Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 04:05
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 19 апреля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1689,380%

Вчора індекс ПФТС знизився майже на 0,8% практично повністю нівелювавши свої здобутки минулого дня.

Вчорашній позитивний рух індексу ПФТС відбувся завдяки значному зниженню цін акцій «Укрнафти». Так само і ріст індикатору ПФТС днем раніше відбувся завдяки суттєвому росту цін цих акцій.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на біржі ПФТС учора і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 17.04.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,358

1,6%

0,3584

-0,1%

Центренерго

12,12

0,1%

12,0972

-0,4%

Укрнафта

145

-15,2%

-

-

Донбасенерго

28

6,9%

-

-

Турбоатом

10,5

0,0%

-

-

Вчора торгова активність на фондовій біржі ПФТС в сегменті акцій ще дещо зросла. Це виразилось і в збільшенні кількості емітентів, з акціями яких пройшли торги і в невеликому подальшому збільшенні обсягів торгів. Учора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на ПФТС склав грошовому вираженні 600 тисяч гривень. Це дуже близько до середньоденного обсягу торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (602 тисячі гривень) та більше за обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці (569 тисяч гривень).

Українські фінансові новини.

Вчора їх були декілька і важливих, хоча всі вони не мають безпосереднього короткострокового впливу на українські фінансові активи. Однак, такий суттєвий вплив вони можуть мати в більш довгостроковій перспективі.

Перша новина – це відоме резонансне рішення окружного адміністративного суду м. Києва стосовно визнанням незаконним націоналізації «Приватбанку». На це рішення буде подана апеляція Національного банку України.

Звичайно, з професійної точки зору рішення про незаконність націоналізації «Приватбанку» необхідно розглядати в першу чергу в юридичній площині. Іншими словами, слід отримати повне рішення суду, яке буде підготовлене за 10 днів. Далі необхідно щоб його проаналізували фахові юристи, які спеціалізуються на даних питаннях. До речі, рішення суду закрите. Тобто сторонні не зможуть з ним навіть ознайомитись.

З точки зору фінансових активів та національної валюти. Не коментуючи правильність чи хибність цього судового рішення слід зазначити, що подібні рішення можуть поставити під сумнів співпрацю України з Міжнародним валютним фондом, іншими МФО, Євросоюзом і західними партнерами України. В такому випадку можлива помітна девальвація гривні, помітне погіршення боргової ситуації в Україні, відповідно зростання відсоткових ставок через зростання ризиків і зниження цін українських акцій і на місцевих і на закордонних біржах.

Однак знову ж таки, повторимось, слід перевести дискусію стосовно згаданого вище рішення суду в професійну юридичну площину.

Другий значимий чинник для української економіки це оголошені вчора значимі додаткові санкції Росії, як до товарів власного експорту в Україну, включаючи нафту на нафтопродукти, вугільну продукцію, труби, продукцію машинобудування та інше, а також санкції до українського експорту в Росію включаючи ту ж трубну продукцію та продукцію машинобудування.

Безпосередньо санкції забороняють експорт українських товарів на відносно невелику суму, чи то 114 чи то 125 чи то 250 мільйонів доларів США. Проте приблизно на 40% експортних товарів в Росію українським виробникам необхідно буде отримувати дозвіл чи узгодження російських державних структур.

Цей захід, можливо, матиме помітний вплив на українську економіку.

За словами одного чи не одного російського аналітика, таким чином Росія вибудовує сильну переговорну позицію з майбутнім президентом України. Для нього і його команди ці санкції стануть певною проблемою і випробуванням на професіоналізм та міцність.

Вчора також були опубліковані квартальні виробничі результати двох аграрних холдингів України: Миронівського хлібопродукту та «Кернел». Результати вийшли непоганими, суттєво кращими за минулорічний того же періоду, особливо, що стосується Миронівського хлібопродукту.

У січні-березні 2019 МХП збільшив реалізацію курячого м'яса на 21%, або на 28,7 тис. тонн, до 164 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Продажі соняшникової олії компанією за період збільшились в 2,1 рази, на 52 тис. тонн, до 99,8 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом 2018 року.

Збільшення обсягів виробництва та продажів курятини Миронівським хлібопродуктом пов’язане з запуском в середині 2018 нових виробничих ліній на Вінницькій птахофабриці.

Новина поза сумнівом позитивна для ціни акцій компанії. Однак, тут не слід забувати про компресію маржі цієї компанії в останній рік. Рентабельність виробництва МХП значно зменшилась, як за рахунок росту цін на матеріали, перш за все енергоносії, так і за рахунок дуже значного зростання заробітних плат в холдингу.

Прибутки компаній набагато більше впливають на ціну акцій, ніж обсяги виробництва.

З 16 квітня до вчора ціна акцій МХП помітно додала. Однак важко сказати, що було тому причиною: загальний ріст цін акцій країн, які розвиваються, технічні фактори – донедавна ціна акцій МХП тривалий час знижувалась чи хороші виробничі показники МХП, які хтось передбачував. Останнє ж було нескладним. Збільшення виробництва та продажів має місце вже третій квартал.

Акції Миронівського хлібопродукту торгуються на Лондонській фондовій біржі, а також представлені на місцевій українській біржі ПФТС.

За 9 місяців 2018/2019 маркетингового року (липень 2018 - червень 2019) «Кернел» збільшив продажі соняшникової олії (наливної та фасованої) на 17,8%, або на 177,5 тис. тонн, до 1,173 млн тонн порівняно з аналогічним періодом 2017/2018 маркетингового року.

При цьому переробку насіння соняшнику група скоротила за цей період на 1,5% до 2,27 млн тонн.

За 9 місяців компанія збільшила продажі зерна на 5,8% до 4,71 млн тонн порівняно з 9 місяцями 2017/2018 маркетингового року.

За 3 квартал продажі соняшникової олії збільшилися на 40% до 389,6 тис. тонн, а обсяги переробки насіння соняшнику - на 7% до 908 тис. тонн.

У січні-березі 2019 «Кернел» збільшив поставки зерна на експортні ринки на 63% до 1,5 млн. тонн, половина з якого була зроблена сільськогосподарським підрозділом компанії, ще половина - сторонніми фермерами. Нагадаємо, що холдинг «Кернел» є дуже крупним українським зернотрейдером і збільшує свої потужності по перевалці зерна в морському порту України, а також свої елеваторні потужності.

Ціна акцій холдингу за останні дні мало змінилась. Акції цієї компанії в Україні не торгуються, вони торгуються на фондовій біржі у Варшаві.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2%, майже компенсувавши свої втрати попереднього дня, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,35% від свого локального максимуму.

Індекс S&P 500, в останні чотири дні дуже мало змінюється і, як і раніше, перебуває коло свого локального піку досягнутого минулої п’ятниці. Цей максимум лише на 0,9% нижче історичного максимуму індикатору і на 23,7% вище локального мінімуму кінця минулого року.

Нагадаємо, що минулої п’ятниці почалась публікація квартальної звітності найбільших корпорацій США за перший квартал 2019 року.

Як вже багато разів згадувалось в цих оглядах, публікація звітності за перший квартал 2019 стане випробуванням на міцність для американського ринку акцій, а з ним і для світових фондових ринків адже за прогнозами прибутки корпорацій США в першому кварталі 2019 року порівняно з першим кварталом 2018 року не зросли або в кращому випадку зросли дуже незначно.

Проте тут стабілізуючу роль грають три чинника: продовження росту економіки США, низькі відсоткові ставки в США та світі і обіцянки ФРС на піднімати базову ставку в США, а також чинник виборів в США через півтора роки.

В такий передвиборчий період і Федеральна резервна система і приватні брокери-дилери стараються уникати різких рухів, щоб їх не звинуватили у впливі на передвиборчі настрої. Цим самим вони фактично підтримують діючу владу. Цей чинник також відіграє суттєву стабілізуючу роль на фінансових ринках США та світу та підтримує високі ціни акцій в Америці та й більші в світі.

Сьогодні західні фондові біржі не працюватимуть, як не працює зараз фондова біржа Австралії, в зв’язку зі святкуванням Страсної п'ятниці (Good Friday).

Зранку фондовий індекс MSCI EM практично не змінюється додаючи менше 0,1%. Азійські фондові індекси, в країнах де сьогодні йде торгівля цінними паперами, несильно зростають.

Якщо виключити дуже волатильні акції «Укрнафти» та «Донбасенерго», то можна очікувати, що ціновий рух найбільш ліквідних акцій «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль сьогодні буде дуже обмеженим. Що ж стосується перших двох паперів, то в останні місяці вони продемонстрували різкі та, в більшості випадків, непередбачувані рухи уверх та вниз в своєму широкому торговому діапазоні. Тож трейдерам слід просто дивитись наскільки близько до своєї нижньої чи верхньої цінової границі наблизились ці папери і більше схилятись до наступного протилежного цінового руху цих акцій.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 19 апреля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду