооблігацій на 500 млн. доларів США. Єврооблігації Укрзалізниці, разом із цінними паперами Ощадбанку й Укрексімбанку, були включені в периметр реструктуризації зовнішнього суверенного та гарантованого державою боргу, ініційованої Мінфіном України після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на 17,5 млрд. доларів США. Графік погашення основної суми позики припадає на 2019-2021 роки: 60% мають бути оплачені у 2019 році (300 мільйонів доларів США), 20% - у 2020 році та 20% - у 2021 році.

Можливо внаслідок погашення на суму менше 100 мільйонів доларів США зменшились валютні ОВДП у власності Ощадбанку.

Дехто вважає, що саме погашення боргу «Укрзалізниці» та її вихід на ринок валюти сприяли на минулому тижні росту курсу долара США по відношенню до гривні.

Однак представник «Укрзалізниці» повідомив, що на ринку валюти компанія придбала для погашення лише 55 мільйонів доларів США, що не могло суттєво вплинути на цей ринок.

Мінфін України повідомляє про те, що майже всі умови для отримання траншу МВФ, які були передбачені графіком на березень виконані, а от з отриманням макрофінансової допомоги ЄС необхідно буде почекати. В березні отримати її не буде можливості через затримкою у виконанні певних умов Євросоюзу.

Світові фондові ринки минулої п’ятниці зростали.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав ще 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на 0,9%.

Висока кореляція між цими трьома фондовими індикаторами зберігається.

Індекс S&P 500 минулої п’ятниці подолав свою лінію спротиву у 2820 пунктів. Лінія утворена трьома локальними максимуми цього індикатору періоду жовтня-грудня минулого року. Три рази індекс S&P 500 її безуспішно пробував подолати в кінці минулого року.

На графіку індексу STOXX 600 видно, що ріст цього фондового індексу в останні дні прискорився. Індекс STOXX 600 відірвався від своєї недавньої «полиці».

Індексу MSCI EM все ще необхідно подолати свій недавній локальний максимум у 1067,6 пунктів, до якого йому залишилось вже недалеко.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів слабко додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає ще на 0,6%.

Сьогодні можливе ще деяке сповільнення росту на місцевому українському ринку акцій. Однак, ріст світових фондових ринків може надавати місцевому ринку акцій підтримку.

Нагадаємо ще раз про те, що зараз учасники місцевого ринку акцій мають уважно слідкувати за оголошеннями про чергові річні збори акціонерів. В додатку до оголошень, запропонованих рішеннях зборів міститься інформація про чистий результат підприємств-емітентів акцій за 2018 рік та пропозиції стосовно розміру дивідендів за результатами минулого року. Ця інформація відіграватиме найближчими тижнями значну роль у визначенні руху цін окремих українських місцевих акцій, як і більш актуальна інформація по прибуткам місцевих емітентів.


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 18 марта 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду