Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 01:14
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 6 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1619,90%

Індекс ПФТС вчора не змінився. Це не дивно, якщо врахувати, що вчора угод з акціями на цій біржі не було.

Вчора індекс Української біржі несподівано підріс відразу на дуже значимих 2,3%. Це здавалось неймовірним на фоні колосального провалу на світових ринках акцій вчора і значного зниження в кінці минулого тижня. Ми ще раз довели, що особливі. Проте ріст індексу УБ відбувся за рахунок «підскоку» ціни однієї «індексної» акції – пайового паперу «Центренерго», відразу на 9,5%. І це - за рахунок однієї угоди з 1000 пайових паперів компанії. Обсяг угоди в грошовому вираженні склав 11,5 тисяч гривень.

Рух ринкової ціни акцій «Центренерго» і ряду інших акцій останнім часом нагадує гру в дарст, тільки двовимірний. Є мішень. Це середнє значення ціни акцій. Вона нерухома, але стріли часто падають сильно відхиляючись, то в одну, то в іншу сторону. То сильно уверх, то сильно вниз.

Але, хай краще так, ніж просте стояння на місці.

Акції «Центренерго» добре відпрацювали середньострокові чинники. Вони сильно зросли в ціні з мінімумів 2015 року до квітня 2018 року під впливом хороших фінансових показників компанії і їх росту. Потім ціна акцій знизилась під впливом їх погіршення. Потім ціна знову дещо зросла на очікуванні приватизації компанії. І з кінця 2018 року знову суттєво знизилась через відсутність приватизації і слабші фінансові показники компанії. Однак гравцям на ринку сталий ріст чи зниження на таких тривалих відрізках цікавий, але достатній. А значні коливання під впливом зовнішніх ринків видаються зараз неможливими через дуже слабку ліквідність місцевих пайових паперів.

Вчора на Українській біржі також була зафіксована і велика адресна угода зі 145 тисячами акціями «Центренерго» на суму близько 1,6 мільйонів гривень. Якщо вирахувати ціну (яка, нагадаємо, вважається неринковою), то вона склала 11,25 гривень за папір.

Інших угод з «індексними» акціями вчора на УБ не було. Проте після двох торгових днів перерви відбулась одна невелика угода з акціями американської компанії Apple. Всього було продано та куплено три акції американської корпорації.

Українські фінансові новини.

Міністр фінансів України написала, що Мінфін готовий до великих виплат за зовнішнім боргом держави у вересні. Це без сумніву дуже значима і позитивна новина.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій просто провалились.  Зниження багатьох світових фондових індексів склало близько 3%,  широкий фондовий індекс США S&P 500 обвалився на 3,0% (2,98%, якщо точніше). Минулого дня широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на значні 2,3% після втрати минулої п’ятниці 2,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, провалився на 3,1% після зниження минулої п’ятниці на суттєві 2,0%.

Індекс STOXX 600, намалювавши подвійну вершину, перебуває тепер коло свого значимого останнього локального мінімуму, досягнутого 31.05.2019, а індекс MSCI EM відкотився до значень небачених з початку січня поточного року.

Сьогодні світові ринки акцій спробують відновитись або принаймні зупинити зниження. Ймовірність зростання світових ринків акцій сьогодні десь 60% на 40%. Проте зниження, якщо таке буде, з високою ймовірністю буде малим. А якщо позитивних результатів торгів сьогодні на ринках все ж не буде, то майже гарантовано ринки акцій підростуть завтра. Так виглядає типова картина суттєвого зниження на світових ринках акцій.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси підростають, на європейські торгуються різноспрямовано, але більше «в плюс». Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 0,4%.

Основною причиною зниження світових фондових індексів минулої п’ятниці та цього понеділка є відновлення торгівельної війни між США та Китаєм на фоні великої поточної оцінки крупних ринків акцій. До цього можна додати різке сповільнення темпів росту корпоративних прибутків, окремих економік (Європа, Китай) та вже тривалий ріст ринків акцій - з кінця минулого року.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах – суперечливий. Зранку ряд фондових індикаторів Європи, ймовірно, зросте. Проте місцевий українських ринок акцій слабко відреагував на дводенне суттєве (а по загальній тривалості п’яти-шести-восьмиденне) зниження основних світових фондових індикаторів (загальносвітових або крупних регіональних). Хоча до цього він не зростав, тому, начебто і знижуватись йому ні до чого. Ось такі є зовнішні чинники.

Як і в минулі дні та тижні, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня.

Фінансова звітність місцевих емітентів акцій за другий квартал 2019 (та й за перший квартал поточного року) також не дуже підтримує хороший ріст українських фондових індексів. Фактор зниження відсоткових ставок по ОВДП поки ще слабко працює. Тож зміна місцевих фондових індексів на сьогодні невизначена. Хоча вчорашній ріст індексу УБ уверх, схиляє до думки, що зміна  саме фондового індикатору Української біржі має сьогодні піти в зворотний бік.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 6 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду