Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 23.04.2024 10:51
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 8 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1608,8-1,16%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на 0,25%. Зниження відбулось за рахунок просадки ціни «Центренерго» на 1,8% з 11,2 до 11,0 гривень за акцію. Того дня на біржі ПФТС пройшли три ринкові угоди з цими паперами і всі по однаковій ціні. Загальний обсяг цих угод на ПФТС того дня склав в грошовому вираженні 143 тисячі гривень.

Також в минулу п’ятницю на ПФТС була зафіксована одна адресна (не ринкова) угода з акціями Райффайзен Банк Аваль обсягом 114,8 тисячі гривень в грошовому вираженні. Ціна акцій банку по цій угоді склала 0,287 гривень, помітно нижче рівня останньої ринкової угоди з цими паперами, яка пройшла на ПФТС 27 червня. Однак, оскільки угода була неринкова по ній судити по ціні акцій Райффайзен Банк Аваль не можна. Тим не менш, про неї варто згадати, тому що ціна акцій банку по цій угоді близька до останньої ринкової ціни цих паперів на УБ зафіксованої 19.06.2019 – 0,285 гривні за акцію.

 Минулої п’ятниці індекс Української біржі не змінився. Ніяких угод з «індексними» акціями українських бірж того дня на УБ не було (ні ринкових, ні адресних, ні РЕПО). Відчувається жаркий подих літа – періоду відпусток.

Хоча, по великому рахунку, за всім цим: за малим обсягом угод на місцевих українських біржах, зниженням цін окремих місцевих акцій стоять малі і переважно непозитивні зміни фінансових показників місцевих українських емітентів в кінці 2018 року та на початку 2019. Також до цього додається, не виключено, і певне зростання політичних ризиків в Україні.

Українські фінансові новини.

Національний банк України повідомляє про збільшення валових міжнародних резервів України в минулому місяці на 6,4% і фактичне їх відновлення до рівня попередніх місяців – 20,6 мільярдів доларів США. Новина позитивна, але очікувана в зв’язку з розміщенням  в минулому місяці Мінфіном євробондів на 1 мільярд євро та викупом НБУ валюти з ринку.

Державна компанія «Нафтогаз України» повідомляє, що готова на цьому тижні вийти на міжнародний ринок запозичень. Компанія очікує дозволу уряду. Новина також у значній мірі очікувана. Голова правління «Укрзалізниці» Кравцов після успішного розміщення євробондів «Укрзалізниці» називав «Нафтогаз» наступною українською компанією, яка, ймовірно, буде розміщувати свої боргові папери на зовнішніх ринках.

Нагадаємо, що розміщення облігацій  «Нафтогазу України» в кінці минулого року не відбулось через запропоновані інвесторами високі ставки по цим паперам. Зараз ситуація на світових боргових ринках помітно більш сприятлива через нижчі відсоткові ставки. Дещо попсував цю картину новий сильний звіт по праці в США. Про це трохи нижче.

Світові ринки акцій.

В останній день тижня світові ринки знижувались, а світові фондові індекси відступали від свої історичних та локальних максимумів.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,2% від свого історичного максимуму, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився на 0,4%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM втрачає значимі 1,1-1,2%.

Основною причиною зниження світових ринків акцій оглядачі називають сильний звіт по праці в США, опублікований минулої п’ятниці.

Кількість нових робочих місць в несільськогосподарському секторах США в червні 2019 склала 224 тисячі, набагато вище за очікування – 160 тисяч, повідомило Міністерство праці країни. Офіційний рівень безробіття в цій країні за минулий місяць підріс на 0,1% до 3,7%. Проте він залишається на рівні близькому до 50-и річного мінімуму. Щоправда погодинна оплата праці в річному вимірі в США в червні поточного року зросла на 3,1%. Це на 0,1% менше за очікування.

Сильний звіт по праці в США зменшує ймовірність помітного зменшення базової відсоткової ставки в цій країні (ставки по фондам ФРС) до кінця поточного року. Він також ставить під дуже великий сумнів можливість такого зниження базової ставки в США в кілька найближчих місяців. Відповідно фінансові ринки не отримають дешевих американських грошей.

Додатково, як видається, на користь поточного зниження ринків «грає» і технічна картина в світових фондових індексах. Це особливо стосується індексів США в сполученні з високою оцінкою американського ринку акцій. Непросто уявити собі, як буде далі просуватись цей ринок наверх від поточних рівнів, якщо просування буде занадто швидким без пауз. А просування багатьом хочеться, в тому числі в світлі президентських виборів в цій країні та проміжних виборів в Конгрес в листопаді наступного року.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах однозначно негативний. Однак, вкотре ще раз повторимо тезу, висока денна цінова волатильність місцевих пайових цінних паперів, з точки зору прогнозів зміни їх цін робить набагато більш розумним посилатись при прогнозах цін українських акцій на цінове позиціонування окремих паперів стосовно звичного для них торгового діапазону та їх середньостроковий ціновий тренд. Та це все ніщо порівняно з питанням, чи взагалі ми сьогодні побачимо значимі угоди з акціями на українських біржах.

При цьому варто звернути увагу на тезу висловлену на початку цього огляду про те, що рушійною силою поточної слабкої цінової динаміки місцевих пайових цінних паперів та низьких обсягів торгів ними є слабко негативна динаміка прибутків їх емітентів в першому кварталі 2019 року. Тож, в кінці цього місяця очікуємо нові фінансові результати, на цей раз за другий квартал поточного року (принаймні по тим місцевим компаніям, по яким вони будуть оприлюднені).


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 8 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду