Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 05:34
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 19 сентября 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1570,620%

Індекс ПФТС вчора зріс на незначну 0,1%. Ріст відбувся за рахунок одного «індексного» паперу. Це були акції «Донбасенерго», які зросли минулого дня на 1,9%. За рахунок попередніх угод індекс ПФТС вчора, однак, ріст індикатору місцевої біржі не відобразив в повній мірі зростання акцій компанії електричної генерації. До речі позавчора акції «Донбасенерго» теж була єдиною компанією (з двох «індексних», з якими пройшли угоди того дня), ціна  яких змінилась. Ціна акцій «Донбасенерго» в той день підросла на 0,4%.

Вчора на ПФТС пройшло по одній ринковій угоді з акціями «Донбасенерго», «Індустріалбанку» та банку «Південний». Обсяг угоди з акціями «Донбасенерго» цієї середи склав одну тисячу паперів або 26,3 тисячі гривень в грошовому вираженні. Інших угод з акціями, крім згаданих тільки що на біржі ПФТС вчора не було.

Вчора індекс Української біржі зріс на 0,6% по одній невеликій угоді з акціями «Укрнафти». Ціна акцій компанії зросла на 2,3%. Обсяг угоди – 50 акцій або 7,675 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Крім цього минулого дня на Українській біржі була укладена одна РЕПО угода з 2 тисячами акцій «Центренерго». Інших угод з акціями з індексного кошику біржі на УБ вчора не було.

Українські фінансові новини.

Цього вівторка відбулись чергові аукціони з продажу ОВДП За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 17 вересня 2019 року до державного бюджету залучено було залучено 2,758 млрд. грн., повідомив Мінфін.

Основну суму, а саме 2,060 млрд. гривень або 75% вирученої у вівторок Мінфіном суми було отримано від продажу паперів з терміном обігу три роки (дата погашення 03.08.2022).

Дохідність при розміщенні боргових державних паперів (середньозважена, без урахування реінвестування піврічного купону) склала: трирічним – 15,52%, річним – 15,29%, дисконтним (без купонним) тримісячним – 16,00%.

В порівнянні з аукціонами попереднього тижня зниження дохідності склало: по тримісячним – 0,14%, річним – 0,20%.

Зниження дохідності українських боргових паперів продовжується, що позитивно для державного бюджету та фінансової стабільності в Україні та, якщо виключити останню тезу (а фінансова стабільність країни вкрай важлива), негативно для інвесторів.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинг групи «Метінвест» та її єврооблігацій з В+ до ВВ-, а міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підвищило рейтинг компанії з В- до В.

Про це сказано в повідомленнях Fitch та S&P.

«Підвищення рейтингу слідує за підвищенням крайньої межі країни України до рівня «B» з «B-« 6 вересня 2019 року», - сказано в повідомленні Fitch.

Згідно з ним, рейтинг дефолту емітента на дві сходинки вище крайньої межі країни завдяки комфортному обслуговування боргу в твердій валюті та фінансовим показникам «Метінвесту».

У свою чергу, в повідомленні S&P сказано, що компанія за 18 місяців створила збалансовану фінансову політику з відносно низьким рівнем позикових коштів та позитивним вільним грошовим потоком, підтримуючи адекватне співвідношення  між зростанням  (використанням вільного грошового потоку на інвестування – наш коментар) і доходами акціонерів (дивідендами – наш коментар).

Новина поза всяким сумнівом позитивна. Зростання суверенного рейтингу та корпоративних рейтингів українських компаній – емітентів єврооблігацій відображає зростання стійкості фінансової системи України в цілому. Не тільки країни, але й додатково покращення фінансового стану самих компаній. І це дуже добре.

Сама ж група «Метінвест» має намір викупити свої єврооблігації на 440 млн доларів і випустити нові.

У повідомленні сказано, що для тих, хто погодиться продати єврооблігації до 30 вересня, ціна викупу становитиме 106%.

Обидва згаданих вище рейтингових агентства присвоїли рейтинг єврооблігаціям «Метінвесту», які компанія має намір випустити після викупу бондів на 440 млн доларів, на рівні рейтингу компанії.

Що стосується викупу облігацій «Метінвестом» і випуску нових, то очевидно холдинг прагне скористатись поточною ситуацією з низькими відсотковими ставками в світі та підвищенням свого кредитного рейтингу, щоб зменшити витрати на виплату відсотків в подальшому, а також помітно подовжити термін свого боргу. Це рішення цілком зрозуміле і правильне.

Світові фондові ринки.

Вчора західні фондові індекси розвинутих країн на диво мало змінились. Цієї середи широкий фондовий індекс США S&P 500 практично не змінився (+0,03%), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 практично не змінився (+0,02), до речі, як і днем раніше (-0,05%), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,2%.

Наразі індекс S&P 500 має значення лише на 0,64% менше за своє історичне максимальне.

Вчора закінчилось засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Як і очікувалось, базова відсоткова ставка в США знижена за рішенням Комітету на 0,25% до рівня 1,75-2,0%. (Базова відсоткова ставка в США – це ставка по фондам ФРС, відсоткова ставка по міжбанківським кредитам overnight, нічним, комерційних банків в банках ФРС для виконання вимог обов’язкового резервування по пасивним операціям). За надлишкові резерви банків ФРС буде платити 30 базисних пунктів відсотків, тобто 0,3%. Це страховка для утримання ключової ставки на заданому рівні. Також, як і очікувало більшість фахівців, Комітет в цілому не дав ніяких прогнозів стосовно подальшої зміни ключової відсоткової ставки в країні, повідомивши, що його наступні рішення будуть залежати від розвитку ситуації в економіці, тобто даних, економічних індикаторів, які будуть надходити.

Однак, також була опублікована думка окремих членів Комітету стосовно наступного руху базової відсоткової ставки в США. П’ятеро з дванадцяти членів Комітету висловились за те, щоб цього року залишити ставку по фондам ФРС на поточному рівні 1,75%-2,0%, семеро за те, щоб її знизити принаймні ще раз.

Президент США Дональд Трамп в Твіттері розкритикував Голову ФРС та сам Комітет за «відсутність сміливості», як можна зрозуміти, суттєвіше знизити базову відсоткову ставку.

Текст підсумкового рішення Комітету, оголошеного на прес-конференції Головою ФРС Джеромом Паввелом, дуже мало змінився в порівнянні з липневим. В мотивації рішення цитуються з однієї сторони виклики зі сторони світової економіки і невисока інфляція (індекс PCE 1,6% по даним липня), з іншої наводиться поточна сила американської економіки.

До слова. Останнім часом базова інфляція в США прискорилась (в серпні до 2,4% рік до року), а промислове виробництво, яке було знижувалось, що турбувало ФРС, почало непогано зростати (+0,6% в серпні по відношенню до липня, в порівнянні з -0,4 в липні по відношенню до червня).

Прогноз ФРС на поточний рік: ріст ВВП в 2019 США на 2,2% (в липні на 2,1%), інфляція (не базова, а основна) – 1,9%. Довгостроковий прогноз (стійкі дані): ріст ВВП США – 1,9%, інфляція – 2,5%.

Зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються дещо більше ніж вчора і позавчора. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться, дещо втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 0,4%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах слабко негативний.

На жаль торгова активність в сегменті акцій на українських біржах продовжує залишатись надзвичайно низькою.

Повторимо ще раз. Драйверів для значного росту цін місцевих акцій небагато. Світові ринки акцій останнім часом більше коливаються, а прибутки українських емітентів акцій, які представлені на місцевих біржах, останнім часом в цілому не зростають. Можливо, на цінову динаміку місцевих українських акцій почне, чи вже починає позитивно впливати зниження відсоткових ставок в Україні. Однак через відсутність суттєвого вільного грошового потоку FCF у переважної більшості місцевих емітентів пайових паперів, які представленні на українських біржах, і навіть у більшості «індексних» емітентів, зниження відсоткових ставок може не  сильно впливати на ціну акцій. Це через відсутність прямого ясного і чіткого порівняння довгострокових дохідності боргових та пайових українських фінансових інструментів.

Зміна українських фондових індикаторів по дням останнім часом невелика і погано прогнозована. Також нагадаємо, що за умов вкрай низької ліквідності одна випадкова угода може змінити значення місцевого українського фондового індикатору в конкретний день в будь-яку сторону.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 19 сентября 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду