Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 16:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 18 февраля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1616,7+0,05%

Вчора індекс ПФТС знову не змінився, довівши свою «серію» «безрезультатних днів» в сенсі динаміки до п’яти. Іншими словами індекс ПФТС з минулого понеділка перебуває без змін на тому самому значенні 527,57 пунктів.

Однак на довершення до цього вчора на біржі ПФТС не було угод з акціями взагалі, а кількість угод з облігаціями різко скоротилась до мінімуму.

Все це можна якось пов’язати зі спробами посилити роль Української біржі та консолідувати фондові майданчики в Україні.

Індекс Української біржі минулого дня підріс на значимих 2,7%.

Фондовий індикатор УБ продовжив відновлення після «важкої» втрати минулого четверга. Того дня індекс Української біржі знизився на 4,0% і причиною цього зниження стала велика одноденна цінова втрата акцій «Укрнафти». Ціна акцій нафтогазової компанії на УБ минулого четверга знизилась відразу на 15,8%. Таке собі Дежавю – повтор минулорічної історії: сильний ріст на тому ж факторі вирішення податкової проблеми і раптове зниження ціни.

Власне і відновлення ціни акцій «Укрнафти» цього понеділка і стало причиною значного вчорашнього зростання індексу Української біржі. Однак, на відміну від минулої п’ятниці, коли цей папір додав в ціні 4,0% без угод, вчора ціновий ріст акцій «Укрнафти» був підтверджений двома адресними угодами з цими акціями.

Власне минулого дня вперше за дуже тривалий проміжок часу внесок в денну зміну індексу Української біржі внесли всі папери, які входять до індексного кошику УБ, крім природно акцій «Мотор Січі», рух по яким заборонено.

Минулого дня акції «Укрнафти» зросли в ціні на 9,8%, «Центренерго» на 1,1%, «Донбасенерго» на 5,5%; ціна акцій Райффайзен Банк Аваль знизилась на 0,5%, «Турбоатому» - на 1,2%.

Проте лише цінові рухи акцій «Укрнафти» та «Донбасенерго» були підтверджені угодами по безадресним заявкам; рухи інших «індексних» паперів біржі минулого дня відбулись виключно по котируванням.

При цьому вчора на Українській біржі було зафіксовано три адресні угоди з акціями «Центренерго». Середньозважена умовна ціна цих паперів по цим угодам склала трохи менше 9,19 гривень, що вище, ніж офіційна ціна на УБ - 9,10 гривні за акцію.

Також вчора на Українській біржі відбулись: угода по безадресний заявкам з акціями Крюківського вагонобудівного заводу, чотири угоди по безадресним заявкам та одна адресна угода з акціями Миронівського хлібопродукту без зміни ціни цих паперів.

А от ціна акцій КВБЗ відійшла від свого максимуму і знизилась вчора на 12,5% до 24,5 гривень за акцію. До цього спостерігався дуже різкий злет котирувань цих акцій без угод.

Крім цього, ніяких інших угод з пайовими паперами цього понеділка на УБ не було,  так само, як і інших, крім згаданих, значимих змін котирувань акцій на цій біржі.

Кількість та обсяг вчорашніх угод з акціями на Українській біржі в грошовому вираженні: трьох угод з «індексними» акціями по безадресним заявкам - 19,1 тисяча гривень, адресних з «індексними» акціями «Центренерго» - 131,8 тисяча гривень, КВБЗ – 4,9 тисячі гривень, угод по безадресним заявкам з акціями МХП та КВБЗ  – 95,1 тисяча гривень, адресної з акціями МХП - 72,0 тисячі гривень.

Новини українських емітентів.

На минулому тижні в четвер відбулась зустріч голови Фонду держмайна України Дмитра Сенниченко із головою Харківської обласної державної адміністрації Олексієм Кучером. Мова йшла про приватизацію харківських «Турбоатому» та  «Електроважмашу», які дуже часто працюють в зв’язці.

Глава ФДМУ повідомив, що Фонд, приватизацію цих підприємств найближчим часом не планує.

Голова ХОДА Олексій Кучер повідомив, що обговорював в посольстві Узбекистану можливість укладення контрактів на загальну суму близько 1 мільярда доларів США.

«Ми можемо завантажити ці два підприємства на 7-10 років наперед. Йдеться про контракти на близько 1 мільярдів США», - зауважив Кучер.

Фонд держмайна впевнений в перемозі «Турбоатома» в тендері на постачання турбін для будівництва нової атомної електростанції в Узбекистані вартістю 1 мільярда доларів США, сказав Дмитро Сенниченко. Це інформація з посиланням на прес-службу ФДМ.

За словами голови Фонду, вже подані пропозиції для участі в тендері, проведені попередні переговори з посольством Узбекистану і компанією УЗАТОМ.

«Ми впевнені в перемозі в цьому контракті, тому що наша продукція є унікальною. Перша турбіна потужністю 1 мільйон 200 тисяч мегават буде запущена на початку наступного року в виробництво, після проведення тендерної процедури», - повідомив Сенниченко.

Голова Фонду зазначив, що загальна сума контракту на виготовлення 4 турбін становить майже 1 мільярд доларів США, що дозволить забезпечити «Турбоатом» та «Електроважмаш» роботою на кілька років вперед.

З 1 березня «Електроважмаш», який завершив 2019 рік зі збитками, має значні борги, планує перейти на повний робочий тиждень.

Раніше повідомлялось про те, що 27 грудня 2019 року керівник «Турбоатому» заявив про наступні показники роботи підприємства в 2019 році: обсяг реалізації – більше 2,8 мільярдів гривень, чистий прибуток – більше 500 мільйонів.

Це «виводило» нас на гірші показники «Турбоатому» і за результатами минулого року і за 4-ий квартал 2019, ніж відразу після оголошення результатів роботи підприємства в 3-ому кварталі 2019.

Мова йде про чистий прибуток 135 мільйонів гривень в 4-ому кварталі в порівнянні з очікуваними раніше 170-190 мільйонами та чистий дохід 550 мільйонів гривень в порівнянні з 800-900 мільйонами очікуваних раніше, Рис. 1 та Рис. 2 в кінці цього огляду.

Тому крупні замовлення для підприємства були б дуже доречними.

Однак, наскільки можна зрозуміти «Турбоатом» в останні роки чи з десяток років не виробляв турбіни для АЕС, а лише елементи для них, обичайки і т.п.

Українські економічні новини.

Як ми вже писали в огляді за попередній день, Державна служба статистики повідомила про певне погіршення економічних індикаторів ділової активності та споживчих настроїв українців в першому кварталі цього року. Комбіновані та роздільні індикатори ділової активності та споживчих настроїв поквартально за останні кілька років наводяться на Рис. 3 в кінці цього огляду.

Українські фінансові новини.

Команда кількох експертів МВФ незабаром відвідає Київ для технічних обговорень політики, направленої на забезпечення економічного росту нашої країни, сказано в повідомленні постійного представника Фонду в нашій країні.

В кінці минулого тижня президент Володимир Зеленський обговорив із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіною Георгієвою на Мюнхенській конференції з безпеки «позитивні досягнення в економіці України».

Про це йшлось в повідомленні прес-служби президента.

Сторони обговорили законопроекти, які допоможуть Україні вийти на стабільне економічне зростання і забезпечити механізми захисту своїх громадян.

Зокрема, мова йшла про перебіг судової реформи, побудову системи верховенства права і так званий законопроект про банки.

Зеленський зазначив, що в МВФ і України дружні відносини.

Цілком очевидно, що мова йшла про закон, який мав би забезпечити «захист» рядових українців від претензій колишніх власників «Приватбанку». При розгляді проекту закону в комітетах Верховної ради, закон був суттєво змінений на користь колишніх власників банку, що сильно не сподобалось Міжнародному валютному фонду. Однак, первісний проект закону також містив норми, що на думку окремих експертів, занадто і необґрунтовано посилювали роль НБУ.

Чисті міжнародні резерви НБУ в січні збільшилися на 6,5% з 15,785 мільярдів доларів США до 16,809 мільярдів доларів порівняно з попереднім місяцем. Такі  дані оприлюднив Національний банк.

У 2019 чисті резерви збільшилися на 63,8% з 9,644 мільярдів доларів.

Офіційні резервні активи НБУ в січні збільшилися на 3,9% з 25,302 мільярдів до 26,293 мільярдів доларів США.

У 2019 вони збільшилися на 21,5% з 20,82 мільярдів доларів.

При цьому валові резервні зобов'язання (борг перед МВФ) в січні скоротилися на 0,4% з 9,518 мільярдів до 9,484 мільярдів доларів, у 2019 році вони скоротилися на 15% з 11,176 мільярдів доларів, а у 2018 році - скоротилися на 7,9%.

Все це дуже і дужу добре. Однак при цьому слід враховувати і коштів нерезидентів в ОВДП – 5,2 млрд. доларів США в еквіваленті та великі майбутні виплати України по зовнішнім боргам.

На минулому тижні притік коштів нерезидентів в українські ОВДП продовжився, Таблиця 1, Рис. 4 в кінці цього огляду. При цьому інші учасники цього ринку продовжило скорочувати інвестиції в ОВДП.

Світові ринки акцій.

Вчора в США був вихідний, свято «Президентський день», який відзначають в країні кожного третього понеділка лютого. Свято приурочене до дня народження першого президента США Джорджа Вашингтона (день народження - 22 лютого), а також президента США Авраама Лінкольна (день народження - 12 лютого).

Відповідно фондові біржі США вчора не працювали.

Незважаючи на цю обставину минулого дня широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 оновив свій історичний максимум, вчетверте за останні два тижні.

Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 зріс на 0,3%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, додав 0,15%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно втратить. Індекс MSCI EM зранку просідає на 1%.

Міжнародне агентство Moody’s знизило прогноз росту китайської економіки в цьому році з 5,8% до 5,2% на фоні негативного впливу на економіку Китаю нового коронавірісу. Агентство вважає, що вплив на економіку країни захворювання буде доволі відчутним, але нетривалим.

Станом на вечір минулого дня число тих, хто захворів новою хворобою склало 72436 чоловік, число тих, хто помер – 1868 чоловік, число тих, хто вилікувався вшестеро більше.

В США продовжується публікація квартальних звітів найбільших корпорацій США. Станом на ранок понеділка цього тижня була опублікована звітність 387 компаній або 77% емітентів акцій з індексного кошику S&P 500. З них прибутки 71% компаній згідно з FactSet та 71,6% згідно з Refinitiv перевищили навмисне суттєво занижені перед публікаціями відповідні показники очікувані аналітиками. Це за даними FactSet менше, ніж п’ятирічне середнє значення 72%, але краще за довгострокове середнє, 65%, згідно з Refinitiv та гірше, ніж за попередні чотири квартали – 74%.

За даними FactSet зміна «змішаних» прибутків рік до року, тобто фактичних опублікованих та очікуваних за даними  аналітиків, станом на кінець дня минулої п’ятниці складала +0,9%. За даними Refinitiv очікуване зростання прибутків індексу S&P 500 в 4-ому кварталі 2019 склало на ту ж дату 2,6%; без енергетичного сектору ріст за очікуваннями покращується до 5,5%. (Якщо хтось хоче зрозуміти цю ситуацію краще, йому варто усереднити дані FactSet та Refinitiv. Однак в принципі дані агентств не сильно різняться, а причини різниці – це дещо різні вибірки численних галузевих аналітиків, які прогнозують результати.)

За даними FactSet відношення ціна/прибуток, P/E, індексу S&P 500, де прибутки це чисті операційні прибутки за наступні 12 місяців станом на минулу п’ятницю складало 18,9. (Маються на увазі операційні чисті прибутки до надзвичайних статей – списань «репутації» і тому подібне). Це високе значення, вище за середнє значення за останні п’ять, десять, п’ятнадцять та двадцять років. Відповідні коефіцієнти: 16,7, 14,9, 14,5 та 15,5. Пікове значення за останні двадцять років – 24,4 було зафіксоване 24 березня 2000.

За даними Refinitiv очікуваний ріст прибутків компаній індексу S&P 500 в першому кварталі 2020 року рік до року наразі складає 3,8%. Без енергетичного сектору показник знижується до 3,6%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах –  Негативний.

Як будуть розвиватись торги на місцевому ринку акцій сьогодні побачимо. Видається, що певне відновлення ціни акцій «Укрнафти» може продовжитись.


Рис.1

Рис.1

Рис.2
Рис.2

Рис.3
Рис.3

Таблиця 1. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 17.02.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 25,0 гривень.


Рис.4

Рис.4


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 18 февраля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду