Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 05:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 3 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1627,73+1,65%

Індекс ПФТС вчора мало змінився (-0,05%). Це і не дивно. Адже вчора на ПФТС пройшла лише одна ринкова угода з акціями «Центренерго» без зміни ціни цих паперів. Обсяг угоди - 4 тисячі акцій або 44,8 тисяч гривень в грошовому вираженні. Скромно. Крім цього на ПФТС учора також пройшла одна ринкова угода з акціями банку «Південний».

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 1,8%. Зниження, як і попереднього дня, відбулось за рахунок цінових втрат двох індексних акцій: «Центренерго» та «Укрнафти». Однак на відміну від попереднього дня, зниження цін цих паперів учора відбулось внаслідок зовсім невеликих за обсягом ринкових угод з ними. Ціна акцій «Центренерго» на УБ втратила 4,35%, «Укрнафти» - 3,1%. Обсяги цих двох угод в грошовому вираженні на УБ склали цього вівторка відповідно 11 та 17 тисяч гривень. Інших угод з «індексними» акціями, ні ринкових, ні якихось інших, вчора на Українській біржі не було.

Українські фінансові новини.

«Укрзалізниця» розміщує 5-річні єврооблігації на 500 мільйонів доларів США під 8,25% річних.

Це значно нижче очікуваного рівня, повідомив глава правління Євген Кравцов. «Більш ніж 175 інвесторів з Великобританії, континентальної Європи, США та Азії представили свої пропозиції про придбання цінних паперів. Отже, попит в 5 разів перевищив пропозицію і досяг $ 2,5 млрд», - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Кравцов зазначив, що встановлена відсоткова ​​ставка по паперам більш ніж на 1,5 процентних пункти нижче купона за існуючим випуском облігацій компанії 2013 року.

Наступною українською компанією, яка можливо розмістить євробонди, може стати «Нафтогаз України», повідомив Кравцов.

Вчора пройшли чергові аукціони Міністерства фінансів України з продажу ОВДП. На цих аукціонах Міністерство пропонувало до розміщення лише папери номіновані в гривні. За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 2 липня 2019 року, до державного бюджету було  залучено 8,04 мільярдів гривень, повідомляє Мінфін.

Міністерство фінансів при розміщенні знову понизило відсоткові ставки на «короткому» кінці кривої дохідності. Зниження ставок по паперам з погашенням до року в порівнянні з попереднім аукціоном склало 0,1% або трохи менше. Відсоткові ставки по облігаціям з більшими строками погашення залишились незмінними.

Такими чином Мінфін добивається зменшення виплат по державному боргу. Крива дохідності (в гривні) з оберненої поступово стає більш «пласкою» чи, скоріше, з певним піком посередині.

Вчора поступала інформація про юридичні та технічні складнощі з запуском нової моделі ринку електроенергії в Україні. Начебто Нікопольський завод феросплавів, який опосередковано належиться бізнесменам Пінчуку, Боголюбову та Коломойському через Окружний адміністративний суд міста Києва добився призупинення дії нових тарифів встановлених НКРЕКП для «Укренерго» (магістральні лінії передачі, диспетчеризація електроенергії). Це, начебто, за словами керівника «Укренерго» робить неможливою роботу нової моделі ринку електроенергії в Україні, оскільки в тарифі для цієї компанії були передбачені необхідні витрати для роботи ринку.

Що буде сьогодні – побачимо.

Але ця історія дещо дивна з двох позицій. Перша. Металурги, в тому числі НЗФ, при новій моделі з двосторонніми контрактами, як дуже крупні споживачі електроенергії, принаймні в теорії (і так є реально на практиці за кордоном), мають можливість шляхом переговорів з постачальником добитись для себе низьких тарифів на електроенергію. Це - так званий нульовий клас споживачів. Який результуючий тариф у НЗФ, і чому він такий необхідно розбиратись. Адже НЗФ розташований недалеко від Запорізької АЕС. Або нова модель працює не в повній мірі, або працівники НЗФ чи холдингових компаній, його власників, недопрацювали. Або ж у власників є якісь додаткові міркування, не пов’язані з роботою феросплавників.

Друга. Як би там не було, не вдасться в майбутньому, як було в минулі десятиріччя, використовувати потужності електричної генерації, які були створені ще в радянські часи. Вони просто фізично зносяться. До кінця. І недорогою реабілітацією, як це було в минулому, їх уже не відновиш. Як, до речі, зношуються і потужності з передачі електроенергії (про що знають власники НЗФ, перебуваючи також і в статусі власників обленерго). Тому надія прожити при низьких тарифах на електроенергію в Україні в цілому (не металургам) ще десятиріччями – це ілюзія; в державному масштабі – небезпечна.

Також вчора поступала інформація по збільшенню імпорту до України вживаних вантажних вагонів з Росії, що, крім іншого, негативно для виробничих та фінансових показників українських вагонобудівників. Це стосується і Крюківського вагонобудівного заводу, акції якого представлені на ПФТС.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,3% і оновив свій історичний максимум від позавчора. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня підріс на 0,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, маржинально знизився, втративши зовсім незначні 0,04%.

Індекс STOXX 600 вчора вийшов на свій новий локальний максимум, який вже дуже близький до максимуму цього року датованого кінцем квітня.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже слабко знижуються; на європейські торгуються різнонаправлено. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів майже не зміниться, можливо дуже слабко зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає 0,5-0,6%.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах сьогодні нейтральний. Однак, повторимо вчорашню тезу, висока цінова волатильність місцевих пайових цінних паперів, з точки зору прогнозів зміни їх цін робить набагато більш розумним посилатись при прогнозах цін місцевих акцій на цінове позиціонування окремих паперів стосовно звичного для них торгового діапазону та їх середньостроковий ціновий тренд.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 3 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду