Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Вівторок, 16.04.2024 20:36
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1601,910%

Вчора значення індексу ПФТС майже не змінилось (-0,01%), як і днем раніше (+0,04%). Крихітному негативному руху індекс ПФТС завдячує невеликій негативній вчорашній зміні ціни акцій Райффайзен Банк Аваль (-0,2%). Обсяг однієї ринкової угоди з цими паперами вчора склав на біржі ПФТС близько 6 тисяч гривень. Крім неї на ПФТС вчора пройшло також по одній ринковій угоді з «не індексними» акціями шахтоуправління «Покровське» та страхової компанії «Універсальна». Інших угод з акціями на ПФТС вчора не було. Загальний обсяг угод з акціями на біржі ПФТС вчора склав в грошову вираженні 50,19 тисяч гривень.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,1%. На зміну індексу вчора вплинули: негативно – «індексні» акції «Центренерго», позитивно – акції Райффайзен Банк Аваль та «Турбоатому». Ціна акцій «Центренерго» вчора знизилась на УБ на 2,2%. З цими паперами вчора пройшла одна ринкова угода на суму 34,1 тисяча гривень. Ціна закриття акцій Райффайзен Банк Аваль та «Турбоатому» вчора змінилась лише по котируванням. Угод на Українській біржі з цими паперами вчора не було. Так само не було угод і з іншими «індексними» акціями на УБ, ні ринкових, ні інших. Зате вчора на цій біржі, як і днем раніше, пройшли угоди з акціями американської компанії Apple, про що трохи нижче.

Новини українських емітентів.

В кінці робочого дня учора була опублікована звітність фінансова звітність «Центренерго» за другий квартал 2019 року.

Звітність вразила великою величиною чистого квартального збитку 1,2 мільярди гривень. Однак чистий та операційний збиток компанії було сформовано в першу чергу за рахунок  статті інші операційні витрати.

Однак, що неприємно, «Центренерго» отримало в другому кварталі 2019 і валовий збиток в сумі 273 мільйони гривень. Це не є незвичайним для компанії, яка отримала валовий збиток в сумі 234 мільйони гривень в четвертому кварталі минулого року.

Тим не менш всі фактори в сполученні не сприяють зростанню ціни акцій компанії, яка вже в поточному році суттєво знизилась.

Варто вияснити природу настільки великої статті «інші операційні витрати» -  порядку мільярду гривень. Та оскільки квартальна звітність не містить подібних пояснень зробити це незрозуміло як.

Фінансові показники «Центеренерго» квартальні та ковзні за останні 12 місяців в доларах США представлені на Рис. 1 та Рис. 2.

Вчора була опублікована також звітність «Укрнафти» за другий квартал 2019 року.

В другому кварталі 2019 року «Укрнафта» отримала чистий збиток 278 мільйонів гривень, в порівнянні з чистим прибутком 296 мільйонів гривень в першому кварталі поточного року. В першому кварталі 2018 року компанія отримала прибуток 1,261 мільярдів гривень, в другому 800 мільйонів гривень.

Такі плачевні фінансові результати «Укрнафти» в першому півріччі 2019 року (чистий прибуток 18 мільйонів гривень), особливо в порівнянні з першим півріччям 2018 року (чистий прибуток 2,061 мільярд гривень) пояснюються головним чином двома наступними чинниками: зниженням ціни нафти – відомим і другим більш вагомим вкрай низькою реалізацією нафти компанією. Ситуація в значній мірі нагадує дуже відомий вже давній період, коли компанія видобувала газ і зумисне передавала його лише на зберігання.

Так при збільшенні видобутку «Укрнафтою» нафти в першому кварталі 2019 року до 376 тисяч тонн було реалізовано нафти лише 261 тисяча тонн. Але це ніщо з різницею у другому кварталі 2019. Знову ж таки при видобутку нафти до 386 тисячі тонн за квартал в другому кварталі було реалізовано нафти аж! 13 тисяч тонн.

Слід зазначити для тих, хто не знає, що саме нафта є основним джерелом прибутку компанії, незважаючи навіть до переходу в 2018 році до схожу на ринкову ціну природного газу. Рентні ж платежі «Укрнафти» прив’язані до видобутку нафти та газу в періоді, а не до їх реалізації. Так само є фіксованими і такими що не залежать від видобутку ряд інших крупних витрат – адміністративних тощо.

Можна згадати і забезпечення, які компанія продовжує робити в зв’язку з нарахуванням пені по податковому боргу, близько 800 мільйонів гривень в квартал. Це зрозуміло формально на таку ж суму зменшує прибуток компанії.

Низькі обсяги реалізації нафти та її менша ціна стали є основною причиною зменшення доходів компанія «Укрнафта» на 17% в першому півріччі 2019 року порівняно з першим півріччям 2018.

«Укрнафта» жалілась на невдалі аукціони з продажу нафти і їх невелику кількість (4-и за півріччя 2019 з 10 об’явлених) через систему встановлення стартової ціни на аукціонах.

12.07.2019 року на аукціоні компанія продала 117,6 тисяч тонн нафти, вже за часовими межами першого кварталу.

На Рис. 3 та Рис. 4 наведені квартальні та ковзні 12 місячні фінансові показники компанія «Укрнафта» з 2005 року в доларах США. Слід їх розглядати з урахуванням зауважень, висловлених вище, а також зміни системи обліку при переході компанії на МСФЗ (головним чином через інший спосіб врахування ренти). Також слід враховувати і зміну ціни нафти і значні міни ставок рентних платежів і ще чимало великих нюансів, про які довго розповідати.

Також погіршились в другому кварталі 2019 року фінансові результати «Донбасенерго», Рис. 5 та Рис. 6. Через велику сезонність роботи потужностей теплової електричної генерації більш доцільно говорити про ковзні річні чи принаймні піврічні результати.

Чистий збиток «Донбасенерго», за перше півріччя 2019 року склав 153 мільйони гривень в порівнянні з чистий прибутком у 198 мільйонів гривень в першому півріччі 2018 року і чистий збитком у 98 мільйонів гривень у другому півріччі минулого року.

Відповідні величини EBITDA: мінус 98 мільйонів гривень (І півріччя 2019), плюс 291 мільйон гривень (І півріччя 2018) та мінус 25 мільйонів гривень (ІІ півріччя 2018).

Навряд чи така динаміка сприятиме росту курсової вартості акції енергокомпанії.

Однак порадував Крюківський вагонобудівний завод. По-перше в 2019 році компанія нарешті стала публікувати квартальні результати. Але головне, що результати значно покращились, як прибутки так і доходи. Причому цей ріст носить системний характер.

В першому півріччі 2019 року чистий прибуток в порівнянні з чистим прибутком першого півріччя 2018 року зріс у 3,05 разів до 568 мільйонів гривень зі 186 мільйонів, порівняно з другим півріччям у 1,9 разів з величини у 301 мільйони гривень.

Аналогічно в 3,7 та 2,1 рази зросла велична EBITDA до 725 мільйони гривень за перше півріччя 2019 року зі 198 мільйонів в першому півріччі 2018.

До 4037 мільйонів гривень зріс піврічний дохід, збільшившись в 1,77 та 1,25 рази в порівнянні з першим та другим півріччям минулого року.

Є явний ріст фінансових показників КВБЗ в другому кварталі 2019 порівняно з першим кварталом поточного року.

Хороші результати по прибуткам КВБЗ підтверджується значним покращенням в операційному грошовому потоці.

Це справжній драйвер ціни акцій Крюківського вагонзаводу, які входять до індексного кошику біржі ПФТС. Щоправда акції ці мало ліквідні, а прибутки і доходи компанії при перерахунку в долари США поки що в три рази менші за прибутки  КВБЗ кращого періоду 2011-2013 років.

Тепер про нового дня місцевого ринку акцій емітента, відому американську компанію Apple.

Вчора та позавчора на Українській біржі пройшли перші торги з акціями Apple. Відбулось по одній угоді: позавчора з 95 пайовими паперами компанії, вчора з двома. Обсяг угод в грошовому вираженні склав відповідно 550,24 та 12,6 тисяч гривень. Непогано, як для початку, якщо буде хороше продовження.

Акції компанії Apple зросли в ціні від початку цього року на 36% та на 53% зі свого мінімуму цього року, досягнутого на початку січня у 140 доларів за папір.

Принаймні для торгів, якщо це буде ліквідна акцій, захисту від різкої девальвації гривні непоганий фінансовий інструмент. Стосовно довгострокових інвестицій з цих рівнів його треба вивчати. Проте слід враховувати на перспективу інвестування 2-3 роки, що зараз американські акції мають доволі чи, окремі пайові папери , дуже високу оцінку завдяки стимулюючим заходам в економіці та низьким відсотковим ставкам. А на часовому проміжку два-три роки американську економіку може очікувати спад.

Вчора акції Apple зросли в ціні в США на 2%, незважаючи на загальне помітне зниження фондових індексів країни.

Світові фінансові ринки.

Основною подією для них стали результати дводенного засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США (FOMC). Комітет очікувано знизив базову ставку в США на 0,25%. Проте ринки відреагували на цю подію так, начебто FOMC не знизив, а підняв базову ставку в країні. Ціни акцій пішли донизу, долар укріпився проти корзини твердих валют до дворічного максимуму, а крива дохідностей американських державних боргових паперів стала пласкою.

А все через те, що Глава ФРС на прес-конференції після оголошення рішення не сказав, що вчорашнє зниження базової ставки стало першим в тривалій череді знижень базової ставки в США. Реакція фінансових ринків нагадувала реакцію хронічного п’яниці чи наркомана, які звикли до «дози», для учасників фінансових ринків – дешевих грошей. Насправді Джером Павелл також не сказав і про те, що це є одноразовою акцією. Він лишив подальші опції відкритими.

Керівники фінансових корпорацій США та стратеги по ринкам ще раніше попереджали, що для рішучого зниження ставок у Комітету поки немає ніяких підстав. Ріст ВВП США в річному вимірі складає 2,1%, інфляція лише трохи нижче цільового значення. Насправді Комітет міг взагалі проігнорувати ці невеликі відхилення і діждатись якихось більш чітких фактів, як це зробили в ЄЦБ. Певна істерика учасників фінансового ринку США видається недоречною.

Отож учора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 1,1% перебуваючи недалеко від свого історичного максимуму, досягнутого минулої п’ятниці, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на  0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на ще на 0,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується ще на 0,8-0,9%.

Нагадаємо ще раз, що на позаминулому тижні в США почалась публікація квартальної корпоративної звітності найбільших корпорацій країни за другий квартал 2019 року. На сьогодні відзвітували 60% корпорацій, акції яких входять до індексного кошику S&P 500. Ріст чистого прибутку акції S&P 500 сильно сповільнився рік до року, в поточному кварталі, ймовірно, до нульового.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах – негативний. Як і в минулі дні та тижні, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня.

На рух цін акцій українських емітентів, які торгуються на українських біржах, та обсяги торгів ними дуже суттєво впливає фінансова звітність місцевих емітентів акцій. Приводів для радикального покращення ситуації на місцевому українському ринку акцій за рахунок прибутків українських підприємств в другому кварталі 2019 немає. Також поки на  місцевому ринку акцій не діє дуже важливий чинник, який зараз непогано чи просто добре працює на світових фондових біржах, – дуже низькі відсоткові ставки та перспектива їх зниження. 

Рис.1Рис.1Рис.2 Рис.2Рис.3Рис.3 Рис.4 Рис.4Рис.5Рис.5 Рис.6Рис.6


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 1 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду