Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 27.04.2024 06:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 10 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1706,220%

Цієї середи індекс ПФТС підріс ще на незначну 0,1%, як і днем раніше.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на біржі ПФТС цієї середи і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів того дня наведені в Таблиці 1.

Індекс Української біржі в передсвятковий день додав 0,6%. Ріст індексу УБ в середу відбувся виключно за рахунок зміни діапазону котирувань акцій «Центренерго» (+2,9%). Безадресних угод з цим папером на цій біржі того дня не було, але була одна адресна угода з ними по ціні вище ринкової (12,7 гривень за акцію в порівнянні з 12,45 гривнями котирувань).

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 08.05.2019

           

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,3528

0,2%

0,3524

0,2%

Центренерго

12,52

0,3%

12,4951

0,4%

Торги акціями в передсвятковий день на біржі ПФТС були неактивними. Торгували цієї середи на ПФТС лише двома індексними паперами і лише по безадресним заявкам (ринкові угоди).

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС в передсвятковий день, хоча і дещо підріс в порівнянні з обсягом цього вівторка, але залишився невеликим навіть в порівнянні з останнім періодом, і склав грошовому вираженні лише 389 тисяч гривень. Це менше за середньоденній обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (416 тисяч гривень) та за останні три місяці (573 тисячі гривень).

Новини українських емітентів.

Не зовсім новина, але інформація, про яку варто згадати.

На днях була опублікована фінансова звітність «Центренерго» за перший квартал 2019 року.

Звітність енергокомпанії за перший квартал 2019 формально істотно гірша за звітність першого кварталу 2018 року – вона на рівні останніх кварталів минулого року. Фактично в першому кварталі 2019 року «Центренерго» отримала  чистий прибуток близький до нуля як для масштабів такої компанії – лише 30 мільйонів гривень (168 мільйонів в першому кварталі 2018).

Те, що звітність за перший квартал 2019 гірша за звітність першого кварталу 2018 року цілком зрозуміло, адже на початку 2018 року енергокомпанія була ще вимушена оплачувати імпортне вугілля, а для цього уряд надав компанії вищий , скажімо так, високий тариф. Зараз же передвиборчий рік і уряд зовсім не прагне надавати енергокомпаніям високі тарифи.

Ринкові коефіцієнти при поточній ціні акції наводяться нижче.

Графіки квартальних фінансових показників компанії та трейлінгових (ковзних) показників за останні 12 місяців в доларах США наводяться на Рис. 1 та Рис. 2. До цього варто додати, що з 2017 року «Центренерго» правильно нараховує амортизацію на збільшену відповідно до переоцінки вартість основних засобів. До цього чистий прибуток компанії, які і операційний результат, були завищеними.

Якщо ще коментувати звітність «Центренерго», то можна зазначити наступне: не позитивно, але цілком зрозуміло. Хоча надії на хороші дивіденди 2019 року, якщо у когось такі були, помітно зменшились.

Таблиця 2. Ринкові коефіцієнти при поточній ціні акції «Центренерго» 12,8 гривні та фінансовим показникам компанії за останні 12 місяців (перераховані в долари США)

     EV/потужність (вугільна)

USD/кВт

34

     Mcap./потужність (вугільна)

USD/кВт

37

     EV/відпуск

USD/мВтг

18

     Mcap./відпуск

USD/мВтг

19

     EV/S

0,30

     Р/S

0,32

     EV/EBITDA

5,03

     P/E

12,6

     P/B

0,77

     EV/IC

0,76

Українські фінансові новини.

Теж не новина, але варто звернути увагу.

Міністерство фінансів 7 травня розмістило гривневі облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 6,5 млрд гривень і валютні папери - на 165,5 млн доларів.

Всього до державного бюджету залучено було залучено 10,912 млрд. гривень, з яких 60% в гривні.

Мінфін розмістив ОВДП із терміном обігу 119 днів на 1 415 млн гривень під 18,33% річних, 182 дні - на 1374 млн гривень під 18,41% річних, 364 дні - на 1161 млн гривень під 18,33% річних, 511 днів - на 257 млн гривень під 17,99% річних, 770 днів - на 1 310 млн гривень під 17,75% річних, 1 568 днів - на 1 006 млн гривень під 16% річних.

Крім того, папери у валюті розміщено з терміном обігу 526 днів - на 8 млн доларів під 7,25% річних, 456 днів - на 74 млн доларів під 3,85% річних і 470 днів - на 84 млн доларів під 3,85% річних.

Останні два випуски, на які прийшлись крупні розміщення під невелику відсоткову ставку – це папери з опцією дострокового погашення.

В цілому обсяги розміщення доволі непогані.

Цікаво, що інвестори розподілили кошти в гривні практично рівномірно по кривій дохідності (від строку погашення), а валютні – перемістили більше на дальні строки погашення. Та проте, великі розміщення у валюті з достроковим терміном погашення – це доволі симптоматично.

Звертає на себе увагу те, що в останні тижні нерезиденти помітно збільшили обсяги купівлі українських державних боргових паперів в гривні до еквіваленту більше 100 мільйонів доларів США на тиждень.

Цей їх крок призводить до поточного укріплення гривні.

З часом велика купівля нерезидентами гривневих боргових паперів може стати проблемою, проте НБУ свідомий цього і помітно збільшив викуп валюти з ринку.

Світові фондові ринки.

Два останні торгові дня вони продовжили своє зниження від недавніх пікових значень. Найменше за цей період постраждали американські фондові індикатори.

За два останні торгові дні широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,5% (все ще перебуваючи недалеко від свого історичного максимуму), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 1,65%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на значимих 2,7%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси майже не змінюються; на європейські – переважно помітно підростають (але по-різному). Таким чином зменшується різниця в результатах попередніх торгів акціями в двох регіонах. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів суттєво зросте (порядку на 1%). Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,6%.

Причиною чотириденного зниження американських фондових індексів та суттєвого зниження інших провідних світових фондових індикаторів стало введення зі вчорашньої ночі підвищених до 25% з 10% увізних мит на товари китайського експорту до США вартістю 200-250 мільярдів доларів США (оцінка вартості товарів приблизна, оскільки ціни на товари постійно змінюються).

Мита були уведені після невдачі у перемовинах між сторонами, які відбулись цього четверга.

Нові мита у 25% на товари китайського імпорту на суму 325 мільярдів доларів США не були уведені.

Тим не менш ще є неофіційно один день для уникнення дії цих нових більших ввізних мит, якщо сьогоднішні торгівельні переговори у Вашингтоні між китайською делегацією та офіційними особами США будуть успішними.

Як раніше відзначали аналітики, додаткова складність в переговорах виникла тому, що і економіка Китаю і економіка США в останні місяці показали кращу динаміку, ніж очікувалось, що призвело до того, що китайська сторона захотіла уникнути більших компромісів, ніж ті на які раніше вона була неофіційно згодна, а Вашингтон вирішив ще більше посилити свою позицію. Таким чином позиції сторін більше віддалились одна від одної. Відхід китайської делегації від раніше досягнутих компромісів, як повідомляє преса сильно розлютив президента США після чого власне і послідувало рішення про економічні санкції.

Нагадаємо ще на всяк випадок також про те, що в США продовжується публікація квартальної звітності найбільших корпорацій цієї країни за перший квартал 2019 року, так само, як і публікується квартальна звітність компаній і в усіх інших регіонах світу, включаючи Україну.

Як показали торги останніх днів, а також до певної міри і кількох останніх місяців місцевий український фондовий ринок зараз НЕ чутливий до того, що відбувається за кордоном. Тому, виходячи з сьогоднішніх місцевих новин, а саме їх відсутності в сенсі значимості, а також виходячи з попередньої динаміки фондових індикаторів України, слід більше схилятись до того, що сьогодні індекс ПФТС мало зміниться.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 10 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду