Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 05:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 16 августа 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1582,94+0,57%

Індекс ПФТС вчора не змінився після зниження на суто символічні 0,02% та втрати 0,1% ще днем раніше. На нашому ринку акцій останнім часом все дуже стабільно. А все чому. Мало ринкових угод з «індексними» акціями. Вчора таких просто не було.

Хоча це не значить, що вчора на ПФТС не було угод з акціями взагалі.

З «індексними» акціями «Укрнафти» цього четверга була зафіксована одна адресна угода на суму 170 тисяч гривень по умовній ціні (угода ж неринкова) 128 гривень за акцію.

Пройшло по одній ринковій угоді з акціями «Дніпровських електромереж» по ціні 220 гривень за акцію (обсяг - 55 тисяч гривень) та з акціями банку «Південний» (обсяг близько 26 тисяч гривень).

Також була зафіксована адресна угода з акціями «Прикарпаттяобленерго» обсягом 103 тисячі гривень при умовній ціні 2,2 гривні за папір.

Вчора індекс Української біржі також не змінився. І тут було все дуже просто. Як і днем раніше, угод з «індексними» акціями вчора на УБ не було ніяких: ні ринкових, ні адресних, ні РЕПО. Так само, як і з акціями американської Apple.

Але життя учасників фінансового ринку на угодах з акціями не замикається. Є ще й борговий ринок України, депозити в українських банках (в сполученні з курсом гривні) і ринок закордонних цінних паперів. І для них вчора та позавчора були значимі і важливі новини. Почнемо з українських новин. (Хоча закордонні на ситуацію з українськими борговими інструментами дуже суттєво впливають).

Макроекономічні новини.

У квітні-червні 2019 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України збільшився на 4,6% порівняно з аналогічним періодом 2018 року, - повідомила Державна служба статистики України.

Порівняно з 1-м кварталом 2018 року ВВП збільшився на 1,6% (з урахуванням сезонного фактора і без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя).

В січні-березні 2019 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) збільшився на 2,5% порівняно з аналогічним періодом 2018 року до 807,755 млрд гривень (у фактичних цінах).

У квітні 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив бюджетну резолюцію на 2019-2021 роки, в якій закладено зростання реального ВВП України на 3,6% в 2019 році, інфляцію у 6,5%, зростання цін виробників на 7,2%, а курс гривні - 30,5 UAH/USD.

Національний банк в щоквартальному Інфляційному звіті за липень 2019 року підвищив прогноз темпів економічного зростання України на 2019 з 2,5% до 3%, а експерти «Драгон Капітал» називали трохи раніше дещо більш високі цифри – 3,2% (теж з 2,5%).

Покращення прогнозів НБУ та експертів здійснено «в зв'язку зі стійким внутрішнім попитом (споживчим та інвестиційним), кращими умовами торгівлі і очікуваним збільшенням врожаю зернових» - цитата.

Все це дуже добрі новини. Вони сприяють не тільки зростанню добробуту наших громадян, але й більшій фінансовій стійкості країни.

Інша макроекономічна новина.

У 1-му півріччі 2019 року негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами погіршилося на 641,7 мільйонів доларів ​США порівняно з 1-м півріччям 2018 року і становило 1,619 мільярдів доларів. Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 3,74 мільярди доларів США, проте додатне сальдо зовнішньої торгівлі послугами становило 2,9 мільярдів доларів США. З останнього  - трубопровідний транспорт 1,54 мільярди.

Взагалі це дуже непогані цифри, цілком прийнятні.

Та ось це останнє, на жаль, наступного року під питанням. Все через «Північний потік-2». В базовому сценарії НБУ бачить зменшення цього показника вдвічі. Закордонні аналітики були пару місяців назад більш скептичними і деякі бачили зменшення цього показника практично до нуля.

Зменшення по статті «трубопровідний транспорт» приведе до певної мірі до зменшення ВВП країни, але в більшій мірі погіршить зовнішньоторговельний баланс. Це може спричинити певний негативний тиск на гривню.

Однак – це не видається критичним.

Про новий ринок енергетики.

Кабінет Міністрів змінить модель покладання спецзобов'язань для зниження ціни на електричну енергію для промислових споживачів.

В результати місяця роботи нової моделі ринку виявилось, що є запаси.

Постановою для врегулювання проблеми закупівлі обсягів електроенергії операторами систем розподілу (ОСР) для компенсації технологічних втрат електричної енергії встановлені обсяги купівлі електричної енергії на електронних аукціонах ОСР електроенергії й оператором системи передачі не більше 50% відсотків обсягів, необхідних для компенсації технологічних втрат електроенергії на її передачу і розподіл.

Крім того, з метою розвитку конкуренції на ринку електроенергії постановою зменшено обсяг обов'язкового продажу електричної енергії національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" для виконання спецзобов'язань. Кабмін зобов'язав "Енергоатом" продавати не більше 65% електроенергії "гарантованому покупцеві" на електронних аукціонах і не більше 10% оператору системи розподілу й оператору системи передач (раніше все - 90%).

Також для збереження тарифу "Енергоатому" на рівні 2-го півріччя 2019 року документом знижується гранична ціна електроенергії, виробленої атомними станціями, на 9,7% або на 5,5 коп./КВт-год до 51,2 коп./КВт-год.

Ці зміни дадуть можливість великим споживачам електроенергії, зокрема металургам, феросплавникам та іншим значно знизити ціну на електроенергію.

Що стосується збільшення продажу частки електроенергії на вільному ринку - це саме те, що хотіли в «Енергоатомі» та «Укренерго».

Зміни позитивні, посилюють конкурентоздатність української промисловості.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,25% (після свого просто таки обвалу більш, ніж на 2,9% днем раніше), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив ще 0,3% (днем раніше він знизився на 1,7%), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, опустився ще на незначну 0,1%.

Індекси STOXX 600 та MSCI EM цього четверга оновили свої локальні мінімуми.

Вчора дохідність 10-и річних облігацій США опускалось до свого трирічного мінімуму – нижче 1,5%, а дохідність 30-и річних державних облігацій США оновила мінімум своє історично низької дохідності – нижче 2,0%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси добре підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,4%.

Неприємною новиною є те, що після «первинних» виборів президента Аргентини фахівці бачать великі шанси дефолту Аргентини наступного року. Аналітики Bank of America Merrill Lynch оцінюють шанси суверенного дефолту цієї країни в наступному році у 50%, а IHS Markit’s оцінює шанси на суверенний дефолт Аргентини протягом року у 55%, а на п’ятирічному відрізку часу у 82,5%.

Нагадаємо, що правоцентристський діючий президент Маурісіо Макрі минулої неділі на «первинних» (відсіюючих) виборах набрав мало голосів, а його лівий опонент – 47%. Вибори президента країни відбудуться 27 жовтня, тобто через два місяця.

Минулого року в 20-ого червня Аргентина підписала з МВФ угоду stand-by, згідно з якою країна протягом наступних трьох років могла отримати 50 мільярдів доларів США кредиту Фонду.

Проте люди в цій країні втомились від заходів економії. Аргентина переживає трирічний економічний спад 2016, 2018, 2019 роки, з перервою в 2017 року, коли був ріст.

В якості реакції на подію неділі курс аргентинського песо знизився відразу на 30%, фондовий індекс Аргентини на 35%.

Якщо у Аргентини буде дефолт, то це буде друга така подія для країни з 2001 року, коли цю країну «накрила» серйозна економічна криза з дуже і дуже драматичним, навіть іноді трагічним перебігом подій.

Хоча лівий опонент діючого президента країни після «первинних виборів» заявив, що він не хоче дефолту своєї країни, а лише переглянути умови угоди з МВФ.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах  - зранку позитивний.

Однак, повторимо, як і в минулі дні та тижні, чи навіть пару місяців, залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня. Не виключено, що коли час відпусток закінчиться, а це буде вже скоро, активність на місцевому ринку акцій зросте.

Фінансова звітність місцевих емітентів акцій за другий квартал 2019 (та й за перший квартал поточного року) не дуже підтримує хороший ріст українських фондових індексів. Фактор зниження відсоткових ставок по ОВДП поки ще слабко працює. Тож зміна місцевих українських фондових індексів на сьогодні, як і в попередні дні, мало визначена. Одна випадкова угода може спричинити, як ріст, так і зниження місцевих українських фондових індикаторів.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 августа 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду