Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 23:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 9 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1743,510%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,2% після росту на ті ж 0,2% минулої п’ятниці та на таку ж величну минулого четверга.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 08.04.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,352

1,9%

0,3532

3,5%

Центренерго

12,1

1,4%

12,0527

1,3%

Укрнафта

180

-3,2%

182,7143

-1,8%

Донбасенерго

25,9

-10,8%

28,539

1,7%

Індекс ПФТС

Крюківський ВБЗ

10,2

1,0%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС підріс порівняно з обсягом торгів минулої п’ятниці. Він склав грошовому вираженні 554 тисячі гривень. Це менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (717 тисяч гривень), та за останні три місяці (581 тисячі гривень).

Вчора, як і минулої п’ятниці на ПФТС була зафіксована адресна угода з акціями «Фармаку», а також була зафіксовано по одній адресній угоди з «індексними» акціями «Укрнафти» та Крюківського вагонобудівного заводу.

Значимих для фінансового сектору країни суто українських новин за вчора та станом на сьогоднішній ранок немає.

Однак, за їх відсутності варто звернути увагу на зміну кількості ОВДП в обігу та у власності різних категорій учасників цього ринку за останній час, Таблиця 2.

Для зручності співставлення з показниками зовнішнього боргу, дані з Таблиці 2 також було перераховано в мільйони доларів США, Таблиця 3. Цей перерахунок є не зовсім коректним, оскільки для його здійснення і простоти був вибраний  один фіксований курс гривні до іноземної валюти. Таким чином, результат не зовсім коректний. В Таблиці 3 відповідно також не враховані зміни сум ОВДП за рахунок курсових різниць. Тим не менш, з точки зору порівнянь Таблиця 3, в ряді аспектів більш інформативна особливо в частині співставлення з зовнішнім боргом.

По суті. На минулому тижні збільшили свій портфель ОВДП лише нерезиденти – на 2,51 мільярди гривень.

На приблизно таку ж суму, а саме 2,48 млрд., гривень зменшили свій портфель українських державних паперів українські банки.

Інші категорії учасників цього ринку за цей період незначно зменшили свій портфель боргових державних паперів України.

За останній місяць кількість ОВДП в обігу збільшилась практично за рахунок всіх категорій учасників цього ринку крім НБУ. Проте найбільший внесок в це збільшення внесли нерезиденти.

З початку ж поточного року нерезиденти доволі сильно наростили свій портфель гривневих боргових цінних паперів держави Україна, стартуючи з доволі низького рівня.

У відносних термінах з початку року непогано наростили свій портфель ОВДП фізичні та юридичні особи України, а помітно зменшили свій портфель цих цінних паперів НБУ та банки України, так що загальна сума в грошовому вираженні ОВДП в обігу зросла доволі незначно.

Також варто проаналізувати цю таблицю в розрізі валют. Звертає на себе увагу те, що банки зменшували портфель валютних ОВДП, а фізичні особи розподілили свої вподобання в поточному році порівно. Це на відміну від юридичних осіб та, природно, нерезидентів. У тих є інша та краща опція по валютним зобов’язанням України – ОЗДП.

Вчора прем’єр – міністр України висловився в тому ключі, що зменшення боргового навантаження держави України та доведення його до стійких рівнів, зменшення витрат на обслуговування державного боргу нашої країни є наразі найголовнішим завданням уряду. І цю тезу важко не підтримати.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,3%.

Індекси S&P 500 та MSCI EM вчора оновили свої локальні максимуми. До свого історичного максимуму, досягнутого 20 вересня 2018 року індексу S&P 500 не вистачає зараз лише 1,3%. Від свого локального мінімуму від 24.12.2018 індекс S&P 500 додав 23,2%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів несильно втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає ще 0,3%.

На цьому спокійному зовнішньому фоні та за відсутності місцевих важливих новин можна очікувати невеликих змін цін акцій на українських біржах сьогодні в середньому.

Таблиця 2. ОВДП у власності різних категорій учасників ринку боргових цінних паперів України, зміна за тиждень, місяць з початку року,

млн. гривень.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 9 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду