Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 24.04.2024 20:46
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 6 декабря 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1494,640%

Вчора індекс ПФТС практично не змінився, знизившись на суто символічні 0,02%, так само, як і днем раніше.

Зміна індикатору ПФТС вже традиційно відбулось виключно за рахунок зміни ціни акцій «Донбасенерго». Вчора ціна пайових паперів цієї компанії підросла на 2,1%, а їх біржовий курс додав 2,7%. Проте врахування попередніх трьох угод привело до того, що середня ціна акцій «Донбасенерго» по ним дещо знизилась і це привело до незначної просадки фондового індексу ПФТС.

Минулого дня угод по безадресним заявкам з цими паперами було дві. Загальна кількість акцій компанії електричної генерації, які вчора змінили власника склала 7,2 тисячі гривень, а сума двох угод з ними в грошових коштах була близько 137 тисяч гривень.

Крім цієї угоди, вчора на ПФТС також пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями банку «Південний».

Індекс Української біржі також вчора майже не змінився, підрісши на зовсім незначні 0,03%. Ріст фондового індикатору УБ минулого дня відбувся, як і днем раніше, виключно за рахунок зміни ціни акцій Райффайзен Банк Аваль, яка вчора зросла на 0,15%.

Цього четверга на Українській біржі було укладено чотири угоди з «індексними» акціями. Це були одна угода по безадресним заявкам з акціями Райффайзен Банк Аваль, одна адресна з пайовими паперами того ж банку та дві адресні угоди з акціями «Центренерго». Адресні угоди для розрахунку індексу біржі, як ми знаємо, не приймаються. Тож на індекс Української біржі вчора мала вплив лише одна угода з акціями Райффайзен Банк Аваль.

Обсяг згаданої ринкової угоди склав 9,75 тисяч гривень, обсяг трьох інших згаданих адресних угод з «індексними» паперами біржі – 208,6 тисяч гривень.

Крім цього на Українській біржі минулого дня пройшла одна угода по безадресним заявкам з акціями американської компанії Apple.

Ніяких інших угод чи значимих змін котирувань на Українській біржі вчора не було.

Українські економічні новини.

Індекс інвестиційної привабливості України в липні-грудні поточного року підвищився на 0,1 пункти з 2,85 балів і становив 2,95 бала за максимальної позначки 5 балів.

Такі дані дослідження Європейської бізнес-асоціації, яка проводить їх з 2008 року.

При цьому за підсумками другого півріччя 2018 року цей індекс був на рівні 3,07 бала, Рис. 1 в кінці огляду (Рисунок 1 показує дані опитувань з їх початку до кінця 2018 року, без останніх двох показників за 2019 рік: 2,85 в 1-ому півріччі 2019  та 2,95 – в 2-ому півріччі поточного року).

За всю історію вимірювань індекс ніколи не досягав позитивної зони вище 4-ох балів. Найвищий показник був зафіксований в кінці 2010 на початку 2017 року – 3,4 та 3,39 балів. З 2011 року найвищий показник спостерігався в першому півріччі 2017 року – 3,15 балів.

Зазначається, що настрої топ-менеджерів почали поступово вирівнюватися після стресового початку року.

Керівники компаній позитивно оцінили початок роботи над відкриттям ринку землі.

Під час дослідження було опитано 122 топ-менеджера компаній.

Опитування показало, що 39% з них вважають інвестиційний клімат нейтральним, а 37% - несприятливим.

При цьому 17% назвали інвестклімат привабливим, хоча на початку 2019 року їх було 19%, а в другому півріччі 2018 року - 25%.

Серед головних негативних явищ називали високий рівень корупції, слабку судову систему, відтік робочої сили і капіталу, повільну дебюрократизацію бізнес-процесу, ситуацію навколо НБУ і тиск з боку правоохоронних органів, можливий зрив співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також популізм і турборежим нової влади.

Серед позитивних змін більшість  зазначили поступову стабілізацію політичної ситуації, старт земельної реформи, а також реформу Податкової та Митної служб, запуск концесії, старт роботи Вищого антикорупційного суду, зниження інфляції, скасування лімітів на репатріацію дивідендів, зростання купівельної спроможності.

Якщо коментувати результати, то можна зазначити, що зараз маємо не саме високе значення показника інвестиційної привабливості України і доволі невелике в абсолютних термінах. Це не дуже добре. Адже цей показник є хорошим індикатором. Проте, як кажуть в таких випадках, було й гірше.  Поки нова влада України не може похвалитись хорошими настроями серед менеджерів компаній (на відміну від піднесених настроїв населення). Не можна казати, що зараз є в цьому відношенні у влади є великі досягнення і суттєвий прогрес. Скоріше навпаки, є певні перестороги. Вони пов’язані також з ходом переговорів МВФ, питаннями долі «Приватбанку» та незалежності НБУ. Проте є й більш важливі для топ-менеджерів питання певного тиску на бізнес, невирішені питання хорошої роботи судових органів та корупції.

В той же час, якщо переговори з МВФ будуть успішними, питання «Приватбанку» та НБУ не будуть давити на уми інвесторів та керівників підприємств, буде прийнятий закон про ринок землі, це вже покращить сприйняття менеджерами інвестклімату в Україні.

Вирішення інших проблемних питань, видається, потребує більшого часу та складної кропіткої роботи.

Новини емітентів.

«Турбоатом», акції якого входять до індексних кошиків українських бірж прогнозує зрив контрактів і зупинку виробництва в разі виплати 90% прибутку до державного бюджету.

Про це йдеться в повідомленні підприємства.

«Гостра проблема, яка стоїть сьогодні перед «Турбоатомом», - це вимога Кабміну сплатити 90% отриманого заводом прибутку як дивіденди на частку держави в пакеті акцій підприємства», - заявив генеральний директор «Турбоатома» Віктор Суботін 3 грудня на нараді, яка пройшла на підприємстві під головуванням нового призначеного голови Харківської обласної державної адміністрації Олексія Кучера.

Віктор Суботін сказав, що «Турбоатом» є одним з найбільш успішних машинобудівних підприємств України, а 50% чистого прибутку вже сплачено як дивіденди на державну частку в пакеті акцій. Це 287 мільйонів гривень.

«Кабмін прийняв рішення збільшити цю частку до 90%, а це ще 230 млн гривень, які завод повинен заплатити протягом тижня. Таких грошей немає. Якщо припустити, що ця сума буде списуватися в примусовому порядку, це неминуче призведе до зупинки виробництва, а значить - зриву контрактів і спільних проектів «Турбоатома» і «Електроважмашу», - сказано в ньому.

Згідно з повідомленням, підприємству для того, щоб залишатися конкурентоспроможними на світових ринках, необхідно постійно модернізувати виробництво.

Вся модернізація, яка вже була проведена на заводі, а це понад 70 мільйонів доларів США інвестицій, здійснювалась без залучення кредитів, за власні кошти.

Так, звичайно, 90% чистого прибутку на дивіденди це забагато. В наших оглядах при аналізі квартальних результатів підприємств-емітентів акцій і того ж таки «Турбоатому», писалось про те, що це підприємство хоча й залишається дуже успішним, значно постраждало від скорочення замовлень для Росії та деяких інших країн СНД. В кілька останніх років були також певні питання і з розміром оплати праці на заводі і відтоком молодих кадрів. Тому стурбованість керівництва «Турбоатому», окрім питання першої ваги – ліквідності для сплати дивідендів та інших платежів, зрозуміла. А цієї ліквідності на кінець третього кварталу 2019 було небагато. Станом на 30.09.2019 року на рахунках заводу було лише 77 мільйонів гривень, що при чистому річному доході у 3,1 мільярди відповідає лише 9 дням запасу грошових коштів. Це доволі скромно з точки зору нормального чи спокійного функціонування бізнесу і значно менше суми додаткових дивідендів.

З позицій же міноритарних аукціонів заводу виплата додаткових дивідендів, може, й добре. Однак, навряд чи це позитивно в цілому.

Ситуація з «Турбоатом» і рішенням Кабміну стосовно 90% відрахувань державних підприємств з чистого прибутку ілюструє незбалансованість корпоративної державної політики. Зараз вона є наслідком недостатніх надходжень до бюджету і неточності їх планувань.

Ця ситуація добре ілюструє причини поточного не дуже доброго настрою топ-менеджерів компаній. Хоча у опитаних ЄБА керівників були й дещо інші питання, пов’язані з тиском на бізнес.

Світові фондові ринки.

Фондові індекси розвинутих західних країн вчора слабко змінювались.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 0,15%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на незначну 0,1%, а  композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, доганяючи західні фондові індекси які зростали днем раніше, додав 0,6%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів мало зміниться, скоріше слабко додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на  0,5%,трохи більше, ніж о цій порі минулого дня.

Сьогодні в США буде опублікований важливий для фінансових ринків черговий місячний звіт по праці в країні.

В той же час багато учасників американського та світових ринків акцій продовжують слідкувати за перебігом торгівельних переговорів між США та Китаєм. Мова стосується по угоду між країнами «фаза один». В цих торгівельних переговорах є свої досягнення, але є й певні проблеми.

В усіх регіонах світу закінчується публікація корпоративної фінансової звітності за третій квартал 2019 року.

Зараз після публікацій фінансової корпоративної звітності формально очікується зниження прибутків індексної акції S&P 500 (зважених по капіталізації компаній прибутків 505 найбільших корпорацій США) рік до року в третьому кварталі 2019 на 0,4% (станом на 29.11.2019). Без енергетичного сектору ріст прибутків складе за очікуваннями 2,2%. Такі дані наводить Refinitiv, посилання, наприклад, https://lipperalpha.refinitiv.com/2019/11/this-week-in-earnings-9/. Станом на кінець дня минулої п’ятниці опублікували звітність 488 компаній з 505 компаній, які входять до індексного кошику S&P 500, або 96,6%. На цьому тижні публікується звітність ще 10 компаній з цієї вибірки.

За даними і Refinitiv коефіцієнт P/Е форвард 12 місяців, де Р поточне значення індексу S&P 500, а Е операційний чистий прибуток індексної акції S&P 500 зараз складає 18,3 (на 29.11.2019). Це немалий коефіцієнт P/Е з історичної ретроспективи. Середнє значення за п’ять років – 16,6, за десять років – 14,9.

Зараз за даними Refinitiv аналітиками очікується зниження прибутків індексної акції S&P 500 рік до року в четвертому кварталі 2019 на 0,1%. Без енергетичного сектору ріст прибутків складе за очікуваннями 2,2%. Враховуючи поведінку аналітиків звичайну статистику, по факту найбільш імовірним є ріст прибутків акції S&P 500 в четвертому кварталі 2019 на 2-3% в порівнянні з четвертим кварталом 2018. Це небагато, але все ж це ріст.

Сьогодні зранку, зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах позитивний.

Недавня публікація квартальної звітності українських емітентів за третій квартал 2019 року виявилась в більшій мірі розчаруванням. Та зниження цін окремих місцевих «індексних» акцій було незначним. Імовірно, причина полягає в тому, що місцеві фондові індикатори вже суттєво знизились за останній рік. Та й фінансова звітність, яка була опублікована, лише підтвердила не позитивну динаміку фінансових показників ряду українських емітентів за попередні два квартали і незначно відрізнялась від звітності другого кварталу поточного року.

Однак, можливо, зараз ситуацію на місцевому фондовому ринку дещо підправить значне зменшення відсоткових ставок в Україні та ціновий ріст на світових фондових ринках, який відбувся, особливо в розвинутих країнах. Хоча останнім часом індекс MSCI EM після невеликого росту рухається в боковому каналі, а фондові індекси розвинутих країн трохи коригувались донизу.

Значною перепоною для позитивного порівняння дохідності інвестицій в місцеві акції з дохідністю боргових інструментів, відсотковими ставками в Україні служить слабка абсолютна довгострокова дохідність інвестицій в місцеві українські акції. Остання є наслідком як малого free-float і слабкої ліквідності, так і в більшій мірі слабких вільних грошових потоків місцевих емітентів. Також  відсутня їх більш-менш прийнятна передбачуваність. Як наслідок, є лише невеликі, також погано передбачувані дивіденди. Це, окрім іншого, суттєво заважає оцінювати місцеві акції. І все це має місце за відсутності росту бізнесу місцевих емітентів акцій та відносно непоганій дохідності українських боргових фінансових інструментів.



Рис.1


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 6 декабря 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду