Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 19.04.2024 01:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 20 сентября 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1571,44+0,05%

Індекс ПФТС вчора не змінився. Це, незважаючи на те, що ціна єдиної індексної акції біржі, яка вчора змінилась, «Донбасенерго» знизилась по останній угоді в порівнянні з попереднім днем на 2,3%. А все тому, що ціна акцій «Донбасенерго», середня по трьом останнім угодам, що приймається до розрахунку індексу ПФТС, як і по трьом угодам до цього, однакова,  25,933(3) гривень за акцію, бо ціна акцій компанії по останній угоді (вчорашній), така ж сама як ціна по четвертій угоді з кінця (від 16.09.2019) – 25,7 гривень за акцію.

Вчора на ПФТС, як і днем, і двома днями раніше, пройшло по одній ринковій угоді з акціями «Донбасенерго», «Індустріалбанку» та банку «Південний». Обсяг угоди з акціями «Донбасенерго» цієї середи склав, як і позавчора, і ще днем раніше одну тисячу акцій. Це 25,7 тисяч гривень в грошовому вираженні. Крім цього, вчора на ПФТС була зафіксована РЕПО угода з акціями «Укртелекому». Інших угод з акціями на ПФТС вчора не було.

Вчора індекс Української біржі не змінився. Угод з акціями з індексного кошику біржі на УБ вчора не було, включаючи й адресні угоди, і угоди РЕПО.

Як видно з усього цього, а також інформації по ринку з кількох попередніх оглядів, організований біржовий ринок акцій в Україні зараз існує в суто символічному вигляді. Існує так, щоб було, рахувалось, що якийсь такий, можливо, теж є.

Українські фінансові новини.

Відбулись тристоронні консультації Україна-Росія-ЄС по транзиту природного газу через Україну. Сторони підтвердили конструктивний характер переговорів і готовність сторін Україна-Росія працювати по європейським правилам. Тим не менш, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко вважає призупинення транзиту російського газу через Україну з 1 січня наступного року базовим сценарієм через те, що переговори по суті питання, тобто що стосується суттєвих моментів контракту по транзиту, який має бути підписаний так і не почались. Однак, російська сторона повідомила, що готова працювати або вже по новому контракту або тимчасовій схемі – тимчасовому продовженню діючого контракту. І її така позиція є вирішальною.

Результат наступних переговорів по газу дуже важливий для фінансового сектору країни. З макроекономічної точки зору значне зменшення транзиту газу через Україну, відобразиться в помітному разовому зменшенні валового внутрішнього продукту нашої країни та, більш важливо, зменшенні валютних надходжень в Україну. Це означає появу суттєвого фактору тиску на гривню в сторону її девальвації, а через це, в тому числі, і певне збільшення боргового навантаження на країну і зменшення її фінансової стійкості. Для інвесторів фактор певної девальвації гривні ставить питання вибору короткострокових боргових інструментів для інвестицій – гривня чи долар або євро, цей та інші тільки-но згадані чинники ставлять питання по відсотковим ставкам, чи будуть останні швидко знижуватись в 2020 році.

Що стосується, наприклад Національного банку, то його базовий сценарій скорочення транзиту російського газу через Україну вдвічі.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 практично не змінився (лише +0,002%! – буває дуже рідко), широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на  0,6% і впритул наблизився на свого річного максимуму, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,5%.

Наразі індекс STOXX 600 має значення на 0,3% менше за своє річне максимальне, а індекс S&P 500 має значення лише на 0,64% менше за своє історичне максимальне.

Свіжих значимих світових новин, які б суттєвим чином впливали на фінансові ринки за вчора та станом на сьогоднішній ранок немає.

Зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси мало змінюються і в цілому після очікуваного рішення ФРС слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,5%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах нейтральний – слабко позитивний.

На жаль торгова активність в сегменті акцій на українських біржах незважаючи не те, що час відпусток давно минув, знизилась до майже мінімально мислимої.

Що стосується впливу на ціни паперів, а це також суттєва рушійна сила ліквідності, повторимо вкотре: драйверів для значного росту чи зниження цін місцевих акцій небагато. Світові ринки акцій останнім часом більше коливаються, а прибутки українських емітентів акцій, які представлені на місцевих біржах, останнім часом в цілому не зростають. Можливо, на цінову динаміку місцевих українських акцій почне впливати зниження відсоткових ставок в Україні. Однак через відсутність суттєвого вільного грошового потоку, FCF, у переважної більшості місцевих емітентів пайових паперів, які представленні на українських біржах, і навіть у більшості «індексних» емітентів, зниження відсоткових ставок може не сильно впливати на ціну акцій. Це через відсутність прямого чіткого порівняння довгострокових дохідності боргових та зрозумілих довгострокових дохідності пайових українських фінансових інструментів.

Зміна українських фондових індикаторів по дням останнім часом невелика і погано прогнозована. Також нагадаємо, що за умов вкрай низької ліквідності одна випадкова угода може змінити значення місцевого українського фондового індикатору в конкретний день в будь-яку сторону.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 20 сентября 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду