Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 17:10
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 5 июня 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1731,750%

Вчора індекс ПФТС знизився на 1,9%. Цінові рухи двох найбільш ліквідних пайових цінних паперів вчора на цій біржі були сильними і різноспрямованими.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж  за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Вчора на ПФТС також пройшли три невеликі за обсягом угоди по безадресним заявкам з акціями банку «Південний», «Індустріалбанку» та Нижньодніпровсього трубного заводу. Остання з ціною 1,5 гривні за акцію.

Вчора індекс Української біржі на змінився. Вчора на УБ пройшли дві угоди по адресним заявкам з акціями «Центренерго», відносно невеликі за обсягом (загалом на 76 тисяч гривень) без зміни ціни цих акцій (12 гривень за акцію), а також зовсім одна невелика угода з 40 акціями «Укрнафти» по безадресним заявкам (тобто ринкова угода, яка йде в залік індексу УБ), теж без зміни ціни цього паперу.

Більше угод з акціями на Українській біржі вчора не було.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 04.06.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,29

-3,3%

0,2907

-3,1%

Центренерго

12,5

4,2%

-

-

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора склав в грошовому вираженні 286 тисяч гривень. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 218 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 472 тисячі гривень.

Українські фінансові новини.

Президент України Володимир Зеленський називає чутками інформацію про нібито запланований дефолт України за державними боргами нашої країни, повідомляється в мікроблозі Адміністрації президента в Twitter.

«Що стосується дефолту - це чутки. Це продумані акції, які не мають нічого спільного з моєю офіційною позицією», - сказав Зеленський на зустрічі з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом.

«Президент України запевнив, що наша держава буде дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань, в тому числі у взаємовідносинах з міжнародними фінансовими інститутами», - фраза з сайту президента України з повідомленням про зустріч з Валдісом Домбровскісом.

Це давно очікувана новина. Банківське та фінансове співтовариство України, так  само, які і вітчизняні та закордонні інвестори, давно очікували прояснення позиції президента України з цього питання. Певна гострота коло цього питання виникла після інтерв’ю Ігоря Коломойського газеті Financial Times, в якій він пропагував дефолт України по зовнішнім фінансовим зобов’язанням нашої держави.

Однак, заявлена позиція президента України може не співпадати з позицією майбутнього уряду країни та майбутньої Верховної Ради. А, якщо начистоту, то ясну і чітку позицію президента України по можливому дефолту нашої держави хотілось би почути раніше.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України по розміщенню ОВДП. В цілому аукціони пройшли вдало з позицій обсягу отриманих коштів. За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 4 червня 2019 року, до державного бюджету було залучено 8,434 мільярдів гривень (за офіційним курсом НБУ), повідомив Мінфін.

Переважна частина залучених коштів, була отримана у твердій валюті: доларах США та євро – 85% загального обсягу. Якщо точніше про валюту, то це 205,45 мільйонів доларів США та 35,36 мільйонів євро.

Відсоткові ставки при розміщенні в порівнянні зі ставками на аукціонах на попередньому тижні майже не змінились.

Якщо дивитись з позицій позитиву, то можна відзначити, що обсяг залучених коштів в гривні вчора був більшим за обсяг залучених коштів в гривні на аукціонах попереднього тижня. Це приблизно 1,83 мільярди гривень в порівнянні з 1,25 мільярдами тижнем раніше. Хоча це все ж менше, ніж ще тижнем раніше (2,1 мільярди гривень).

Велика частина коштів,а саме 78 мільйонів доларів США, вчора була отримана від розміщення боргових паперів України зі строком погашення 30.01.2020 при ставці 7,25% при розміщенні. Це, здається, перше вдале розміщення цих боргових паперів. Проте немала частина залучених цього вівторка коштів у валюті, це кошти отримані від розміщення паперів з можливістю дострокового погашення – приблизно 100 мільйонів доларів США зі ставкою 3,85%.

Іншим до цієї теми цікавим питанням, яке зараз обговорюється, є наступне: чи зміниться облікова ставка НБУ в червні цього року. Адже саме до неї близькі дохідності «коротких» ОВДП в гривні. Тут думки фахівців розділились. Хтось з банкірів вважає, що ставка може знизитись на половину відсотка з нинішніх 17,5% до 17,0%. Інші, яких мабуть більшість, вважає, що ставка в червні цього року залишиться незмінною. Останні посилаються на збільшення ризиків в Україні (та й не тільки, див нижче). Що ж побачимо.

Ще одна новина (чи не зовсім новина), яка має прямий вплив на місцевих емітентів акцій, стосується перш за все компаній електричної генерації.

Застосування затвердженого урядом порядку компенсації різниці між ціною електроенергії для населення і її ринковою ціною в новій моделі енергоринку призведе до зростання цін для непобутових споживачів на 40-50%, повідомляють засоби масової інформації з посиланням на документ, який начебто є в їх розпорядженні. Щоб уникнути колапсу на ринку електроенергії порядок повинен бути змінений, повідомляють ЗМІ.

Джерело в уряді повідомило, що лист з відповідним застереженням і пропозиціями направила в Кабінет міністрів і Міністерство енергетики та вугільної промисловості голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Оксана Кривенко на початку цього тижня.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 різко підріс, додавши 2,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, знизився на 0,3%.

Таким чином вчорашнім підйомом індекс S&P 500 різко перервав свою негативну динаміку. Однак, щось схоже було у три дні з 14-ого по 16-е травня цього року, коли індикатор добавляв у кожний цей день 0,6-0,9%, але все закінчилось подальшим його зниженням.

Тим не менш, а це важливо, схоже індекс MSCI EM таки знайшов своє «дно». Воно не так вже й далеко та дещо вище від локального мінімуму грудня минулого року.

Зниження базової ставки ФРС незабаром може виявитися виправданим на фоні невизначеності у світовій торгівлі, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сент-Луїса Джеймс Баллард. США. Базова ставка ФРС – це ставка по кредитним коштам банків у ФРС, які вони можуть позичати один одному для виконання вимог обов’язкових резервів по пасивам. На англійській вона називається «federal funds rate». Базова ставка ФРС зараз основний механізм монетарного регулювання  ФРС США.

«Федрезерв зіткнувся з уповільненням зростання економіки, причому є ризик, що уповільнення буде сильніше очікуваного через невизначеності, що зберігається в зовнішній торгівлі» - наводить слова Джеймс Балларда агентство Bloomberg.

«Як інфляція, так і інфляційні очікування залишаються нижче цільового рівня, а сигнали, які ми отримуємо від кривої прибутковості держоблігацій США, говорять нам про те, що поточний рівень ставки занадто завищений», - сказав Баллард, додавши, що зниження ставки може підтримати інфляцію і стати певною страховкою на випадок різкого економічного спаду.

На жаль ключовою тут є фраза на «випадок різкого спаду». Різкий спад в економіці США вкрай не бажаний, оскільки помітно сповільнить темп росту світової економіки і помітно негативно відобразиться на Україні.

Додамо, що на початку цього тижня крива дохідності державних облігацій США знову набула інвертованого (оберненого) характеру. Тобто дохідності «коротких» паперів перевищили дохідності довгих. Це часто розглядається, як сигнал майбутньої рецесії.

Баллард відомий «голуб», якщо не найбільш «ярий голуб» в частині ставок ФРС, тобто дуже активно пропагує і голосує за більш низьку базову ставку в США. Цього року він має право голосу в Комітеті по відкритим ринкам ФРС. Поки мова йде про одне і лише тільки можливе зниження базової ставки в США. Так само мова поки йде про лише можливість суттєвого сповільнення економіки Сполучених Штатів.

Однак голос Баллара не поодинокий. Сара Блум Раскін, колишній керуючий Федеральної резервної системи (займала посаду в Раді ФРС у 2010-2014 роки), заявила, що центральний банк США надіслав «дуже сильний сигнал», що він готовий розглянути зниження процентних ставок, повідомляє західна фінансова преса. Вона посилалася на нещодавню промову нинішнього голови ФРС Джерома Павелла, в якій той сказав, що ФРС «буде діяти як вважає за доречне для підтримки економічного росту». До цих двох голосів також приєднуються голоси і ряду економістів та інвесторів.

Чергове засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС намічене на середину червня.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко підростають; на європейські – мало і різноспрямовано змінюються, але більше знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку практично не зміниться, можливо зовсім трохи просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,2%.

Як і в минулі дні інтригою місцевого ринку акцій залишається, які угоди з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах.

           

Зовнішній же фон для місцевого ринку акцій сьогодні нейтральний.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 5 июня 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду