Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 15:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 13 сентября 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1557,71+0,07%

Індекс ПФТС вчора знизився на значимі 1,7% після втрати 0,5% днем раніше.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 12.09.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

10,3

0,0%

-

-

Укрнафта

148

1,4%

-

-

Донбасенерго

25,8

7,1%

25,8

8,1%

Індекс ПФТС

Укртелеком

0,104

-20,0%

-

-

Дивлячись на Таблицю 1 варто згадати про рішення суду на користь Ощадбанку відносно оплати «Укртелекомом» облігацій «ЄСУ» на суму 1 мільярд гривень, які належать «Укртелекому», з  оплатою також накопичених купонних платежів по цим борговим паперам.

Обсяг чотирьох вчорашніх ринкових угод з чотирма індексними акціями українських бірж на ПФТС склав 175 тисяч гривень.

Крім цього на ПФТС була зафіксована одна РЕПО угода з акціями «АрселорМіттал Кривий Ріг». Нагадаємо, що власник комбінату має намір направити на дивіденди майже 11 мільярдів гривень чистого прибутку підприємства.

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 0,3% після зростання попереднього дня на 0,9%. Драйверами цього росту стали акції харківського «Турбоатому» та Райффайзен Банк Аваль. Однак, слід зазначити, що з «індексними» акціями УБ вчора пройшла лише одна невелика за обсягом угода. Це була ринкова угода з акціями «Турбоатому». Папери машинобудівника цього четверга зросли в ціні на 2,8% до 11 гривень за акцію. Ціна акцій банку змінилась лише по котируванням.

Українські фінансові новини.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підвищило кредитний рейтинг Укрзалізниці до В з В-. Це стало можливим завдяки підвищенню суверенного рейтингу України, зазначило агентство. Рейтингову дію по відношенню до суверенного боргу нашої країни агентство здійснило зовсім недавно. Окрім того агентство очікує поступового зменшення боргу самої Укрзалізниці по відношенню до показника EBITDA та поступового покращення маржі вільного грошового потоку Укрзалізниці, FCF, до 3-5%.

Новина поза сумнівом позитивна. Нагадаємо, що на днях п’ятирічні єврооблігації компанії були допущені до обігу в Україні, а компанія здійснила додаткове розміщення цих паперів. Весь додатковий випуск облігацій «під проект» викупив повністю ЄБРР.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій несильно підросли, широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс ще на 0,3% ще більше наблизившись до свого історичного максимуму, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,5%.

Зараз індекс S&P 500 перебуває лише на 0,5% нижче свого історичного максимуму досягнутого 26 липня цього року. Індекс STOXX 600 підібрався зовсім близько до своїх останніх локальних максимумів цього року.

Позитивною новиною для учасників американського ринку акцій вчора стало повідомлення про те, що президент США Дональд Трамп розглядає можливість проміжної торгівельної угоди з Китаєм. Однак, сам Дональд Трамп сказав, що він бажав би все ж повної торгівельної угоди і рішення по частковій угоді ще не прийняв. За день до цього було прийняте рішення про призупинення  дії нових увізних мит по відношенню до США товарів китайського виробництва, які мали вступити в дію з 1 жовтня, на два тижні до 15 жовтня. Також цієї середи було оголошено про виключення певних  товарів, як імпортуються в США з Китаю з переліку товарів, які обкладаються додатковими ввізними митами.

Іншою значимою, але очікуваною подією стало рішення Європейського центрального банку. ЄЦБ ще більше знизив і без того негативне значення своєї ключової ставки і об’явив – поновив викуп активів в розмірі 20 мільярдів євро щомісяця. Для ринків було, однак, несподіванкою те, що європейський центробанк не призначив дати закінчення цієї програми, а повідомив про те, що викуп буде продовжуватись до тих пір поки економіка Єврозони не почне зростати. На прес-конференції після оголошення цих рішень голова ЄЦБ Маріо Драгі зазначив, що тепер справа за фіскальною підтримкою європейської економіки. Деякі оглядачі розцінили це висловлювання, як те, що ЄЦБ досяг межі того, що може зробити центральний банк. Іншими словами можливості банку в цьому відношення після об’явлених кроків вичерпані і на думку цих фахівців недостатні для «запуску» - прискорення зростання економіки Єврозони.

Учасники ринків надіються також на зниження ключової ставки в США на засіданні Комітету по відкритим ринкам ФРС, яке відбудеться наступного тижня.

В цьому зв’язку, однак, як і відносно рішення ЄЦБ, варто загади редакційну статтю, яка була вчора опублікована на Блумбергу (Bloomberg) під заголовком «Система підтримки ринку руйнується» (The Market’s Support System Is Breaking Down). В ній згадується доволі сильний ріст інфляції в США на місячній основі в останні три місяці. Інфляція в США зросла на 0,3% в серпні 2019 по відношенню до липня цього року, згадує автор статті. Враховуючи подібні дані і по росту заробітної плати в США зі звіту по праці за останній місяць, це ставить під сумнів значне зниження базової ставки в США в найближчому майбутньому, і, навіть у вересні, чого очікують фінансові ринки.

До речі саму статтю варто перечитати повністю, оскільки в ній проаналізовані різні фінансові ринки і їх перспектива, включаючи і ринок акцій, і ринок облігацій, і ринок валют, і зазначені чинники, які на думку автора, на них впливають та будуть впливати в найближчому майбутньому. Звичайно стаття – це лише думка автора статті чи редакції і можуть бути і інші погляди.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів майже не зміниться, трохи додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає ще на 0,4%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах  -  позитивний.

На жаль торгова активність в сегменті акцій на українських біржах залишається дуже низькою, хоча в останні дні на ПФТС вона дещо зросла.

Повторимо. Драйверів для значного росту цін місцевих акцій небагато. Світові ринки акцій останнім часом більше коливаються, а прибутки українських емітентів акцій, які представлені на місцевих біржах, останнім часом в цілому не зростають. Можливо, з часом на цінову динаміку місцевих українських акцій позитивно вплине зниження відсоткових ставок в Україні.

Якщо орієнтуватись на позитивну кореляцію індексу УБ зі світовими фондовими індексами, то індикатор УБ сьогодні, скоріше за все, має підрости. Однак, як видно з вчорашньої зміни індексу ПФТС одна випадкова угода в умовах вкрай низької, близької до мінімально мислимої ліквідності може змінити зараз значення місцевого українського фондового індикатору в будь-яку сторону.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 13 сентября 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду