Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 01:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 4 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1627,730%

Індекс ПФТС вчора знову мало змінився (-0,1%). Це і не дивно. Вчора на біржі ПФТС пройшли лише дві зовсім невеликі за обсягом угоди з акціями «Центренерго» та «Донбасенерго». Загальний обсяг цих двох угод – 16,1 тисяча гривень.

Ціна перших паперів не змінилась в порівнянні з угодою попереднього дня, а ціна других зросла на 0,04% в порівнянні з ціною, яка була зафіксована на ПФТС цього понеділка. Окрім цього на ПФТС учора була зафіксована одна адресна угода з акціями «Укрнафти» обсягом 850 тисяч гривень за дуже низькою ціною 135 гривень за папір. Природно, що в розрахунку індексу ПФТС ця угода не враховувалась і не буде врахована.

Динаміка індексу ПФТС з 01.10.2018 до вчорашнього дня представлена на графіку в кінці цього огляду.

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,65%. Вчорашній ріст індексу УБ, як і всі його зміни в останні дні, визначались змінами двох індексних акцій: «Центренерго» та «Укрнафти». Ціна акцій «Укрнафти» цієї середи зросла на 3,2% по одній угоді зі 100 паперами компанії на суму 16 тисяч гривень. Ціна акцій «Центренерго» вчора змінилась лише по котируванням. Угод з цими паперами на Українській біржі вчора не було, як не було і інших угод з «індексними» акціями окрім згаданої вище однієї угоди з акціями «Укрнафти».

Новини українських емітентів.

ТОВ «ДТЕК Нафтогаз», направило його акціонерам безвідкличну пропозицію про викуп акцій (squeeze-out). Про це свідчать дані в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Відповідна оферта датована 25 червня. Оферта також розміщена на сайті «Одесаобленерго». Запропонована ціна придбання акцій компанії становить 3,13 гривні за одну штуку. Ціна визначена, як найвища ціна придбання акцій «Одесаобленерго» ТОВ «ДТЕК Нафтогаз». ТОВ «ДТЕК Нафтогаз», недавно завершив операцію з купівлі АТ «Одесаобленерго».

Виходячи з кількості акцій, їх ціни, курсу гривні до долара США та орієнтовної вартості регуляторної бази активів, можна оцінити вартість оферти. Капіталізація (умовна) на базу активів складає 0,20. Вартість підприємства (умовно ринкова), EV, з урахуванням значного боргу «Одесаобленерго» до регуляторної бази активів можна оцінити в 0,30.

Це доволі (відносно) справедлива оцінка акцій компаній, якщо враховувати, що методика визначення прибутковості на регуляторну базу активів для компаній з передачі електроенергії, так само, як і розмір самої бази активів для місцевих компаній з передачі електроенергії офіційно не затверджені в Україні (і невідомо коли і в якому вигляді будуть затверджені).

Виходячи з довжини мереж компанії, можна стверджувати, що умовна (адже це не ринкова угода) Mcap. на 1 км мережі компанії складає 1710 доларів, а вартість підприємства, EV (Mcap. плюс чистий борг), 2580 доларів на 1 км траси.

Це звичайно дещо чи просто менше, ніж в сусідніх з нами Болгарії та Румунії, і, тим більше в Польщі. Однак там методика визначення необхідного прибутку на регуляторну базу активів давно впроваджена, рентабельність встановлена непогана, стан мереж кращий (в Польщі – набагато кращий), а ризики ведення бізнесу в країнах нижчі чи набагато нижчі.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року «Одесаобленерго» зробила переоцінку своїх основних засобів. В результаті їх первісна вартість на 1 км траси зросла до 10350 доларів на 1 км, залишкова – до 5374 доларів, а вартість власного капіталу склала 4230 доларів на 1 км мереж.

Українські фінансові новини.

Вчора регуляторний орган в енергетиці, НКРЕКП, подала апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, який задовольнив позов Нікопольського заводу феросплавів і призупинив дію нових тарифів встановлених НКРЕКП для «Укренерго» (магістральні лінії передачі, диспетчеризація електроенергії). Це могло викликати  складнощі з запуском нової моделі ринку електроенергії в Україні. НКРЕКП стверджує, що компенсує витрати «Укренерго» на роботу в новій моделі ринку в наступних періодах, імовірно, вже в серпні поточного року.

Нікопольський завод феросплавів, який опосередковано належить бізнесменам Пінчуку, Боголюбову та Коломойському є підприємством електрометалургії  та дуже крупним споживачем електроенергії. Такі заводи мають одержувати електроенергію по суттєво нижчим тарифам, ніж звичайні споживачі. Принаймні в теорії (і так є реально на практиці за кордоном), підприємства електрометалургії при новій моделі ринку і на практиці мають можливість шляхом переговорів з постачальником добитись для себе низьких тарифів на електроенергію. Це - так званий нульовий клас споживачів (або перша «смуга» за європейським визначенням). Який зараз результуючий тариф у НЗФ, і чому він такий необхідно розбиратись.

Світові фондові ринки.

Вчора, в передсвятковий день, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,8% і знову оновив свій історичний максимум від позавчора.

Нагадаємо, що сьогодні, 4-ого липня, в США святкують День незалежності. Свято встановлено на честь Декларації незалежності США від Об'єднаного Королівства Великої Британії, яка була підписана 4 липня 1776 року, – цитата з Вікіпедії. Вітаємо.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня підріс на 0,9%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки, знизився, втративши 0,4%.

Індекс STOXX 600 вчора вийшов на свій новий локальний максимум, який є максимумом цього року і близький до локальних максимумів 2017 та 2018 років.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси дуже слабко знижуються; на європейські торгуються різнонаправлено. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів дуже слабко зросте. Картина в цих ф’ючерсах та індикаторах дуже і дуже близька до тої, що ми бачили в цей час учора. Та через півгодини чи годину після початку торгів в Європі все змінилось на краще. На відміну від учорашнього дня сьогодні зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,3%.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах нейтральний. Однак, ще раз повторимо тезу, висока денна цінова волатильність місцевих пайових цінних паперів, з точки зору прогнозів зміни їх цін робить набагато більш розумним посилатись при прогнозах цін українських акцій на цінове позиціонування окремих паперів стосовно звичного для них торгового діапазону та їх середньостроковий ціновий тренд.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 4 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду