Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 19:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 27 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1696,37-1,48%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився на 0,3%.

Того дня на УБ очікувано суттєво знизилась ціна акцій Райффайзен Банк Аваль (-8,3%). Зниження відбулось на фоні складання станом на 23.05.2019 переліку акціонерів, які мають право на виплату дивідендів. Зниження ціни акції банку з 0,36 гривень до 0,33 гривень минулої п’ятниці відбулось по котируванням. Угод з цими паперами на Українській біржі в останній робочий день минулого тижня не було.

Ціна «Укрнафти» на УБ минулої п’ятниці знизилась на 1,2% зі 162 до 160 гривень за акцію при одній невеликій ринковій угоді з цими паперами.

До цієї угоди можна додати ще лише дві адресні угоди на УБ з акціями «Центренерго», зафіксовані того дня на цій біржі. Загальна сума угод склала 258 тисяч гривень.

На ПФТС минулої п’ятниці пройшли торги по безадресним заявкам з акціями «Донбасенерго».  Ціна цих паперів та їх біржовий курс знизились того дня на 0,7%.

Значення індексу ПФТС за п’ятницю станом на  сьогоднішній ранок сайті цієї біржі було відсутнє.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 24.05.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Донбасенерго

29,8

-0,7%

29,8774

-0,7%

Обсяг торгів «індексною» акцією українських бірж «Донбасенерго» на біржі ПФТС минулої п’ятниці склав 6200 паперів або в грошовому вираженні 182 тисячі гривень. Чи це були лише угоди по безадресним заявкам чи разом по адресним та безадресним – з інформації на сайті біржі невідомо. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць (без урахування обсягів минулої п’ятниці) складає 314 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 539 тисяч гривень.

Більше угод з акціями того дня на ПФТС не було. 

Новини українських емітентів.

Європейський банк реконструкції та розвитку заблокував кредитну лінію Миронівському хлібопродукту для купівлі компанії PerutninaPtuj (Словенія).

Про це йдеться в повідомленні австрійського видання Kurier.

Зазначається, що це пов'язано з можливим обходом МХП обмежень з експорту курятини до ЄС, передбачених Угодою про асоціацію.

Імпорт курячих грудок до ЄС суворо обмежений, тому при обробленні в Україні на курячих грудках залишається кістка. При цьому частини курки, що класифікуються як низькосортні, можуть бути імпортовані в необмеженій кількості.

Однак МХП працює в Словаччині та Нідерландах, де кістка з курячих грудок видаляється і таким чином обмеження обходиться.

Компанія «Миронівський хлібопродукт» у відповідь заявила, що Європейський банк реконструкції та розвитку просто переніс дату прийняття рішення про надання кредиту цій компанії на купівлю компанії PerutninaPtuj (Словенія) з технічних причин. Це інформація з повідомлення прес-служби МХП.

Зі слів представниці компанії, збори ради директорів ЄБРР, на яких мало розглядатися питання надання кредиту на купівлю PerutninaPtuj, мали відбутися в травні.

Однак МХП придбав компанію і закрив операцію (здійснив оплату) ще в квітні.

Українські фінансові новини.

Міжнародний центральний депозитарій цінних паперів Clearstream, що входить до групи Deutsche Börse Group, 27 травня 2019 року приєднає український ринок до своєї мережі через рахунок, відкритий в Депозитарії Національного банку, і зробить українські державні цінні папери доступними у своїй системі розрахунків.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства фінансів України.

Банком-кореспондентом і оператором цього рахунку в Україні буде виступати Citibank.

Запуск першого в історії України лінку з міжнародним депозитарієм полегшить доступ іноземних інвесторів до державних цінних паперів, номінованих у гривні.

Запуск цього зв’язку за інших умов з чималою імовірністю привів би до помітного притоку коштів в гривневі ОВДП, певного зниження їх дохідності, спростив би на якийсь час виконання державного бюджету України.

Хоча, до слова, це збільшує ризики для фінансової стабільності країни через потенційний можливий швидкий відплив ліквідності (коштів) з боргового ринку України.

Однак, наразі невизначеність у відносинах з МВФ може значно послабити позитивний ефект приєднання Clearstream. Іншим, в меншій мірі, але теж важливим чинником послаблення впливу приєднання є поточна міцна гривня.

Кабінет Міністрів України призначив кандидатури незалежних членів та представників держави у наглядові ради трьох державних банків: АТ «Ощадбанк», АТ «Укрексімбанк» та АТ КБ «ПриватБанк», — які розпочнуть фактичне виконання повноважень з 14 червня 2019 року.

До кожної наглядової ради увійшло шість незалежних членів та два представники держави.

Це дуже позитивна новина. Подія має покращити роботу державних банків, збільшення їх прибутковості та стійкості, вихід банків на комерційну роботу. Останнє має мати результатом покращення стійкості банківської системи України, в якій державні банки є слабкою ланкою.

Заява прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про відставку зареєстрована у Верховній Раді 23 травня, повідомила керівник прес-служби апарату Верховної Ради Ірина Кармелюк.

Незважаючи на те, що новина начебто політична, вона може мати вплив на фінансовий ринок України. Адже у разі позитивного вирішення питання відставки прем'єр-міністра парламентом України, міністри стануть виконуючими обов’язки. Це може збільшити невпевненість інвесторів у фінансовій стабільності в Україні і вплинути на борговий та валютний ринок країни.

Світові ринки акцій.

Світові ринки акцій минулої п’ятниці несильно зростали, того дня широкий фондовий індекс США S&P 500 додав незначну 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,6%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM піднявся на невеликі 0,2%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси  несильно зростають;  на американські слабко, на європейські – трохи сильніше. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,2%.

Як і минулої п’ятниці інтригою місцевого ринку акцій залишається питання, скільки і яких угод з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах.

Що стосується зовнішнього фону, то він сьогодні для змін цін місцевих акцій  позитивний.

Однак поки зниження ціни Райффайзен з Банк Аваль через минулу дату складання переліку акціонерів для виплати дивідендів банком за 2018 рік по звичайним акціям було на УБ поки меншим за суму дивіденду, яка складає 5,79 копійок на акцію РБА. Ця обставина може сьогодні тиснути на українські фондові індекси вниз.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 27 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду