Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 15:43
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 10 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1743,510%

Вчора індекс ПФТС знизився на суттєві 1,8%.

Всьому причина вчорашнє суттєве зниження ціни акцій «Укрнафти». Ціна видобувної компанії минулого дня знизилась на 8,3% по цінам закриття. Це відбулось через публікацію запропонованого НАК «Нафтогаз» рішення до загальних зборів акціонерів про не нарахування дивідендів компанією за результатами 2018 року, про що трохи далі.

Щоправда, варто зазначити, і це важливо, зниження ціни акцій компанії «Укрнафта» відбулось при малих обсягах торгів цими паперами, так що вчора навіть не сформувався біржовий курс цих паперів. Дуже ймовірно учасники місцевого ринку акцій надіються на краще, якщо не найближчим часом, то в не такому далекому майбутньому та/або поки не готові продавати ці папери по нижчим цінам.

Нагадаємо, що ціна акцій «Укрнафти» недавно суттєво виросла після прийняття позачерговими зборами акціонерів рішень направлених на врегулювання податкової заборгованості «Укрнафти» та виходу оголошення про чергові збори акціонерів компанії 25 квітня з проектом рішення про направлення 50% чистого прибутку компанії 2018 на виплату дивідендів. Дивіденд на акцію мав би скласти більше 61 гривень. Тепер – дивіденди компанії за результатами 2018 року під великим питанням.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 09.04.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,356

1,1%

0,3573

1,2%

Центренерго

11,97

-1,1%

11,9324

-1,0%

Укрнафта

165

-8,3%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС дещо знизився в порівнянні з обсягом торгів цього понеділка. Він склав грошовому вираженні 490 тисяч гривень. Це менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (707 тисяч гривень), та за останні три місяці (583 тисячі гривень).

Вчора на ПФТС також пройшла угоди  по безадресним заявкам з акціями «Прикарпаттяобленерго». Ціна акції компанії склала 3,2 гривні.

Варто загадати, що акціонери «Прикарпаттяобленерго» на недавніх зборах акціонерів прийняли рішення про нарахування дивідендів за результатами роботи цієї компанії в 2013 році. Дивіденд на акцію складає 55 копійок. Дивідендна дохідність при ціні акції, яка була вчора, 3,2 гривні за папір, складає 17,2%. (В минулому році на дивіденди був розподілений прибуток компанії за 2012 рік; дивіденд на акцію склав  при цьому 18,5 копійки). Що стосується прибутку 2018 року, то його акціонери прийняли рішення залишити нерозподіленим, дивіденди не нараховувати та не виплачувати.

Новини українських емітентів, а точніше одного емітента, «Укрнафти». Про це вже згадувалось трохи раніше.

На сайті «Укрнафти» в розділі «Новини для інвесторів» було опубліковано  повідомлення до загальних зборів акціонерів компанії, які мають відбутись 25.04.2019.

Оскільки це повідомлення має безпосередній та доволі суттєвий вплив на ціну акцій «Укрнафти», а також на виплату дивідендів компанії за результатами 2018 року наводимо першу частину повідомлення повністю.

«Акціонером ПАТ "УКРНАФТА" - акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», якому належить 27 114 256 (двадцять сім мільйонів сто чотирнадцять тисяч двісті п'ятдесят шість) штук простих іменних акцій ПАТ "УКРНАФТА", у відповідності до ст. 38 Закону України «Про акціонерні товариства» внесено пропозицію з включеного до проекту порядку денного загальних зборів акціонерів, що скликані на 25 квітня 2019 року, дев’ятого питання «Розподіл прибутку і збитків Товариства за підсумками 2018 року» та запропонований наступний проект рішення:

«У зв’язку з наявністю значної заборгованості Товариства з податків і зборів дивіденди не нараховувати.

Відповідно до частини 5 статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» сплатити до Державного бюджету України до 1 липня 2018 року частину чистого прибутку Товариства за 2017 рік, визначену відповідно до частини 5 статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності».

Решту чистого прибутку спрямувати на погашення заборгованості Товариства з податків і зборів.».

Крім того, акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» до проекту порядку денного загальних зборів акціонерів, що скликані на 25 квітня 2019 року, внесено нові питання та проекти рішень із запропонованих питань… (далі йде певний перелік пропозицій рішень по окремим іншим питанням).

Нагадаємо, що минулого року компанія «Укрнафта» маючи невеликий чистий прибуток дивідендів не нараховувала та не виплачувала. Поміж тим було рішення зборів акціонерів, які відбулись у червні 2018, перерахувати відповідно до закону частину прибутку на державну частку до державного бюджету країни. Зовсім не виключено, що такий сценарій зараз розглядається і відносно розподілу прибутку компанії 2018 року.

Первісно здавалось, що з більшою імовірністю акціонери компанії приймуть рішення про нарахування дивідендів за 2018 рік. Адже в запропонованих рішеннях по порядку денному загальних зборів акціонерів це було єдине запропоноване рішення.

Однак, поки рішення зборами з цього питання не прийняте. До зборів акціонерів компанії ще два тижні. Будемо дивитись, як будуть голосувати акціонери на зборах. Хоча, звичайно, акціонер з контрольним пакетом акцій навряд чи просто так би вніс свою пропозицію.

Тепер до іншої значимої новини. На цей раз макроекономічної.

Мінекономрозвитку орієнтовно оцінило зростання реального валового внутрішнього продукту України в січні-лютому 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,2% (+/-0,2 процентного пункти).

Позитивну динаміку ВВП забезпечила активна діяльність будівельних підприємств і підприємств сфери послуг (транспорт, роздрібна торгівля, освіта, охорона здоров`я і банківський сектор).

Водночас у секторах пов’язаних з виробництвом товарів та послуг спостерігалось скорочення, зумовлене цілою низкою чинників: проведення поточних і капітальних ремонтів виробничих потужностей на металургійних підприємствах і в компаніях електричної генерації і не сформованість пакета нових замовлень на початку року з боку окремих машинобудівних підприємств, - зазначало МЕРТ.

Динаміка ВВП за перші два місяці поточного року краща за зміну січня 2019, але гірша за результат перших двох місяців 2018 року.

Зниження темпів росту ВВП України йде в лінії з загальносвітовим трендом. В одному з наших оглядів вже писалось, що 2-ого квітня 2019 стурбованість сповільненням темпів росту світової економіки висловила Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард.

Учора ж МВФ знову, вже офіційно, знизив свій прогноз зростання темпів росту світової економіки в 2019, на цей раз до 3,3% з 3,5%, які прогнозувались раніше. Ще раніше називалась цифра зростання у 3,9%.

В якості факторів зниження МВФ посилається на проблемні питання світової торгівлі та потенційно більш жорстку монетарну політику.

Також квітневе дослідження видання The Financial Times і аналітичного центру Brookings показує, що для глобальної економіки настав період «синхронного уповільнення».

Brookings виділяє три основні чинники, що загрожують світовому економічному зростанню. Перший - втрата імпульсу зростання в розвинених економіках, що надасть прямий вплив на обсяги імпорту та транскордонні потоки товарів. Другий - погіршення споживчих настроїв і індексів ділового клімату, що веде до зниження попиту і падіння інвестицій у виробничий капітал. Третій фактор - геополітичні ризики, в тому числі зростання популізму.

Темп росту ВВП України важливий з багатьох точок зору, в тому числі і добробуту громадян країни. Для фінансового ж сектору країни важливим є зниження боргового навантаження держави за рахунок росту економіки. В цьому відношенні ключовим є ріст номінального ВВП країни, який включає й фактор інфляції. За  повідомленням Державного комітету статистики в березні 2019 її темп знизився до 8,6% в річному вимірі. Так що зараз темп росту номінального ВВП України можна оцінити приблизно в 10%. Таким же є з урахуванням майже незмінної абсолютної величини державного боргу країни є і темп зниження боргового навантаження нашої держави.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,6% від свого локального максимуму, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс ще на 0,45% і оновив свій локальний максимум.

В останні пару місяців фондові індекси США та Європи рухаються уверх. Цей рух відбувається поштовхами, що буває на фондовому ринку в переважному числі подібних випадків. Тимчасові зниження дозволяють «перевірити» надійність тренду зростання. Тож і вчорашня просадка індикаторів S&P 500 та STOXX 600 ще ні про що не говорить.

Взагалі складається враження, що крупні гравці на фондовому ринку США, перш за все найбільші брокери/дилери «ведуть» зараз ринок наверх не маючи значного спротиву, свідомо вибравши для цього визначену ними тактику і ритм руху. Хоча, можливо, це твердження є самонавіюванням.

Скоро ж, як вже не раз згадувалось в цих оглядах, випробуванням на міцність для американського ринку акцій стане публікація квартальної корпоративної звітності за перший квартал 2019 року.

Звітність перших крупних корпорацій, а саме провідних банків США буде опублікована вже в кінці цього тижня. Звітність банків J.P. Morgan Chase та Wells Fargo з’явиться цієї п’ятниці. Звітність банківської групи Citigroup і найбільшої світової КУА BlackRock буде опублікована наступного тижня, так само, як і банку Bank of America.

Згідно зі заниженими перед публікацією прогнозами очікується, що корпоративні прибутки американських корпорацій в першому кварталі 2019 знизились на 4% рік до року, в той час як їх доходи зросли в річному вимірі лише на 5%. Звичайно, по факту, як і переважній більшості випадків, буде дещо краще. Зміна прибутків буде на кілька відсотків вища. Та все ж все це не дуже добрі новини в принципі, а для американського та світових ринків акцій зокрема.

Сьогодні ж зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів майже не зміниться, дуже слабко зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає ще незначну 0,1%.

Сьогодні певною загадкою для місцевого ринку акцій є продовження негативної теми в акціях «Укрнафти». Можливо, все обмежиться вчорашнім зниженням ціни цих паперів і їх ціна зафіксується на рівні близькому до ціни вчорашнього закриття. Що стосується інших «індексних» акцій українських бірж, то тут, скоріше за все, слід очікувати їх майже нульової динаміки в середньому сьогодні.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 10 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду