Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 15:41
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 9 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1582,990%

Вчора індекс Української біржі знизився на суттєві 2,2%. В основному це відбулось за рахунок зниження ринкової ціни акцій «Центренерго» на 8,8%. По суті ці папери повернулись до своєї ринкової ціни 02.08.2019 та періоду 24.07.2019-26.07.2019. Це найнижча їх ціна на УБ за останній час.

Невеликий внесок у зменшення фондового індикатору Української біржі внесли також акції «Турбоатому», ціна яких вчора втратила 0,9%.

Інші «індексні» папери впливу на індекс УБ вчора не мали. Значна ринкова угода з акціями Райффайзен Банк Аваль пройшла буз зміни ціни цих паперів (що кілька разів було і в недалекому минулому).

Таблиця 1. Результати торгів на Українській біржі, акціями, які входять до індексного кошику УБ, 08.08.2019

Емітент

Ринкові угоди

Адресні угоди

Обсяг, тис. грн.

Ціна, грн.

Зміна ціни, %

Обсяг тис. грн.

Ціна, грн.

Райффайзен Банк Аваль

53,1

0,295

0,0%

-

-

Центренерго

7,35

10,5

-8,3%

5 642,62

11,40

«Турбоатом»

7,49

10,7

-0,9%

-

-

Вчора на УБ пройшла ринкова угода з двома акціями американської Apple зі зростанням їх ціни на 4,85%.

Індекс ПФТС вчора не змінився. На цій біржі ринкових угод з «індексними» акціями вчора не було. Була зафіксована одна відносно велика адресна угода з акціями «Центренерго» на суму 460 тисяч гривень, по «умовній» ціні (це ж неринкова, адресна угода) 11,5 гривень за папір.

Також пройшла одна суто символічна ринкова угода з акціями Ясинівського КХЗ аж на суму 160 гривень. Підприємство знаходиться на НКТ (м. Макіївка, поряд та на північ від Донецька, фактично пригород міста).

Значимих для фінансового сектору країни українських новин за вчора та станом на сьогоднішній ранок немає.

Світові ринки акцій вчора різко підростали, парируючи своє попереднє зниження.

Взагалі тут до місця зробити дуже важливе зауваження.

Президент США Дональд Трамп, на відміну від своїх попередників, дуже уважно слідкує за фондовим ринком США. Він прагне до свого переобрання на наступний термін. Президентські вибори в США та проміжні вибори в Конгрес пройдуть в листопаді наступного року.

Дональд Трамп зовсім небезпідставно вважає, що значення фондових індексів США та й стан американської економіки, які взаємопов’язані, дуже суттєво впливають на думку виборців. Тому він прагне різними способами «затягнути» фондові індекси США уверх.

Зараз в США працюють великі фіскальні стимули, яке на жаль мають побічний суттєвий негативний вплив на дефіцит бюджету країни. До слова. Стимули, які зазвичай уводяться в часи економічної кризи, були уведені в період економічного росту. Така бюджетна ситуація на думку знаних фахівців, ФРС, є нестійкою в довгостроковій перспективі.

Президент дуже тисне (теж на відміну від більшості своїх попередників) на Федеральну резервну систему прагнучи збільшити монетарне стимулювання економіки США. І там є ще певні резерви для додаткових (більших за необхідні) рухів на користь фондового ринку США та американської економіки (теж, мабуть, за певну ціну в майбутньому).

Цей тиск на ФРС настільки великий, що чотири попередні Глави ФРС на днях виступили у відомому фінансовому американському виданні проти такого пресингу. Хоча, не великий секрет, що ФРС завжди неофіційно пояснює та певним чином завжди узгоджує свою позицію і з американською Адміністрацією (урядом) і з Конгресом. І все ж ФРС діє у великій мірі незалежно. Хай би так залишалось і в майбутньому.

Не виключено також, що є певний тиск президента США і безпосередньо на найбільших учасників ринку акцій США, щоб вони «грали на підвищення» на ринку акцій країни.

Все це разом дає ефект. І дуже суттєвий. І фондовий ринок США, не дивлячись на об’єктивне погіршення ситуації, зростає, незважаючи на свої вже дуже високі рівні. І якщо не трапиться чогось незвичайного, то він так може потихеньку слабко підростати до наступного листопада.

Але на американський ринок акцій орієнтується і фондовий ринок Європи і інші крупні ринки акцій (і багато менших ринків). Тому і на цих ринках, якщо не трапиться чогось незвичайного не буде великого спаду. Хоча на кожному з ринків акцій, звичайно, працюють і власні «теми» і ринки рухаються чи уверх чи вниз також під дією інших факторів, а не тільки в залежності від змін на фондовому ринку США. Але ринок США для них є обмежувачем в русі донизу (та й уверх) і є фактором, який постійно впливає на їх рух.

На днях відомий фахівець Марк Мобіус сказав, що от якщо Дональда Трампа не перевиберуть на новий термін, тоді ринок акцій, в першу чергу США, «піде кругом». Хоча, як додав він, поки він сам цим не сильно переймається.

Тому на цьому чиннику виборів можна планувати інвестиції і в акції, і в боргові інструменти, в тому числі і українські.

І так. Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на значимі 1,9%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 1,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 1,2%. Фондовому індикатору MSCI EM все ж вдалось «відірватись» від свого локального мінімуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку мало зміниться, трохи просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає ще на 0,3%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах  - нейтральний – слабко негативний.

Однак, як і в минулі дні та тижні, чи навіть пару місяців, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня.

Фінансова звітність місцевих емітентів акцій за другий квартал 2019 (та й за перший квартал поточного року) не дуже підтримує хороший ріст українських фондових індексів. Фактор зниження відсоткових ставок по ОВДП поки ще слабко працює. Тож зміна місцевих українських фондових індексів на сьогодні мало визначена. Одна випадкова угода може спричинити, як ріст, так і зниження місцевих українських фондових індикаторів. Однак, зниження цін акцій на УБ вчора, робить більш імовірним їх ріст сьогодні.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 9 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду