Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 07:03
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 2 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1583,93-1,12%

Вчора значення індексу ПФТС майже не змінилось (-0,04%), як і днем раніше, (-0,01%), і як і ще днем раніше (+0,04%).

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 31.07.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

10,71

-10,0%

-

-

Донбасенерго

23,6

0,0%

23,6

0,0%

Індекс ПФТС

Укртелеком

0,14

7,7%

-

-

Вчора обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями Української біржі по безадресним заявкам (ринкові угоди) склав в грошовому вираженні близько 29 тисячі гривень, «індексними» акціями самої біржі ПФТС (за рахунок акцій «Укртелекому») – близько 59 тисяч гривень. Всього три «індексні» акції – три угоди, по одній з кожною.

Крім того, цього четверга на ПФТС пройшла одна невелика ринкова угода з акціями «Прикарпаттяобленерго». Інших угод з акціями на ПФТС вчора не було.

Вчора індекс Української біржі не змінився. Минулого дня угод з «індексними» акціями на УБ не було, не тільки ринкових, але й інших. Також вчора на цій біржі не було угод з акціями американської компанії Apple.

Учасникам ринку після виходу суперечливої звітності за другий квартал 2019 року українських емітентів, акції яких входять до індексних коштів українських бірж, та на фоні невизначеності на світових фінансових ринках необхідний певний час, щоб визначитись з напрямком подальших торгів на місцевих біржах. Хоча, що стосується вчорашніх угод з акціями «Центренерго» та «Укртелекому» на ПФТС, напрямок зміни цін цих пайових паперів був таким же, як і напрямок зміни фінансових показників емітентів цих паперів в другому кварталі 2019 року.

Новини українських емітентів.

Опублікована квартальна звітність «Турбоатому» за другий квартал 2019 року. «Турбоатом», як і Крюківський вагонобудівний завод вперше з 2019 року публікує свою квартальну звітність, що позитивно. І так само, як у КВБЗ фінансові показники «Турбоатому» в 2019 році помітно покращуються в порівнянні з показниками відповідного періоду 2018 і покращуються системно. В другому кварталі 2019 року фінансові показники заводу також виглядають істотно краще, ніж в першому. Хоча для машинобудівних підприємств, які виконують крупні замовлення, це не завжди показово. Адже разові замовлення можуть вносити великі несистемні відхилення у фінансових показниках одного кварталу по відношенню до іншого.

Динаміка зростання фінансових показників «Турбоатому» природно слабша за зміну показників КВБЗ через різну базу. У КВБЗ показники багато слабші по відношенню до середніх за тривалий період. КВБЗ облікував повний квартальний звіт, що дозволяє зрозуміти природу росту фінансових показників компанії. «Турбоатом» опублікував лише фінансову звітність.

Величина EBITDA «Турбоатому» в першому півріччі 2019 року зросла в 1,3 рази порівняно з величною EBITDA в першому півріччі 2018 року до 581 мільйонів гривень, чистого доходу в 1,6 рази до 1710 мільйонів гривень, а чистого прибутку в 1,7 рази до 333 мільйонів гривень. Щоправда, що стосується останнього слід врахувати збільшену статтю «інші витрати» в першому півріччі минулого року. Ця стаття зменшила величину чистого прибутку в аналогічному періоді минулого року.

Однак, що стосується порівняння фінансових результатів першого півріччя 2019 з  результатами другого півріччя 2018 року, воно є більше негативним. Чистий дохід зріс в 1,1 рази, але співвідношення величин EBITDA та чистого прибутку склало 0,85 та 0,6. Важливим зауваженням є те, що в другому півріччі «Турбоатом» має, як правило, суттєво більш хороші фінансові показники, ніж в першому.

Головним же в даному випадку є те, що фінансові показники «Турбоатому», які знижувались кілька минулих років, перестали рухатись в негативному напрямку і перейшли до росту.

На сьогодні вже всі емітенти українських «індексних» акцій опублікували фінансову звітність за попередній квартал.

Світові фінансові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився ще на 0,9% перебуваючи недалеко від свого історичного максимуму, досягнутого минулої п’ятниці, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс ще на 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив помітні 1,2%.

Якщо позавчора значною подією для фінансових ринків стало оголошення результатів дводенного засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США (FOMC) і прес конференція Глава ФРС після цього, то вчора не менш значною подією для ринків стало оголошення президента США Дональда Трампа про додаткові мита у 10% на китайські товари, які імпортуються США. Мова йде про мито на суму експорту Китаю до США у приблизно 300 мільярдів доларів США. Ці товари ще залишились не обкладеними додатковим митом, як інший імпорт з Китаю. Президент США написав, що мита у відносно невеликій величині накладаються навмисне з 1 вересня, часу початку торгівельних переговорів між обома країнами.

Повідомлення надійшло після того, як на початку цього тижня представники обох країн зустрілись по предмету переговорів після тривалої перерви.

Ціни акцій в США, які почали відновлюватись учора після зниження напередодні, на цій новині знову перейшли до різко негативної динаміки.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів суттєво втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 1,4%.

Нагадаємо також ще раз, що на позаминулому тижні в США почалась публікація квартальної корпоративної звітності найбільших корпорацій країни за другий квартал 2019 року. Ріст чистого прибутку акції S&P 500 сильно сповільнився рік до року, в поточному кварталі, ймовірно, до нульового.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах – негативний. Як і в минулі дні та тижні, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня.

На рух цін акцій українських емітентів, які торгуються на українських біржах, та обсяги торгів ними дуже суттєво впливає фінансова звітність місцевих емітентів акцій. Приводів для радикального покращення ситуації на місцевому українському ринку акцій за рахунок прибутків українських підприємств в другому кварталі 2019 немає. Також поки на  місцевому ринку акцій не діє дуже важливий чинник, який зараз добре працює на світових фондових біржах, – дуже низькі відсоткові ставки та перспектива їх зниження. Однак, слід враховувати, що відсоткові ставки вже знизились перед публікацією фінансової звітності українських підприємств. До того ж цей чинник діє в основному для прибуткових компаній, в той час, як ряд важливих українських емітентів мали в другому кварталі 2019 збитки.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 2 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду