Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 18:39
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 10 июня 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1684,14-1,54%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС не змінився. Угод з «індексними» акціями українських бірж того дня на ПФТС не було.

На ПФТС минулої п’ятниці було лише дві невеликі за обсягом угоди по безадресним заявкам з акціями банку «Південний» та «Індустріалбанку».

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився на 1,0%. Причиною стало зниження ціни акцій Райффайзен банк Аваль на 6,0%, З акціями банку пройшла одна ринкова угода на УБ за день обсягом 50 тисяч акцій, в грошовому вираженні на 15,25 тисяч гривень.

Також на Українській біржі того дня була проведена одна значна (в сучасних українських термінах) угода по адресній заявці обсягом 232 525 паперів на суму 2 мільйони 714 тисяч гривень (по ціні 11,67 гривень).

Оскільки угода була неринковою при розрахунку індексу Української біржі в останній робочий день минулого тижня вона не була врахована.

Інших угод з акціями на українських біржах минулої п’ятниці не було.

Новини українських емітентів.

Національним банком України опубліковані оборотно-сальдові баланси банків за квітень.

Згідно з оборотно-сальдовим балансом Райффайзен Банк Аваль чистий прибуток цієї фінансової установи в квітні склав 385,6 мільйонів гривень. За перші чотири місяці поточного року чистий прибуток РБА - 1 мільярд 465 тисяч гривень. Чистий результат за чотири місяці 2018 року Райффайзен Банк Аваль склав 1 мільярд 807 мільйонів гривень, що помітно більше за чистий результат поточного року.

Показник місячного чистого прибутку РБА 385,6 мільйонів гривень дуже хороший і  незначно вищий за середньомісячний показник першого кварталу 2019, 360 тисяч гривень. Проте він помітно слабший за середньомісячний прибуток минулого, 2018, року – 424 тисячі гривень та прибуток квітня 2018 року – 426 тисяч гривень. Він близький до рівня середньомісячного прибутку 2016 року – 372 тисячі гривень.

Хоча повторимось, результат і цього року дуже і дуже хороший. Та все ж такі показники прибутку банку не сприяють значному зросту ціни акцій Райффайзен Банк Аваль з поточного рівня.

Українські фінансові новини.

Валові міжнародні резерви України, в травні 2019 року зменшилися на 5,5% - до 19,402 мільярдів доларів США (в еквіваленті) через значні обсяги погашень по державному боргу в минулому місяці.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Національного банку України.

«На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті минулого місяця було спрямовано 1 801,1 млн дол. США (в еквіваленті)», - зазначає НБУ.

«Зокрема, 1 281,3 млн дол. США становили платежі з обслуговування та погашення  єврооблігацій та облігацій внутрішньої державної позики. Також 446,5 млн дол. США (в еквіваленті) було сплачено за зобов’язаннями Уряду і Національного банку перед Міжнародним валютним фондом. Решта коштів спрямована на обслуговування боргу перед іншими міжнародними фінансовими організаціями… Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП в іноземній валюті на 426,7 млн дол. США та фінансуванням від Світового банку на 10 млн дол. США.» - цитата.

«Загалом чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку (в травні) забезпечила поповнення резервів на 160,6 млн дол. США».

Це доволі важливе, хоча й вже місяцем назад очікуване повідомлення. Адже Мінфін ще місяцем раніше повідомив про достатність коштів на його валютному рахунку для погашень великої суми валютних боргів в травні поточного року і зазначив суму твердої валюти на початок минулого місяця на його рахунках (що, відзначимо, не часто буває). Якби повідомлення прозвучало двома-трьома місяцями раніше воно мало б набагато більше значення. Також Глава НБУ Яків Смолій вже тижнем раніше озвучив суму валових валютних резервів на той час.

Фінансове товариство України, так само, як і іноземні інвестори були стурбовані піковими погашеннями державного боргу України в травні поточного року. Хоча достатні міжнародні резерви Національного банку майже гарантували проходження цього травневого пікового періоду погашень, не всі і не до кінця були впевнені в успішності проходження Україною цього непростого періоду. Адже все ж таки слід чітко розділяти міжнародні резерви НБУ та кошти на валютних рахунках Мінфіну. Також не слід скидати політичну складову погашень боргу у валюті уряду України.

Наступні пікові погашення державного боргу України припадають на вересень поточного року і фінансове товариство буде дуже уважно слідкувати за відповідними новинами. А далі йде кінець цього та початок наступного року.

Світові ринки акцій минулої п’ятниці підростали.

Минулої п’ятниці світові ринки акцій підростали, того дня широкий фондовий індекс США S&P 500 додав ще 1,05%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, приплюсував 0,5%.

Таким чином потужним чотириденним підйомом індекс S&P 500 різко перервав свою негативну динаміку, яка по суті тривала з кінця квітня до початку травня.

Індекс MSCI EM вже знайшов своє «дно». Воно дещо вище від локального мінімуму грудня минулого року.

Минулої п’ятниці Міністерство праці США повідомило, що створення нових робочих місць в США в травні сильно уповільнилося. В минулому місяці в США було створено в несільськогосподарському секторі країни лише 75 тисяч нових робочих місць. Зниження мало місце другий раз за останні чотири місяці. Це другий місяць за цей чотиримісячний період, коли американська економіка створила менш, ніж 100 тисяч нових робочих місць. Як кажуть в таких випадках фахівці ринок праці США продовжує «малювати» сповільнення економічного росту в цій країні.

Економісти, опитані Reuters, в середньому очікували, що в США в травні буде створено 180 тисяч нових робочих місць протягом травня.

Офіційний рівень безробіття в США залишився на рівні 50-річного мінімуму - 3,6%. Тому не дивно, що американська економіка не створює великої кількості нових робочих місць.

Середня погодинна заробітна плата за травень у травні зросла на 3,1%, що на десяту частину нижче за очікування.

Слабкі дані по ринку праці можуть вплинути на думку керівників та експертів Федеральної резервної системи США (центробанку Америки) стосовно  майбутньої політики процентних ставок країні.

В коментарях по західних ринках акцій саме слабкий звіт по праці начебто став причиною росту ринків акцій минулої п’ятниці. В коментарях звучало наступне: ФРС після такого звіту по праці може зменшити базову ставку в США і фінансовий ринок знову заполонять «дешеві гроші».

Звичайно дуже низькі відсоткові ставки в США та світі зараз стимулюють ринок акцій, піднімають його відносну оцінку (оцінку відносно боргових інструментів).

Та якби ринок акцій США в минулу п’ятницю знизився прозвучали б інші коментарі – ринок знижується, тому що в США вийшов заслабкий звіт по праці.

Іншим центральним банком, на який звертають увагу трейдери цінними паперами за кордоном є Європейський центральний банк. У четвер ЄЦБ вирішив відкласти своє перше післякризове підвищення процентних ставок. При цьому ЄЦБ підвищив свій прогноз інфляції.

Переговори між США та Мексикою стосовно увізних мит на мексиканську продукцію минулої п’ятниці продовжились. Врешті решт президент США Дональд Трамп цієї пізньої неділі в Twitter оголосив, що обидві сторони прийшли до угоди. Він повідомив, що «повністю впевнений», що Мексика зупинить неконтрольовану міграцію до США з Центральної Америки, а додаткові увізні мита на товари мексиканського походження до США будуть відкладені на невизначений термін.

Цієї неділі відбулась зустріч міністрів фінансів та керівників центробанків найбільших економік світу, G-20. Зустріч керівників цих країн намічена цього місяця пізніше в Осаці, Японія. Саме там має відбутись значна по своїй вазі зустріч президента США Дональда Трампа з лідером Китаю Сі Цзіньпінем.

А поміж тим сьогодні зранку були опубліковані сильні показники китайського чистого експорту за травень цього року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає ще 1,0%.

Як і в минулі вже пару тижнів інтригою місцевого ринку акцій залишається, які угоди з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах. На дворі літо, пора відпусток. І ця пора не сприяє торговій активності на фінансових ринках.

           

Зовнішній же фон для місцевого ринку акцій сьогодні позитивний.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 10 июня 2019
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду