Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:47
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 8 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1582,99-2,17%

Індекс ПФТС вчора знизився на 0,2%, як і днем раніше. На біржі ПФТС цієї середи пройшла лише одна ринкова угода з акціями. Це були акції «Центренерго», які по останній угоді знизились в ціні з 10,71 гривні за папір до 10,70 гривень, тобто на 0,1%. Але не забуваємо, що індекс ПФТС рахується по трьом останнім угодам. Так що «зникнення» однієї попередньої угоди зараз при дуже малій ліквідності часто більше впливає на індикатор ПФТС, ніж зміна цін акцій в конкретний день.

Також на ПФТС минулого дня була зафіксована угода РЕПО з акціями «Турбоатому» на суму 1,624 мільйони гривень.

Вчора індекс Української біржі знизився на незначну 0,1%. Це після попереднього дня індикатору УБ без змін. Рух цього індексу минулого дня відбувся лише завдяки незначній зміні котирувань акцій «Центренерго» (-0,43%), без ринкових угод з цими паперами.

А поміж тим з акціями «Центренерго» вчора на біржі УБ була зафіксована значна за обсягом адресна угода обсягом 5,5 мільйонів гривень в грошовому виражені. Ціна акцій за цією неринковою угодою склала 11,35 гривні. Все ж це є певний орієнтир. Хоча, звичайно, мотиви таких угод бувають різними і казати про ціну акцій по адресним угодам можна дуже і дуже умовно і з великою похибкою.

На Українській біржі також учора пройшла невелика ринкова угода з акціями Райффайзен Банк Аваль без зміни їх ціни.

Угод з акціями американської Apple на УБ вчора не було. Пожартуємо. Як бачимо акції цієї компанії дуже неліквідні.

Українські фінансові новини.

Набагато все жвавіше на ринку українського державного боргу. Хоча й тут намітилось певне сповільнення активності.

Цього вівторка відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП. За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 06 серпня 2019 року, до державного бюджету було залучено 2,7 мільярдів гривень.

Це зовсім невелика сума, якщо її порівнювати з попередніми аукціонами. І це закономірно, умисно.

Великі обсяги розміщення на попередніх аукціонах, період літніх відпусток, зменшені відсоткові ставки, укріплення гривні і наближені осені і разом, хоча і в різній мірі вплинули на обсяг розміщення державних боргових паперів.

«Рекордна зацікавленість в українських гривневих ОВДП з боку іноземних інвесторів в цьому році дозволяє виконувати план запозичень до державного бюджету швидше, ніж планувалось…

Це дозволило Мінфіну ввести обмеження на обсяг всіх випусків ОВДП на сьогоднішніх аукціонах, тим самим концентруючи попит на інструменти з довгим строком погашення», - повідомила в середу у Facebook прес-служба Міністерства фінансів України.

Мінфін запропонував новий випуск паперів з терміном обігу 3 роки і погашенням 03 серпня 2022 року. Випуск у 2 мільярди гривень був розміщений фактично увесь по номінальній дохідності 16,06%.

Власне цей випуск і був тим, що найбільше зацікавив інвесторів.

З точки зору дохідності Мінфін незначно підвищив дохідність «коротких» паперів з погашенням 16.10.2019 (тримісячних) до 16,49% з 16,23% на попередньому аукціоні. Хоча вона і була нижчою за дохідність на позаминулому аукціоні – 16,63%.

По випуску з погашенням через рік ставка була знижена за тиждень на 0,3% з 16,51% до 16,22%.

І, нарешті, якщо порівнювати по дохідності самий популярний випуск, то для цього найкраще підійдуть папери з погашенням 11.05.2022 року, які пропонувались на позаминулому аукціоні. Два тижні назад дохідність цих паперів склала 16,44%, тобто була на 0,38% вищою за позавчорашню.

Вочевидь кошти Мінфіну зараз не дуже потрібні, а період для зменшення відсоткових ставок дуже підходящий.

Судячи з графіку розміщення ОВДП, Мінфін не буде пропонувати валютні папери 13 серпня, як планував раніше.

Друга важлива новина, пов’язана з першою.

Міжнародні резерви України в червні зросли на 5,8% до 21,84 мільярдів доларів США за рахунок чистого викупу Нацбанком валюти на міжбанківському ринку. Це стало можливим, в першу чергу та головне, за рахунок дуже значної купівлі ОВДП в гривні нерезидентами. Іншим чинником стала хороша кон'юнктура на світових ринках сільгосппродукції.

Новина позитивна. Але слід враховувати, що державні боргові папери будуть колись погашатись, їх купівля зупиниться, і на них ще будуть нараховуватись відсотки. Так що сума валюти, яку будуть купувати нерезиденти при «виході з ОВДП» за несприятливих умов може бути більшою, за ту, яка надійшла від них при купівлі ОВДП. Кращий варіант – купівля нерезидентами інших паперів в гривні взамін тих, які погашаються. Національним банком необхідно контролювати відсоток ОВДП у власності нерезидентів (чи скоріше відношення суми ОВДП у власності нерезидентів з відсотками до ВВП країни), а також рівномірність погашення паперів (по строкам). Це Нацбанк і Міністерство фінансів і роблять. Але ще раз повторимо, говорити, що такий тренд купівлі ОВДП нерезидентами продовжиться ще тривалий час передчасно. А якщо він буде тривати занадто довго – це небезпечно для фінансової стабільності в країні. Та все ж враховуючи дуже значні погашення в майбутньому, слід всім зацікавленим сторонам дуже добре подумати, що буде відбуватись при різних обставинах.

Рух на українському борговому ринку дуже тісно пов'язаний (а зараз, можливо, ще більше) з тим, що відбувається на світових боргових ринках.

А там центральні банки світу зменшують свої ключові ставки.

Крім згаданих раніше в наших оглядах ЦБ США та Європи це зовсім недавно зробили центральні банки Індії, Нової Зеландії і Таїланду. Австралія після зниження базової ставки в червні та липні, залишила її на рекордно низькому рівні.

Центробанки турбує низька інфляція, ознака майбутнього економічного спаду або ж просто сповільнення темпів росту економіки, так само, як і інші ознаки такого сповільнення. Вони хочуть наповнити економіку дешевими грошима, щоб підтримати споживчий попит і ріст економіки.

До слова.

Дохідність 10-и річних державних облігацій США учора на якийсь час знизилась нижче значення 1,6%, небаченого з 2016 року (точніше до 1,595%). Потім, щоправда, дохідність цих паперів відновилась до значення 1,729%.

Також тимчасово вчора дохідність 10-и річних державних облігацій Німеччини опустилась до значення мінус 0,6%, рекордно низького значення.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,1%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,2,%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, не змінився (-0,002%). Цьому фондовому індикатору другий день не вдається піднятись – «відірватись» від свого локального мінімуму. Надіємось, що сьогоднішній день буде для нього в цьому сенсі вдалим.

До речі в ході вчорашньої торгової сесії американські фондові індикатори суттєво знижувались, що знайшло своє відображення і на борговому ринку країни (див вище).

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси суттєво підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно додасть (імовірно його ріст буде близько 1%). Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,7%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах однозначно позитивний.

Однак, як і в минулі дні та тижні, чи навіть пару місяців, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня (див. початок огляду).

Фінансова звітність місцевих емітентів акцій за другий квартал 2019 (та й за перший квартал поточного року) не дуже підтримує хороший ріст українських фондових індексів. Фактор зниження відсоткових ставок по ОВДП поки ще слабко працює. Тож зміна місцевих українських фондових індексів на сьогодні мало визначена. Одна випадкова угода може спричинити, як ріст, так і зниження місцевих українських фондових індикаторів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 8 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду