Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 18:00
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 2 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1601,35-1,84%

Вчора індекс ПФТС підріс на 1,4%. Ріст відбувся за рахунок росту ціни акцій «Укрнафти».

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями на біржі ПФТС вчорашніх торгів дня і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 01.07.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

11,2

-4,3%

-

-

Укрнафта

180

12,5%

-

-

Донбасенерго

26,4

0,4%

-

-

Вчора індекс Української біржі, навпаки, знизився на 1,3% (після росту минулого четверга на 1,8%). Зниження індексу УБ цього понеділка відбулось завдяки зниженню котирувань акцій  «Укрнафти» (-3,1%) та «Центренерго» (-2,1%). Угод з «індексними» акціями, ні ринкових, ні адресних, ні РЕПО вчора на Українській біржі не було.

Обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС учора склав скромні 126 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Крім згаданих цього понеділка угод з акціями на біржі ПФТС не було.

Новини українських емітентів.

Антимонопольний комітет розпочав розслідування дій на ринку курятини 5 фабрик і ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», що входять до холдингу, компанії «Миронівський хлібопродукт» за ознаками зловживання монопольним становищем, - повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» начебто встановлює торговим партнерам умови для закріплення території продажів, зобов'язує партнерів дотримуватися цінової політики МХП і забороняє їм продавати продукцію конкурентів. Зі слів Терентьєва, МХП практикує обмежувальну торговельну політику щодо дистриб'юторів, субдистриб'юторів і партнерів.

«На поточний момент МХП не отримав від АМКУ жодного офіційного повідомлення про порушення справи за ознаками зловживання монопольним становищем і будь-яких інших офіційних документів або запитів із цього питання», - сказано в заяві-поясненні компанії.

МХП зазначив, що готовий співпрацювати і надавати всі необхідні дані АМКУ після отримання повідомлення. МХП вважає безпідставними та необґрунтованими всі пункти дослідження, які АМКУ наводить у своєму повідомленні.

Цього понеділка ціна акцій компаній знизилась на 5,8% в євро до 8,5 євро за акцію. На закритті учора на Лондонській фондовій біржі вона складала 10,0 долара США за папір. Це повтор мінімальних значень за останні майже два роки. Точніше з середини серпня 2017 року.

Похідні акцій (фактично акції) МХП також торгуються і в гривні на ПФТС та Українській біржі.

Українські фінансові новини.

Вчора перший день як запрацював новий ринок електроенергії в Україні. Ця подія може мати помітний вплив, як на фінансові показники окремих емітентів галузі, так і на економіку нашої країни в цілому.

Відгуки вчора з цього приводу були дещо протилежні.

Представник Президента Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус заявив, що із запуском нової моделі ринку електроенергії ціна на електричну енергію теплових електростанцій дуже значно зросла.

Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«На аукціонах за двосторонніми контрактами вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні їх тариф був 1,44 гривні/кВт-год, а тепер майже 2,3 гривні/кВт-год», - написав він.

Також Герус додав, що це «неадекватний» результат запуску ринку, оскільки світові ціни на газ і вугілля падають.

Герус критикував також і багато технічних моментів запуску нової моделі ринку електроенергії.

Енергохолдинг ДТЕК знизив ціну на електричну енергію теплових електростанцій (ТЕС) на 12% до 1,57 гривень/кВт-год за результатами перших аукціонів на платформі ринку «на добу вперед» (РДВ). Про це сказано в повідомленні ДТЕК.

Також ДТЕК зазначає, що твердження про зростання тарифу для теплової генерації на 50% і вище не відповідають дійсності й спрямовані на маніпуляцію громадською думкою.

Глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко, державного органа який відповідає за ситуацію в енергетиці, вважає успішним перший день роботи нової моделі ринку електроенергії.

Енергосистема працює в штатному режимі, перерви постачання електроенергії споживачам у зв'язку з запуском нової моделі ринку відсутні. Так прокоментувала вона ситуацію в секторі на вчорашній день. За даними Кривенко, зафіксовані технічні збої в роботі систем і платформ оперативно ліквідовувалися.

Для вугільної генерації ціна продажу електроенергії склала 159 коп / кВт × год, або на 2% нижче середньозваженого обмеження, встановленого регулятором.

Для державної НАЕК «Енергоатом» ціна виросла на 35% - до 75 коп / кВт × год, а для держкомпанії «Укргідроенерго» - на 47%, до 110 коп / кВт × год, додала глава НКРЕКП.

Ціна на електричну енергію для населення не змінилася і залишається найнижчою серед європейських країн.

При новій моделі енергоринку регуляторний вплив держави в секторі електроенергетики значно зменшується.

Нагадаємо, що багато хто закликав перенести запуск нової моделі ринку електричної енергії в Україні на квартал, півроку чи навіть рік (або не запускати її взагалі).

Національний банк України вчора збільшив кількість системно важливих банків з трьох до чотирнадцяти. До державних ПриватБанку, Ощадбанку і Укрексімбанку додались державний Укргазбанк і приватні Альфа-Банк разом Укрсоцбанком, який приєднується до нього, Райффайзен банк Аваль, ПУМБ, Укрсиббанк, ТАСкомбанк і Універсал банк, Кредобанк, ОТП банк і банк «Південний».

Системно важливий банк – це банк, банкрутство або неналежне функціонування якого може привести до появи системних ризиків для банківської чи фінансової системи країни. На такі банки накладаються додаткові вимоги по ліквідності та капіталу. Вони вступлять в дію в Україні з 2020 та 2021 років.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій підростали. Як результат світові фондові індекси цього понеділка вийшли на свої нові історичні або локальні максимуми.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,8% і оновив свій історичний максимум від 20.06.2019. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня підріс на 0,8%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,9%.

Індекси STOXX 600 та MSCI EM вчора вийшли на свої нові локальні максимуми, які не такі вже й далекі від попередніх своїх локальних максимумів датованих відповідно кінцем та серединою квітня поточного року.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів слабко зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає менш, ніж 0,1%.

Вчорашній ріст світових фондових індексів приписують домовленості між керівником США та керівником Китаю про продовження торгівельних переговорів між обома країнами і відмову поки обох країн від будь-яких додаткових санкцій стосовно товарів одна одної. Домовленість була досягнута, як кажуть в таких випадках, «на полях» зустрічі керівників держав та урядів країн великої двадцятки, G-20, в Осаці, Японія, на минулих вихідних.

Президент США Дональд Трамп повідомив вчора, що начебто торгівельні переговори між обома країнами після значної паузи минулого дня вже продовжились. Тим часом США думають накласти додаткові тарифи у 4 мільярди доларів США на товари, які вони імпортують з Європи, за європейські субсидії у літакобудуванні.

Таким чином сьогодні маємо слабко позитивний зовнішній фон для торгів акціями на місцевих біржах. Однак, висока денна цінова волатильність місцевих пайових цінних паперів, з точки зору прогнозів зміни їх цін робить набагато більш розумним посилатись при прогнозах на цінове позиціонування окремих паперів стосовно звичного для них торгового діапазону.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 2 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду