Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 20:04
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 24 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1721,93-0,3%

Вчора індекс ПФТС підріс на 0,1%. Індекс Української біржі вчора не змінився.

Торги акціями на ПФТС минулого дня відновились. Позавчора угод з акціями на ПФТС та ринкових угод з акціями на всіх українських біржах не було.

Вчора після трьох днів паузи на ПФТС пройшли угоди з акціями «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль.

Можна сказати, що місцевий український ринок акцій цього четверга повернувся до свого практично символічного, але все ж існування.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж  за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 23.05.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,355

0,7%

0,355

0,1%

Центренерго

12,45

1,2%

-

-

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора  склав в грошовому вираженні 537 тисяч гривень. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 314 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 539 тисяч гривень.

Крім того вчора на ПФТС пройшли дві невеликі за обсягом угоди з акціями «Індустріалбанку» та Миронівського хлібопродукту. 

Українські фінансові новини.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) продовжує працювати в Україні, повідомив глава НБУ Яків Смолій. Він також пообіцяв повідомити новини по роботі місії, як тільки вони будуть у НБУ.

Смолій не уточнив дату завершення роботи місії МВФ в Україні, проте повідомив, що на наступному тижні експерти МВФ ще будуть знаходитися в Україні. Як писалось в попередньому нашому огляді, Президент України Володимир Зеленський зустрінеться на наступному тижні з представниками Фонду, які зараз працюють в Україні.

Також Яків Смолій повідомив, що ні він ні його зами поки не збираються йти у відставку.

Україна восени може почати переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про нову довгострокову програму фінансування, повідомила вчора директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

«Восени повинні початися переговори про довгострокову програму з МВФ, тому що є необхідність продовжити співпрацю», - сказала вона в ході презентації оновленого економічного прогнозу Світового банку в Києві в четвер.

Світовий банк сподівається, що новий уряд буде дотримуватися умов програми з Фондом, підкреслила вона.

Таким чином, перший висновок, який з цього можна зробити, що черговий транш МВФ, надходження якого очікувалось в червні чи липні цього року, зараз з більшою імовірністю найближчим часом не поступить в Україну. Другий висновок – МВФ навряд чи відмовиться від своєї вимоги установити принаймні рівні ціни на газ для промисловості та населення, незалежно від того який уряд буде сформовано після виборів у Верховну Раду.

Міжнародний валютний фонд очікує парламентських виборів і формування нового уряду в Україні для обговорення подальшої співпраці, проте його місія в даний час веде конструктивні дискусії в Києві про останні події та економічну політику, повідомив учора офіційний представник Фонду Джеррі Райс.

«Як тільки уряд буде сформовано, після виборів, ми готові повернутися до обговорення нашої подальшої співпраці», - сказав він в ході брифінгу в МВФ 23 травня.

Райс відмовився коментувати можливий вплив рішення про розпуск парламенту і заяву про відставку уряду на поточну програму співпраці Фонду з Україною stand by, пославшись на те, що МВФ не коментує політичні події в будь-якій країні.

НБУ змушений буде знову визнати неплатоспроможним ПриватБанк в разі реалізації рішення суду про скасування його націоналізації повідомив учора  заступник глави НБУ Олег Чурій.

«Ми можемо фантазувати, що може статися в разі негативного рішення апеляційного суду ... Капітал ПриватБанку - 147 мільярдів гривень. Якщо відняти 155 мільярдів гривень (які держава надала банку під час його націоналізації), матимемо величезну діру в капіталі, точніше, в активах. І Нацбанк знову визнає банк неплатоспроможним», - описав він можливий сценарій на Шведсько-українському бізнес-форумі в Києві минулого дня.

Преса повідомляє ж про те, що Ігор Коломойський в черговий раз заявив, що має намір знову стати власником ПриватБанку або ж отримати компенсацію за його націоналізацію.

Вчора сам державний ПриватБанк подав судовий позов на колишніх акціонерів банку до США. Звинувачення стосуються можливого відмивання великих сум коштів через Делаверські shell-компанії, які купували підприємства і комерційну нерухомість в США.

Позов є цивільним, що важливо (і позитивно) для колишніх власників банку. Однак для них це все ж доволі серйозна справа, враховуючи ставлення американського правосуддя до подібних звинувачень, а заодно і доволі негативне ставлення окремих осіб в США до одного з колишніх основних власників банку.

Вчора також не було інформації про те, що заява прем’єр-міністра України про звільнення офіційно зареєстрована у Верховній Раді.

Ситуація з фінансовою стабільністю в Україні, починаючи з кінця цього року та в наступному році в зв’язку з можливим припиненням співпраці з МВФ, в меншій мірі в зв’язку з можливою відміною націоналізації «Приватбанку», буде залишатись найбільшою інтригою фінансового ринку України принаймні до осені. Вона буде турбувати уми банків, зовнішніх та внутрішніх інвесторів, а далі, у випадку не вирішення, буде турбувати і значний відсоток громадян України. Найближчі місяці це буде вичікування і не емоційне вивчення стану речей. Проте чим далі і тим більше якщо ситуація буде погіршуватись вивчення переросте у стурбованість, а далі у велику стурбованість.

Макроекономічні новини.

Промислове виробництво в Україні в квітні 2019 зросло на значимих 5,2% порівняно з квітнем 2018 року чи на 4,4%, якщо скоригувати на ефект календарних днів.

Новина без сумніву позитивна, технічно враховуючи слабкий у цьому відношенні початок поточного року. З фактичної точки зору зростання економіки України дуже важливо, як само по собі (у великій мірі з точки зору зростання добробуту громадян нашої країни), так і з точки зору фінансової стабільності України через необхідність зменшення боргового навантаження на державу, яке зараз все ще велике.

У січні–квітні 2019 року порівняно із січнем–квітнем 2018 року індекс промислової продукції становив 100,6%, повідомляє Державна служба статистики України. Це зовсім небагато. (В січні та лютому 2019 по відношенню до аналогічних місяців 2018 року була негативна динаміка промислового виробництва в Україні.)

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій  помітно знижувались, широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 1,4%, композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM знизився на 1,3%.

Технічна картина в індексі MSCI EM наразі несприятлива – доволі негативна.

Сьогодні світові фондові індекси «спробують» підрости.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси  помітно додають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зростає. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,3%.

Інтригою місцевого ринку акцій залишається питання, чи побачимо ми сьогодні ринкові угоди з акціями на українських біржах.

Що стосується зовнішнього фону, то він сьогодні для змін цін місцевих акцій  позитивний. Проте, тут слід враховувати і слабкий вплив цього чинника останнім часом і те, що у нас є свої власні фактори впливу на ринок акцій.

Одним з них є вчорашня дата складання переліку акціонерів для виплати дивідендів Райффайзен Банк Аваль за 2018 рік по звичайним акціям. Тобто вже сьогодні ціна звичайної акції цього банку має знизитись на суму дивіденду, яка складає 5,79 копійок на акцію.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 24 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду