Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 18:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 14 июня 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1647,160%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,1%. Зниження відбулось за рахунок однієї невеликої за обсягом угоди з «індексними» акціями «Укрнафти». 30 паперів цієї компанії цього четверга були продані на ПФТС по ціні 155 гривень за акцію. Загальний обсяг угоди з цими паперами на цій біржі вчора склав 4,65 тисяч гривень. Зовсім небагато, якщо не сказати зовсім мало.

Вчора, як і в минулі дні, на біржі ПФТС також пройшли дві невеликі за обсягом угоди по безадресним заявкам з акціями банків «Південний» та «Індустріалбанку».

Минулого дня індекс Української біржі, як і попереднього дня, залишився без змін. Ні ринкових угод з «індексними» акціями цієї біржі, ні змін котирувань цих паперів на УБ минулого дня не було.

Вчора на УБ була зафіксована одна адресна угода з акціями «Укрнафти» (160 паперів на загальну суму 25,92 тисяч гривень). Ця угода, оскільки була адресною, в розрахунок індексу УБ не увійшла.

Інших угод з акціями на Українській біржі вчора не було.

Українські фінансові новини.

Тепер стає більш ясною картина аукціонів Мінфіну з розміщень ОВДП, які відбулись цього вівторка. Нагадаємо, що Мінфіну вдалось отримати цього тижня за ОВДП суттєву суму у 6,6 млрд грн. (в еквіваленті). З них в гривні було продано паперів на суму 6,5 мільярдів гривень.

При цьому відбулось дебютне розміщення 6-и річних ОВДП в гривні по ставці 15,84% (це ставка без урахування реінвестування відсотків) на суму 3,4 мільярди гривень.

«Чергова перемога! 6-річний інструмент під 15,85%! ... Більшість (покупців) – нерезиденти», - написала міністр фінансів України Оксана Маркарова на своїй сторінці в Facebook з road show, яке на цьому тижні команда Мінфіну проводить для розміщення нового випуску єврооблігацій.

Нерезиденти придбали більше половини дебютного випуску 6-річних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), випущених Міністерством фінансів України, повідомила позавчора вона.

Якщо використати таблиці по власності на ОВДП та їх суми в обігу, які щоденно публікує Нацбанк, то стає зрозумілим, що, дуже ймовірно, майже всі гривневі ОВДП цього тижня придбали нерезиденти.

Адже з урахуванням погашень лише вони збільшили у власності на цьому тижні боргові папери нашої держави в гривні і на значну суму - 5,1 мільярд гривень, Таблиці 1 та 2. Всі інші учасники ринку боргових державних паперів України на минулому тижні зменшили у своїй власності ОВДП номіновані в українській валюті. Це динаміка з урахуванням погашень паперів та їх продажів. Помітно додали ОВДП у твердій валюті на минулому тижні лише українські банки, зменшивши свій портфель ОВДП в гривні. Активність юридичних та фізичних осіб України на цьому ринку на минулому тижні була слабкою і більше негативною.

Висока активність нерезидентів, які на минулому тижні збільшили портфель ОВДП на еквівалент майже 202 мільйони доларів США (перераховано по курсу 27,0 гривні за долар), а це багато, пояснюється почасти високими відсотковими ставками в українській національній валюті. Іншим чинником, про який ми писали в двох попередніх оглядах, є той, що навіть для не ризикованого інвестиційного фонду придбати  за раз чи два високо ризикованих активів на суму 1-2% його чистих активів при добре прорахованому ризику та при високій дохідності активів є цілком виправданим. (Сума таких активів у цьому типу фондів не може перевищувати, як правило 5%, зрідка 10%). Окрім цього є чимало іноземних інвестиційних фондів, які спеціалізуються на ризикованих активах, в тому числі боргових.

Можливо є і інші, крім перерахованих, фактори високої активності нерезидентів на борговому ринку України.

Чисті міжнародні резерви НБУ в травні скоротилися на 7,1% з 9,904 млрд до 9,202 млрд доларів порівняно з попереднім місяцем. Скорочення пов’язане з великими виплатами зовнішнього державного боргу України в минулому місяці.

Про скорочення валових резервів на 5,5% з 20,524 млрд до 19,402 млрд доларів США в минулому місяці по тій же причині вже писалось в одному з наших недавніх оглядів.

Чисті резерви Нацбанку – це власні резерви НБУ без зобов’язань перед нерезидентами. Простіше – без коштів МВФ.

Сподіваємось, що в першу чергу завдяки розміщенню єврооблігацій, а в другу завдяки притоку коштів нерезидентів в ОВДП та, відповідно, викупу з ринку валюти Нацбанком, і валові і чисті резерви НБУ скоро поповняться.

А поміж тим МВФ чекає завершення виборів в Україні для визначення перспектив подальшого співробітництва. Це підтвердив вчора у Вашингтоні офіційний представник Фонду Джері Райс. Таким чином він відповів на прохання прокоментувати вчорашні слова заступника глави адміністрації президента України Олексія Гончарука про можливу нову програму України та МВФ тривалістю 3-4 роки.

Так що тут прийдеться трохи потерпіти.

Ще про одне.

Новини емітентів та економічні новини України.

Наближається середина червня і це відчувається не тільки по погоді чи календарю. Про це наступна новина (вкотре вже про це).

В ЄБРР підтримують перенесення запуску нової моделі ринку електроенергії в Україні з 1 липня 2019 на 3-6 місяців. Проте у ЄБРР вважають річну паузу в запуску ринку надмірною.

«У цих реформ повинен бути певний темп. З нами солідарні оператори ринку, які також вважають, що технічні та юридичні проблеми не є нездоланними. Основні проблеми можна зняти в найближчі 3-6 місяців, запускаючи ринок в тестовому режимі», - повідомив учора знову представник ЄБРР.

Народні депутати Олександр Домбровський (глава відповідного профільного Комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект про перенесення запуску нового оптового ринку електроенергії на три місяці, народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців. Президент України на початку цього тижня запропонував перенести запуск на рік, тобто до 1 липня 2020 року.

Запуск нової моделі ринку електроенергії України може мати значний вплив на підприємства галузі електроенергетики та на промисловість України.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знову відновив ріст і після позавчорашньої невеликої паузи додав 0,4%. Цього четверга широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 піднявся на 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, опустився на 0,4% (по іншим даним - практично не змінився).

Зараз після підйому останнього дня фондовий індекс S&P 500 знаходиться лише на 1,8% нижче свого історичного максимуму. Історичний максимум індексу S&P 500 був досягнутий 30 квітня 2019 року і був майже повторений 03 травня 2019.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси майже не змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів практично не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає ще 0,3-0,4%.

Основним для світових фінансових ринків з найближчих подій буде засідання Комітету по відкритим ринкам центробанку США. Засідання відбудеться на початку наступного тижня (18-19 червня). Другою за послідовністю важливою подією буде зустріч лідерів країн G-20 в кінці цього місяця в Осаці, Японія.

Як ми вже не раз писали в наших оглядах зниження ставки по фондам ФРС, ймовірно, буде вже ближче до кінця поточного року. Про це говорять цифри. Про це в Токіо також говорили на конференції трохи раніше перші керівники двох з найбільших світових банків.

Опитування економістів провідною економічною газетою США The Wall Street Journal показало, що лише 2 з 46 опитаних чекає зниження базової ставки ФРС в червні. 40% очікує її зниження в липні, 30% в серпні. 25% опитаних економістів не очікує зниження ставки по фондам ФРС найближчим часом взагалі. Економісти поки очікують (на відміну від багатьох учасників світових фінансових ринків) лише одного зниження базової ставки ФРС в цьому році.

Сьогодні знову інтригою місцевого українського ринку акцій знову буде все те ж питання, які саме угоди з акціями ми сьогодні побачимо на українських біржах. Вчора в цьому відношенні все було доволі погано. Події останніх тижнів на місцевих фондових біржах дають підстави турбуватись стосовно подальшої торгової активності в сегменті місцевих акцій.

Зовнішній фон для місцевого ринку акцій сьогодні поки нейтральний.

Таблиця 1. Зміна суми ОВДП та сума ОВДП, яка перебуває у власності різних категорій учасників боргового ринку України. Мільйони гривень.

Таблиця 2. Зміна суми ОВДП та сума ОВДП, яка перебуває у власності різних категорій учасників боргового ринку України. Мільйони доларів США. (Розрахунок приблизний, виходячи з курсу 27,0 гривні за долар США).


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Приложения к материалу:
Настроение рынка на 14 июня 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду