Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 01:57
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 29 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1745,90%

Вчора індекс Української біржі підскочив на 2,9% завдяки одній угоді з 30 акціями «Укрнафти» на загальну суму 5400 гривень (+12,5%). Ціна цих паперів за цією крихітною за обсягом угодою зросла зі 160 до 180 гривень. Також вчора на УБ незначно просіли котирування акцій «Центренерго» без угод з цим папером.

Вчора індекс ПФТС не змінився. Вчора, як і днем раніше, на ПФТС з акціями пройшла лише одна невелика угода з пайовими паперами «Індустріалбанку».

Місцевий ринок акцій вже майже вмер.

Українські фінансові новини.

Вчора відбулись чергові аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 28 травня 2019 року, до державного бюджету залучено 3,630 мільярдів грн. (за офіційним курсом НБУ), повідомив учора Мінфін.

Частка коштів залучених вчора в гривні склала 34% (1,234 мільярди гривень), в доларах США – 66%, 91 мільйон доларів США. Це другий з недавніх аукціонів, коли частка коштів отриманих у валюті суттєво перевищила частку коштів в гривні. Подібне було на аукціонах попереднього тижня.

Це симптоматично. Резиденти України, банки, юридичні та фізичні особи зараз більше страхуються від знецінення гривні до кінця року. За консенсус-прогнозом незалежних експертів, опублікованим вчора Міністерством економіки курс гривні до долару США (усереднена думка експертів) в кінці поточного року складе 29,0. Це на 10% слабша гривня по відношенню до американської валюти, ніж зараз.

Відсоткова ставка на ближньому кінці кривої дохідності в гривні вчора дещо підросла в порівнянні зі ставкою аукціоні на попередньому тижні (+0,11%) і склала 18,0%. Це однак менше, ніж ще тижнем раніше (18,37%). Решта відсоткових ставок залишились практично незмінними. Відсоткові ставки ОВДП в гривні зменшились після того, як Національний банк України знизив облікову ставку.

Обсяг залучених коштів вчора був відносно невеликим. Можливо і імовірно це пояснюється тим, що до розміщення вчора не пропонувались валютні папери з коротким терміном обігу.

Основний обсяг залучених коштів у валюті прийшовся на папери з можливістю дострокового погашення і з процентною ставкою 3,85%. Це також симптоматично. Інвестори страхуються чи то від можливого дефолту, чи то від можливості введення додаткових валютних обмежень НБУ та банками України, ускладненням становища держбанків. Ставка 3,85% суттєво нижча за ставку 7,25% по якій були вчора розміщені валютні ОВДП зі строком погашення 30.01.2020 року. Проте інвестори вибрали більш безпечний варіант.

Насправді варто звертати увагу не тільки на результати аукціонів по розміщенню ОВДП в сенсі обсягу залучених коштів, але й на зміни в сумах ОВДП в обігу, а також на характер цих змін. Адже ОВДП ще й погашаються.

Так от за попередній тиждень сума ОВДП в обігу збільшилась на еквівалент 93,5 мільйонів доларів США (перераховано по курсу 27,0 гривні за долар) за рахунок всіх суб’єктів цього ринку, але в першу чергу нерезидентів, Таблиця 1. Останні збільшили свій портфель ОВДП в гривні на еквівалент 64 мільйони доларів США.

Звертає увагу на себе те, що резиденти України, банки, юридичні та фізичні особи зменшували свій портфель ОВДП в гривні та збільшували у власності ОВДП номіновані у валюті.

Нагадаємо, що з понеділка, 27 травня 2019 року український ринок приєднаний до міжнародного центрального депозитарію цінних паперів Clearstream, що входить до групи Deutsche Börse Group через рахунок, відкритий в Депозитарії Національного банку України. Це мало б збільшити інтерес нерезидентів до ОВДП.

Проте політичні події, дострокові вибори у Верховну Раду та поки неясна ситуація з подальшим співробітництвом України з МВФ у великій мірі нівелюють цю позитивну обставину.

Вчора президент України Володимир Зеленський зустрівся з місією Міжнародного валютного фонду, яка зараз працює в Україні. Повідомляється, що президент України під час зустрічі з місією МВФ висловив надію, що Верховна Рада після перевиборів забезпечить основу для отримання наступного траншу фонду.

В свою чергу місія Міжнародного валютного фонду заявила про готовність після парламентських виборів і формування Кабінету міністрів негайно прибути в Україну для продовження переговорів, повідомив керівник місії в Україні Рон ван Роден на зустрічі з президентом України.

Неприємно звертає увагу на себе у словах керівника місії МВФ слово «негайно». Проте воно доречне. Переговори справа нешвидка, особливо в умовах протиріч, в тому числі відносно тарифів на газ для населення. Співробітництво з МВФ вкрай важливе для підтримання фінансової стабільності в Україні в наступному році, другому році пікових виплат по зовнішньому боргу країни. Певна фінансова нестабільність в країні при затримці з позитивним вирішенням питання взаємодії України з МВФ або у разі відмови від такої взаємодії може з помітною ймовірністю виникнути вже в кінці поточного року.

Як повідомила вчора прес-служба глави нашої держави, на зустрічі президента Володимира Зеленського з місією МВФ Глава Національного банку України Яків Смолій підкреслив, що продовження співпраці з МВФ є вкрай важливим для підтримки фінансової стабільності в нашій країні.

«До кінця поточного року наша країна повинна заплатити більше 5 мільярдів доларів за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів поки 19,3 мільярдів доларів. І цього достатньо для виконання суверенних зобов'язань. В той же час, співпраця з МВФ - це також доступ до іншого фінансування, запорука продовження структурних реформ, без яких неможливо довгострокове стійке зростання української економіки», - сказав глава НБУ.

Для учасників фінансового ринку України донедавна базовим сценарієм було отримання траншу МВФ в червні-липні поточного року. Тепер цей строк в кращому випадку перемістився на жовтень.

Новини українських емітентів.

ЗМІ повідомляють про те, що Господарський суд Києва в забезпечення позову компанії «Укрдонінвест» екс-депутата Донецької облради Віталія Кропачева заборонив Фонду державного майна України здійснювати будь-які дії щодо здійснення приватизації ПАТ «Центренерго». Про це повідомило джерело у ФДМ.

За його словами, заборона була накладена на минулому тижні, ФДМ планує її оскаржувати.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,8%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM просів на незначну 0,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси  помітно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно знизиться (близько 0,9%). Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,4%.

Як і в останні дні, інтригою місцевого ринку акцій продовжує лишатись питання, скільки і яких угод з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах.

Що стосується зовнішнього фону (впливу зовнішніх ринків), то він сьогодні для змін цін місцевих акцій - негативний.

Таблиця 1. Зміна суми  ОВДП в обігу, тиждень, місяць з початку року, мільйонів доларів США.

Перераховано в долари США по курсу 27,0 гривні за долар.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 29 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду