Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 22:54
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 18 октября 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1520,410%

Вчора індекс ПФТС майже не змінився (+0,01%). Вчора на біржі ПФТС відбулась одна угода з акціями. Це була ринкова угода з паперами «Укрнафти». По цій угоді акції компанії втратили в порівнянні з ціною попереднього закриття здавалось би суттєвих 3,3%. Проте методика розрахунку індексу ПФТС по трьом останнім угодам призвела до того, що були враховані ще дві ціни акцій компанії, що і привело до такого, майже нульового результату фондового індикатору біржі.

Обсяг вчорашньої угоди з акціями «Укрнафти» на ПФТС склав 200 паперів або рівно 29 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Індекс Української біржі вчора після двох днів стояння на місці додав 0,25%. Ріст відбувся від більш, ніж річного мінімуму індикатору. Вчора на Українській біржі також після дводенної паузи і відсутності угод відбулись дві угоди з «індексними» акціями УБ: пайовими паперами Райффайзен Банк Аваль та «Центренерго». Обидві угоди були ринковими і обидві вплинули на зміну індексу. Ціна акцій банку зросла вчора на 2,9%, акцій компанії теплової електричної генерації, навпаки, знизилась на 1,1%.

Обсяг обох угод був зовсім невеликим 6,3 та 8,5 тисяч гривень в грошовому вираженні. І це були єдині угоди з акціями на УБ за вчорашній день. Крім цього, як і минулого дня змінилась по котируванням ціна акцій американської компанії Apple (-0,4%). І це все що стосується акцій на Українській біржі минулого дня.

Так що маємо за вчорашній день зростання обсягів торгів акціями на українських фондових біржах, але зростання від нульового рівня.

Українські економічні новини.

Вчора їх було чимало. І всі вони у великій мірі стосуються боргового та валютного ринку України.

Індекс споживчих настроїв, який розраховує компанія Info Sapiens, у вересні 2019 року досяг позначки в 97,47 пункти з 200 можливих, досягши рівня 12-річної давнини.

Споживчий оптимізм перевищує показники періоду бурхливого економічного зростання 2004−2008 років: українці менше побоюються інфляції і безробіття, коментує журнал «Новое время».

Індекс споживчих настроїв до 2019 року розраховувала компанія GfK Ukraine, українська дочка відомої німецької компанії GfK (Growth from Knowledge, ріст від знання). Зараз це робить Info Sapiens, куди входять бувші менеджери та співробітники відповідного підрозділу GfK Ukraine.

Причин поточного споживчого оптимізму українців, на думку експертів, яку наводить журнал «Новое время», узагальнено є дві: більш об’єктивна – зростання номінальних та реальних доходів населення, низька інфляція та укріплення гривні та більш суб’єктивна – зміна влади в Україні та покладання на неї великих надій.

Останній феномен спостерігався в Україні в тій чи іншій мірі при кожній минулій зміні влади в нашій країні за час, коли робились спостереження, дивись доволі цікавий графік з коментарям на Рис. 1.

За оцінками Михайла Ребрика, Головного менеджера з макроекономічного аналізу Казначейства Райффайзен Банку Аваль, підвищений споживчий попит, викликаний зростанням ІСН «відповідає» за 0,7% приросту ВВП України з 4,6% в річному вимірі в другому кварталі 2019 року.

Так що явище зростання споживчих настроїв в цілому доволі позитивне для української економіки. Однак воно менш позитивне, ніж скажімо, для економіки США орієнтованої на споживчий попит, оскільки в меншій мірі впливає на її ріст. Адже в немалій мірі зростаючий споживчий попит в Україні задовольняється за рахунок імпорту товарів тривалого та широкого вжитку, які не виробляються в нашій країні. Цей сегмент попиту збільшує переважно обсяги торгівлі і не зачіпає виробничу сферу, а також негативно впливає на торгівельний та платіжний баланс країни. Ця частина попиту також в якійсь мірі зменшує обсяги інвестування в Україні – нагромадження основного капіталу.

Слід також зазначити, що, як вважає головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан, ефект від нинішнього оптимізму покупців може виявитися короткостроковим. Подібні думки висловили і Гліб Вишлінський, виконавчий директор Центру економічної стратегії і Інна Волосевич, заступник директора Info Sapiens. Їх слова також наводить журнал «Новое время».

І що стосується оптимізму бізнесу.

Індекс ділових залишається високим підприємств очікувань (ІДО) на наступних 12 місяців становить 115,3% (у попередньому кварталі - 117,8%), повідомив Національний банк.

Індекс ділових очікувань - агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців.

Розраховується він за результатами опитувань підприємств Національним банком як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних витрат на проведення будівельних робіт, інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників.

Значення індексу понад 100 означає перевагу серед підприємців позитивних економічних настроїв, нижче 100 - негативних економічних настроїв.

Коментуючи. Оптимізм бізнесу також позитивний для економіки України. Він сприяє більшому інвестуванню підприємств та підприємців, і, як наслідок, сприяє зростанню економіки, як в короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Саме несподівано сильне зростання споживчих настроїв та оптимізму бізнесу в поточному році у великій мірі відповідальні за ріст економіки України більше за попередні прогнози у непростий, здавалось би, для країни виборчий рік.

Ріст економіки сприяє не тільки зростанню доброту українців, але й зменшенню боргового навантаження України, а значить і зменшенню ризиків інвестування, в тому числі в українські боргові інструменти, підвищує надійність депозитів в місцевих банках та зменшує відсоткові ставки.

А ось який оптимізм демонструє Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

Міністерство прогнозує в базовому сценарії прискорення зростання економіки в 2020 році до 3,7%, що збігається з прогнозом Світового банку, повідомив глава міністерства Тимофій Милованов в Facebook.

Він також повідомив, що у Міністерства є й набагато більш оптимістичний сценарій – зростання економіки України в наступному році на 4,8%.

Тут, мабуть, доречно висловити все ж певний скепсис.

Зараз вже спостерігається певне сповільнення темпів росту економіки України.

Основними ж рушійними силами відносно непоганого росту ВВП в 2019 році до цих пір були ріст торгівлі, ріст в секторі будівництва та ріст в сільському господарстві. Однак, всі чинники, які за цим стоять є до певної міри тимчасовими. Це укріплення гривні, в тому числі завдяки великому притоку коштів нерезидентів в ОВДП, хорошому врожаю та низьким поточним цінам на нафту та газ. Хороший врожай завдяки в тому числі хорошій погоді (Хоча є й довгостроковий фактор великого потенціалу української землі). Ріст в будівництві мав та має місце в тому числі завдяки поміркованим цінам на житло та хорошому попиту заробітчан. Однак, очікується сповільнення темпів росту кількості заробітчан в наступний рік, а ціни на житло у валюті виросли настільки, що це вже призвело до значного скорочення обсягів нового житлового будівництва в місті Києві.

Все можуть змінити в країні на краще значні інвестиції. Але для цього необхідні реформи, і в тому числі в судовій системі, боротьба с корупцією. А поки тут великого прогресу не видно.

Ще два оптимістичні повідомлення.

Національний банк України у своїх прогнозах, як і Міжнародний валютний фонд та Світовий банк, покращив прогноз курсу гривні на 2020 року, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова, не уточнюючи конкретного його значення.

Вона так само, як і Милованов та керівництво НБУ зараз приймають участь у щорічних зборах МВФ та Світового банку.

Вона додала, що невдовзі Мінфін та уряд отримають оновлений прогноз Мінекономіки, на базі якого буде внесено зміни до проекту держбюджету на 2020 рік.

Також вона повідомила, що українська делегація під час візиту на щорічні збори Міжнародного валютного фонду (МВФ) продовжила обговорення нової програми допомоги з фондом і просувається в цих активних переговорах досить добре.

«Ми рухаємося швидше, ніж у попередні роки... Торішні переговори зайняли багато часу - не один візит до США на щорічні збори. Зараз рухаємося досить швидко», - сказала вона в інтерв'ю «Голосу Америки» в четвер у Вашингтоні.

Глава Мінфіну зазначила, що низку умов програми вже виконано, зокрема ухвалено закони про спліт Нацфінпослуг, про економічного оператора, про спільний режим транзиту.

Маркарова підтвердила, що під час переговорів обговорюється стабільність і нормальна робота банківського сектору. «ПриватБанк дуже складне питання - нічого не змінилося: є юридична стратегія, якої ми дотримуємося, є 155 мільярдів гривень, які держава інвестувала в цей банк, тому питання банківської системи порушуються. І питання отримання коштів назад, не лише ПриватБанку (звісно, він найбільший), а й інших банків, і проблемних кредитів, зокрема державних банків», - сказала міністр.

Вона також повідомила, що провела конструктивну зустріч із представниками Казначейства США і не побачила якихось змін на гірше у відносинах сторін.

Ці новини доволі позитивні для фінансового сектору нашої країни.

Що стосується співробітництва з МВФ, то воно дуже важливе для успішного проходження пікових по виплатам за зовнішнім боргом України 2020 та 2021 року, що може ускладнитись економічним спадом в розвинутих країнах.

І на продовження теми. Українські фінансові новини.

Господарський суд Києва призупинив провадження у справі за позовом колишніх акціонерів про визнання недійсним договору купівлі-продажу Приватбанку.

Суддя Господарського суду Києва Людмила Шкурдова 16 жовтня призупинила розгляд позову екс-власників ПриватБанку Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій до вирішення справи, яка розглядається в суді адміністративної юрисдикції на рівні апеляції про законність націоналізації банку, повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку України Віктор Григорчук.

«Після того як буде розглянуто спір у суді адміністративної юрисдикції, виходячи зі змісту цього рішення, яке ми отримали сьогодні, буде продовжено слухання за цим позовом», - сказав він журналістам у Києві в четвер.

8 жовтня Господарський суд Києва завершив стадію з'ясування у справі за позовом екс-акціонерів про визнання недійсним договору купівлі-продажу Приватбанку.

Відсутність негативного для НБУ та Приватбанку рішень Господарського та Апеляційного судів важливо для успішного продовження переговорів з МВФ. Однак, як видно, поки це явище тимчасове і все може ще змінитись і на гірше в цій частині для ходу переговорів (хоча може і на краще).

Слід також згадати, що 15 жовтня Апеляційний суд Лондона ухвалив рішення, яким підтвердив, що англійський суд має юрисдикцію розглядати позов Приватбанку проти колишніх власників - Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Світові ринки акцій.

Минулого дня світові ринки акцій, як і днем раніше, мало змінювались, широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,3% після зниження попереднього дня на 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив ще незначну 0,1% від свого річного максимуму, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора продовжив свій рух нагору, додавши ще 0,4%.

Як вже не раз писалось в наших оглядах, в цілому в останні місяці світові фондові ринки рухались «нікуди». Вони особливо не зростали та не знижувались і були позбавлені значних фундаментальних драйверів для суттєвого руху в будь-яку сторону. Можливо, в наступні дні рух нагору основних світових фондових індексів продовжиться і не тільки індекс STOXX 600 оновить свій локальний максимум.

Проте подальшому зростанню світових фондових індикаторів є немалі перешкоди. Серед них сповільнення росту світової економіки та не ріст корпоративних прибутків.

Сьогодні вночі були опубліковані дані по росту ВВП Китаю в третьому кварталі 2019 року. Згідно з ними китайська економіка зросла за цей період на 6,0% від рівня третього кварталу 2018. Це найнижчий темп її росту за останні 27,5 років. І це менше, ніж очікували економісти та аналітики – 6,1%.

В США, Європі, Азії продовжується публікація фінансової корпоративної звітності за третій квартал 2019 року.

Як пишуть оглядачі вчора фондові індекси в США зросли на фоні хорошої звітності банку Morgan Stanley та компанії Netflix. Однак, по-правді сказати, тут в немалій мірі видається, спрацював технічний фактор і торговий план основних маркет-мейкерів на фондових біржах США.

Нагадаємо, що згідно з даними Refinitiv очікується, що сукупний прибуток компаній, акції яких складають індексний кошик S&P 500, у 3-ому кварталі 2019 зменшився на 2,7% порівняно з прибутком 3-ого кварталу 2018 року. Згідно з даними FactSet зниження прибутків індексної акції S&P 500 склало в минулому кварталі рік до року 4,6%, а за інформацією зібраною S&P Global Market Intelligence – 4,1%. Зведені прибутки індексу «тягнуть» донизу енергетичний сектор (-31,6%) та сектор матеріалів (-20,65%), дані S&P Global Market Intelligence. Без енергетичного сектору прогноз зміни прибутків індексної акції S&P 500 в кварталі рік до року слабко негативний.

Враховуючи ж поведінку аналітиків перед публікацією корпоративної звітності, можна очікувати, що ріст зведеного чистого операційного прибутку (прибутку до списань) американських корпорацій, акції яких входять до індексного кошику S&P 500, в третьому кварталі 2019 буде позитивним і можливо складе 0,5%-1,0%.

Згідно з FactSet до сьогоднішнього дня чистий операційний прибуток у 78% компаній, акції яких входять до індексного кошику S&P 500, і які вже опублікували фінансові результати за минулий квартал, перевищив навмисне занижені оцінки аналітиків.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси, як і вчора та позавчора, несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів втратить. Зранку фондовий індекс MSCI EM мало змінюється, знижуючись на 0,1%.

Таким чином сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах слабко негативний.

Однак, що це означає для умовного ринку акцій, на якому на біржі кілька днів може не бути угод з індексними акціями.

Місцевий український ринок акцій, видається, зовсім позбавлений ідей. Останні два квартали місцеві емітенти мали доволі невиразну звітність зі слабким зниженням прибутків в цілому. Та й по-правді і на світових ринках акцій дуже мало ідей і дуже їх слабкий рух в останні місяці, якщо не брати помітних суто торгових коливань, цьому свідоцтво. Вкрай малоймовірно, що ситуація на ПФТС та УБ радикально зміниться до виходу в кінці цього - на початку наступного місяця фінансової звітності основних місцевих емітентів акцій за третій квартал 2019 року.





сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Рис.1
Настроение рынка на 18 октября 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду