Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 12:09
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 14 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1573,950%

Індекс ПФТС вчора знизився на 0,1%. Причиною стало зниження ціни акцій «Центренерго».

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 13.07.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,30

0,0%

0,300

-0,9%

Центренерго

10,8

-0,9%

-

-

Загальний обсяг двох угод з зазначеними вище «індексними» акціями склав учора в грошовому вираженні 72,72 тисячі гривень.

Крім цього, також вчора на ПФТС пройшли по одній ринковій угоді з акціями «Індустріалбанку» та «Кривбасвибухпрому» обсягом, відповідно, 22,6 та 21 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Інших угод з акціями вчора не ПФТС не було.

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,6%. Це після двох днів без змін. Зниження індексу УБ цього вівторка відбулось, як написали би оглядачі на західних ринках, через справжній «провал» цього вівторка ціни акцій «Донбасенерго», які втратили за день аж 15,4%. Щоправда угода яка стала причиною такого значного руху ціни цих акцій, а разом з ними і індексу УБ (а вона була з цими паперами на Українській біржі вчора одна), за обсягом склала лише 30 акцій або 711 гривень в грошовому вираженні.

Крім цього з «індексними» акціями на УБ було зафіксовано вчора ще 12 адресних угод. Все це були угоди з акціями «Центренерго». Загальний обсяг цих угод склав вчора на УБ 464,2 тисячі гривень в грошовому вираженні. Умовна (угоди ж неринкові) середньозважена ціна акцій компанії при цих вчорашніх операціях – 11,00 гривень за папір.

Малоліквідні, додамо, на Українській біржі акції американської компанії Apple на УБ вчора знову не торгувались.

Українські фінансові новини.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП. Як ми (мабуть) пам’ятаємо Мінфін обмежив пропозицію цих паперів, ймовірно, для того щоб зменшити вартість обслуговування боргу та обмежити відсоткові ставки. Якщо перше більш менш вдалось, то друге (якщо такий намір і був) вдалось в дуже обмеженому вигляді.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 13 серпня 2019 року, до державного бюджету було залучено 1,965 мільярди гривень повідомило Міністерство фінансів України. Це доволі скромна сума, але близька очікуваної. Адже Міністерство і не прагнуло отримати багато коштів. Кошти були залучені ще в липні.

Що стосується відсоткових ставок, то вони по суті знизились лише незначно у одного з трьох запропонованих вчора до розміщення випусків. Середньозважений рівень дохідності опустився на 0,06% для паперів з терміном обігу майже рік (дата погашення 08.07.2020). Рівень дохідності цих паперів при вчорашньому розміщенні склав 16,16%, в той час, як тиждень назад він був 16,22%.

Для більш «коротких» паперів (дата погашення 12.02.2020) середньозважений рівень дохідності склав 16,47%, в той час як двома тижнями раніше для облігацій з близькою датою погашення, 29.01.2020 він був 16,41%, тобто не вищим, а нижчим на 0,06%.

Для більш «довгих» паперів з погашенням 17.11.2021 цього тижня розміщення відбулось при середньозваженій дохідності 16,43%, а двома тижнями назад – при 16,42%. Зовсім незначна різниця.

Очевидно на цьому етапі сполучення ризиків країни та ризиків девальвації гривні не дозволяє сильно понизити рівень дохідності державних облігацій. Або ж не участь нерезидентів, яка можливо, була на цьому аукціоні так впливає на наміри Мінфіну.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 1,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,5%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, навпаки опустився на 0,5%.

Індекс MSCI EM цього вівторка досяг нового локального мінімуму, в той час, як фондові індекси розвинутих країн Заходу вчора пробували чи то різко зупинити зниження, яке було відновилось, чи то підрости.

На ринки акцій західних країн учора позитивно вплинула новина про те, що США виключили певні товари з переліку тих, які будуть обкладатись додатковими митами (мобільні телефони, одежу) через «здоров'я, безпеку, національну безпеку та інші фактори» - цитата. Уведення мит по цілому ряду інших товарів (далеко не усіх) перенесено з першого вересня на п’ятнадцяте грудня.

Різні оглядачі розцінили цей крок по-різному. Одні вважають, що це рішення допоможе досягнути прогресу в торгівельних переговорах США з Китаєм, які розпочнуться 1 вересня, інші вважають це проявом слабкості, у третіх на думці те, що таким чином Адміністрація (уряд) США та президент країни, який одночасно є і главою уряду, прагнуть уникнути рецесії в США в 2020 році.

Як би там не було, це вчора стосовно цін акцій дало відчутний результат.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться – слабко просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,8%, «наздоганяючи» західні фондові індекси та «відпрацьовуючи» вчорашню вечірню новину про мита США.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах  - спірний, але, можливо, дещо більше позитивний.

Однак, повторимо, як і в минулі дні та тижні, чи навіть пару місяців, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня. Не виключено, коли час відпусток закінчиться, активність на місцевому ринку акцій зросте.

Фінансова звітність місцевих емітентів акцій за другий квартал 2019 (та й за перший квартал поточного року) не дуже підтримує хороший ріст українських фондових індексів. Фактор зниження відсоткових ставок по ОВДП поки ще слабко працює. Тож зміна місцевих українських фондових індексів на сьогодні, як і в попередні дні, мало визначена. Одна випадкова угода може спричинити, як ріст, так і зниження місцевих українських фондових індикаторів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 14 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду