Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 10:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 16 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1594,410%

Вчора індекс ПФТС не змінився. На цій біржі цього понеділка була зафіксована лише одна адресна угода з акціями «Одесаобленерго» по ціні 3,12 гривень за папір. Ця ціна близька до ціни викупу по оферті цих акцій - 3,13 гривень за акцію. Коментар стосовно ціни викупу цих паперів, доволі пристойної, давався в нашому огляді за 4 липня. Обсяг угоди з акціями «Одесаобленерго» вчора на ПФТС становив 112 тисяч паперів або 349,44 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Вчора індекс Української біржі також не змінився. На цій біржі в перший день цього тижня пройшли угоди з акціями Райффайзен Банк Аваль (одна ринкова угода без зміни ціни акцій банку), «Центренерго» (дві угоди, одна з яких ринкова без зміни ціни акцій компанії, інша - адресна) та «Укрнафти» (одна зовсім невелика за обсягом адресна угода). Загальний обсяг цих чотирьох угод в грошовому вираженні склав близько 109,2 тисячі гривень.

Українські фінансові новини.

Знову про новий ринок електроенергії.

Кабінет Міністрів 12 липня заявив про некоректність заяви Національної енергетичної компанії «Укренерго» про збільшення ціни на електричну енергію для промисловості на 30% після запуску нової моделі ринку.

Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду (посилання https://www.kmu.gov.ua/ua/news/zayavi-kerivnictva-dp-nek-ukrenergo-pro-zrostannya-cini-elektroenergiyi-dlya-promislovosti-ye-nekorektnimi).

«Заява керівництва державного підприємства «Укренерго» про нібито зростання на 30% вартості електроенергії для промислових споживачів через запуск прозорого ринку електроенергії некоректна. Як свідчать дані аналізу ситуації Міністерства енергетики та вугільної промисловості, розрахунок «Укренерго» базується на результатах торгів на Українській енергетичній біржі, коли цінова пропозиція дорівнювала ціні на електроенергію в умовах пікових навантажень - 2 375 гривень/МВт-год», - йдеться в ньому.

Зазначається, що за перші дні функціонування ринку енергогенеруюча компанія «Центренерго» знизила ціну до середньозваженої і за перші 7 днів продавала електроенергію за ціною 1 599 гривень/МВт-год.

При цьому в повідомленні наголошується, що ціна на електроенергію «Центренерго» може знизитися до 1 300 гривень/МВт-год і в компанії планують її знизити в найближчі місяці.

«Виходить, що розрахунки «Укренерго» щонайменше некоректні, оскільки апелюють некоректними ціновими показниками. Більш того, сьогодні, коли ринок електроенергії функціонує всього два тижні, говорити про зростання ціни в принципі недоречно, тому що не набули чинності кілька інших супутніх ринковим процесам чинників - наприклад, ціна на балансуючому ринку або місячний баланс. Робити будь-які цінові оцінки можна лише після щонайменше місяця роботи ринку», - підсумовано в повідомленні.

В минулому нашому огляді наводились показники, якими оперував тимчасово виконуючий обов'язків директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

Новини українських емітентів.

Сьогодні мають відбутись загальні збори акціонерів «ДТЕК Дніпровські електромережі» (раніше «ДТЕК Дніпрообленерго»). На них має бути затверджений значний правочин. Відповідно, згідно з Законом, акціонери, які проголосують проти правочину, матимуть можливість пред’явити належні їм акції цього підприємства до викупу. Сама ж «ДТЕК Дніпровські електромережі» має оголосити ціну викупу своїх акцій, визначену оцінщиком та затверджену Наглядовою радою товариства. Цікаво, як ця ціна буде співвідноситись з ринковими цінами акцій «ДТЕК Дніпровські електромережі», які були невисокими, та доволі достойною ціною викупу по оферті акцій «Одесаобленерго», яка зараз також належить холдингу «ДТЕК».

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій  слабко підростали, широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на зовсім незначні 0,02% і  знову оновив свій історичний максимум досягнутий днем раніше. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс минулого дня вдесятеро більше, хоча й теж незначно (+0,2%), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав більш вагомі 0,65%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси незначно підростають; на європейські – незначно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів практично не зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,2%.

Останній ріст фондових індексів США та багатьох інших фондових індикаторів  в світі був викликаний очікуваннями того, що ФРС помітно знизить свою базову ставку. Багато учасників ринку очікують першого зниження вже в липні. Ці очікуванні базуються додатково на кількох фразах, які Глава ФРС Джером Павелл висловив на минулому тижні виступаючи перед Комітетом з фінансових послуг Палати представників Конгресу США.

Однак до цього додаються очікування публікації квартальної корпоративної звітності корпорацій за другий квартал 2019 року. В США публікація квартальної звітності крупних корпорацій розпочинається сьогодні з трьох звітів банків США з групи найбільших: Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase і Wells Fargo, а також фінансової компанії Charles Schwab. Також сьогодні опублікують звіти ще дві відомі корпорації США: Johnson & Johnson та Domino’s Pizza.

Перед початком публікації звітності, згідно з FactSet аналітики очікують, що прибутки компаній, акції яких входять до індексу S&P 500 знизились в другому кварталі 2019 року в цілому на 3% рік до року. Однак, загальновідомо, що безпосередньо перед публікацією звітності аналітики навмисне занижують  очікування по прибуткам. Тож, скоріше за все ми побачимо після закінчення публікацій нульову динаміку корпоративних прибутків в США в другому кварталі 2019, що також не є дуже добре.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах - нейтральний. І  знову постає все те ж питання, якою при цьому  буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня і чи буде ріст цін місцевих акцій.

Слід знову згадати на тезу висловлену в одному з наших недавніх оглядів і багато разів вже нами повторену про те, що рушійною силою поточної слабкої цінової динаміки місцевих пайових цінних паперів та низьких обсягів торгів ними є, окрім іншого, слабко негативна динаміка прибутків їх емітентів в першому кварталі 2019 року. Тож, в кінці цього місяця очікуємо нові фінансові результати емітентів місцевих акцій, на цей раз за другий квартал поточного року і сподіваємось, що вони будуть кращими.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду