Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 18.04.2024 22:03
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 12 июня 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1647,160%

Вчора індекс ПФТС опустився на 0,2%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж  за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 11.06.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,305

1,7%

0,3050

1,7%

Центренерго

161,00

-2,4%

-

-

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 2,2%. Зниження послідувало за зниженням  цього понеділка на 1,5% та зниженням минулої п’ятниці на 1,0%.

Вчорашнє зниження індексу Української біржі відбулось за рахунок зниженні цін двох «індексних» акцій: «Укрнафти» та «Турбоатому». Ціни інших «індексних» акцій цієї біржі вчора не змінились.

Ціна «Укрнафти» вчора знизилась на 5,3% по одній угоді обсягом 160 акцій на суму 25 760 гривен. При цьому в кінці минулого дня діапазон котирувань по цим акціям на Українській біржі зріс, розширився і повернувся в діапазон 160/180 гривень (з діапазону 160/170 гривень).

Ціна акцій «Турбоатому» на УБ опустилась вчора на 10,8% з 12,0 до 10,7 гривень по одній угоді обсягом 1500 акцій (в грошовому вираженні 16,5 тисяч гривень).

Вчора на  УБ була ще одна адресна (не ринкова) угода з акціями «Центренерго» обсягом 76 тисяч гривень грошовому вираженні. Ця угода в розрахунку індексу УБ не була врахована через те, що була неринковою, адресною.

Повертаючись до вчорашніх подій біржі ПФТС.

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС вчора склав не вражаючих (навіть, як для останнього періоду часу) 108 тисяч гривень в грошовому вираженні. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 235 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів в цьому сегменті ринку за останні три місяці - 441 тисячу гривень.

Також вчора на ПФТС була зафіксована адресна угода з акціями Миронівського хлібопродукту помітним обсягом 635 тисяч гривень в грошовому вираженні. Також вчора, як і в минулі дні пройшли дві невеликі за обсягом угоди по безадресним заявкам з акціями банків «Південний» та «Індустріалбанку».

Українські фінансові новини.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП. Процитуємо далі буквально.

«За результатами аукціонів ОВДП 11 червня Мінфін запозичив 6,6 млрд грн, включаючи 3,42 млрд грн за довгостроковими ОВДП з терміном обігу 6 років. Такі боргові інструменти було випущено вперше. Ставка склала 15,85% річних», - цитата з повідомлення Міністерства фінансів України від учора, 11.06.2019.

«Мінфін поступово рухається в бік збільшення строків погашення державних облігацій, подовжуючи терміни обігу до 2, 3, 5 та 6-тирічних ОВДП в гривні, тим самим збільшуючи частку державного боргу в національній валюті, що передбачено Середньостроковою стратегією управління держборгом на 2019-2022 роки», - продовження цитати.

Якщо ж казати про суму, яку було залучено від розміщення 6-и річних боргових державних паперів України (строк їх погашення 25.02.2025), то вона була значна. Якщо більш конкретно, то вона склала 3,422 мільярди гривень або, ж у відносних термінах 52% всього обсягу залучених вчора Мінфіном коштів.

Очевидно, учасники ринку вирішили зафіксувати доволі високу довгострокову відсоткову ставку в гривні. Можливо, немало з них розраховує на майбутнє помітне зниження відсоткових ставок в Україні. Так що частина учасників ринку, які придбали 6-и річні ОВДП може потенційно в майбутньому помітно виграти за рахунок зміни курсової вартості боргових паперів нашої держави.

Також висока відсоткова ставка перекриває можливе суттєве знецінення гривні, тим самим зменшуючи курсові ризики для інвесторів.

Звичайно, психологічно важко тримати іноді мало ліквідні фінансові активи на ризикованому ринку, як Україна. Та, як видно, багатьох це не зупинило. І тут може бути наступне пояснення. Є інвестори схильні до ризиків, або ж розрахованих ризиків. Однак є ще й інші, більш раціональні аргументи. Якщо сума інвестиції складає порядку 1-2% чистих активів фонду чи менше (або ж до 5% чистих фінансових активів приватного інвестора), то високий ризик при високій дохідності в такому випадку є цілком виправданим.

В кінці цього тижня після оформлення прав власності на нові 6-и річні ОВДП  стане ясно, які категорії (чи яка категорія) інвесторів вирішила дещо ризикнути.

Всього ж обсяг залучених Мінфіном коштів від розміщення вчора був середній. 98% обсягу всіх залучених коштів були в гривні. Відсоткові ставки (не рахуючи 6-и річних паперів) мало змінились в порівнянні з попередніми аукціонами.

Повертаючись до категорій покупців боргових державних паперів, варто звернути пильну увагу на Таблицю 2 в кінці цього огляду «Зміна суми ОВДП та сума ОВДП, яка перебуває у власності різних категорій учасників боргового ринку України. Мільйони доларів США. (Розрахунок приблизний, виходячи з курсу 27,0 гривні за долар США)».

Як видно з Таблиці 2, до минулої п’ятниці з українським боргом, вираженим в ОВДП було все благополучно. Сума ОВДП в обігу за тиждень до 07.06.2019 та за минулий місяць зросла за рахунок чистої купівлі ОВДП нерезидентами (чистої, з урахуванням і погашення).

Нагадаємо також повідомлення з минулого огляду, що Україна планує розмістити 7-річні єврооблігації в євро. Зустрічі з інвесторами в рамках підготовки угоди розпочнуться 10 червня.

Road show пройде в Лондоні, Мілані, Франкфурті та Мюнхені. Організаторами угоди виступають BNP Paribas та Goldman Sachs. Це теж з повідомлення Міністерства фінансів України, але днем раніше, 10.06.2019.

Сподіваємось на успіх та будемо чекати  результату.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 після свого п’ятиденного росту майже не змінився (-0,03%), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, піднявся на помітний 1,0%.

Зараз після останнього підйому фондовий індекс S&P 500 знаходиться лише на 2,0% нижче свого історичного максимуму. Історичний максимум індексу S&P 500 був досягнутий 30 квітня 2019 року і був майже повторений 03 травня 2019.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно опуститься. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,4-0,5%.

Недавня зміна настрою на американському ринку акцій від песимізму до оптимізму викликала чимало запитань, в тому числі від самих учасників цього ринку. Адже при цьому реальність не змінилась. Так що негативна сьогоднішня ранішня реакція світових ринків акцій не має дивувати.

Сьогодні знову інтригою місцевого українського ринку акцій знову буде все те ж питання, які саме угоди з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах. Вчора в цьому відношенні все було краще, ніж в попередні торгові дні. Та події останніх тижнів в цьому відношенні не дають поки підстав для заспокоєння. Як буде сьогодні? Побачимо.

Зовнішній же фон для місцевого ринку акцій сьогодні негативний (принаймні зранку).

Таблиця 2. Зміна суми ОВДП та сума ОВДП, яка перебуває у власності різних категорій учасників боргового ринку України. Мільйони доларів США. (Розрахунок приблизний, виходячи з курсу 27,0 гривні за долар США).


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 12 июня 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду