Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
П'ятниця, 26.04.2024 03:42
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 19 февраля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1616,41-0,02%

Вчора індекс ПФТС знову не змінився, довівши свою «серію» «безрезультатних днів» в сенсі динаміки до п’яти. Іншими словами індекс ПФТС з понеділка минулого тижня перебуває без змін на тому самому значенні 527,57 пунктів.

Однак на довершення цього, вчора, як і цього понеділка, угод з акціями на біржі ПФТС не було взагалі, а обсяги торгів облігаціями на цій біржі теж були невеликими.

Все це можна якось пов’язати зі спробами посилити роль Української біржі та консолідувати фондові майданчики в Україні.

Індекс Української біржі вчора додав зовсім невеликих 0,05% після росту на суттєвих 2,7% днем раніше.

Єдиними акціями, які цього вівторка внесли зміну у значення індексу Української біржі, були акції Райффайзен Банк Аваль. Ціна цих паперів минулого дня зросла на 0,3% до 0,386 гривень після її зниження на 0,5% днем раніше.

Однак, на відміну від попереднього дня, коли ціна пайових паперів РБА змінилась виключно по котируванням, вчора на Українській біржі відбулись три угоди з цими паперами по безадресним заявкам.

Крім цього, минулого дня на УБ було також зафіксовано чотири адресних угоди з акціями «Донбасенерго». Умовна середньозважена ціна цих акцій по цим угодам (ціна умовна – бо угоди адресні) склала 26,25 гривень.

І це власне все значиме, що трапилось минулого дня на Українській біржі. Ніяких інших угод з пайовими паперами цього вівторка на УБ не було, так само, як і не було значимих змін котирувань акцій без угод на цій біржі.

Обсяг вчорашніх угод з акціями на Українській біржі в грошовому вираженні: трьох угод з «індексними» акціями Райффайзен Банк Аваль по безадресним заявкам - 185,4 тисячі гривень, чотирьох адресних - з «індексними» акціями «Донбасенерго» - 284,55 тисячі гривень.

Українські фінансові новини.

Загальні збори акціонерів Української біржі, основного центру ліквідності акцій в Україні, в понеділок 17 лютого прийняли рішення збільшити акціонерний капітал цієї фінансової установи в два рази. Кількість акцій УБ зросте вдвічі до 50 тисяч.

Нові акцій будуть розміщені, як серед існуючих, так і нових акціонерів.

Також на зборах було прийняте рішення вибрати Головою правління Української біржі Артемія Єршова, який певний час назад очолював інвестиційну компанію «Тройка Диалог Украина».

Наразі Українській біржі, яка більше орієнтована на торгівлю пайовими паперами, в умовах конкуренції ще з двома-трьома місцевими біржами, дуже складно показувати хороші фінансові результати. Відсутність якісних українських акцій на внутрішньому ринку цінних паперів, слабкий розвиток вітчизняного фондового ринку, відсутність якісної пенсійної реформи та нерозумна конкуренція між місцевими біржами – чинники, які заважають створити сильну фондову біржу в Україні.

На Українську біржу також доволі суттєво і негативно вплинула заборона використовувати  математичне забезпечення для торгів, розроблене в Росії. Заборона була прийнята в травні 2018 року. Біржі довелось самій розроблювати нове програмне забезпечення, яке запрацювало відносно недавно.

Інша новина.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 18 лютого 2020 року, до державного бюджету було залучено 1,529 мільярдів гривень, повідомив Мінфін.

В цілому середньозважені дохідності ОВДП при розміщенні цього вівторка незначно підросли. Хоча, можна говорити і про те, що дохідність найбільш популярних українських державних боргових паперів з терміном обігу 518 днів та строком погашення 21.07.2021 року незначно знизилась.

Цих паперів вчора було продано на суму 1,152 мільярди гривень, або більш, ніж на 75% всього обсягу залучених коштів. Їх середньозважена дохідність при розміщенні склала 9,63%. Можна говорити про те, що дохідність при розміщенні цих паперів два минулі тижні складала 9,74-9,77% (якщо брати прямолінійну апроксимацію по двом найближчим випускам, які розміщувались в цей час).

Середньозважений рівень дохідності «коротких» паперів зріс до 9,82% при незмінній ставці по ним відсікання Мінфіну – 10,0%.

Трирічних державних боргових паперів цього вівторка було розміщено дуже мало – на 32 мільйони гривень при середньозваженому рівні дохідності при розміщенні 10,11%.

В цих оглядах вже кілька тижнів писалось про те, що рівні дохідностей ОВДП вже мало змінюються.

Низькі дохідності облігацій внутрішньої державної позики не дуже цікаві для місцевих інвесторів.

Ми також завжди наводимо таблиці зміни власності на ОВДП, по яким видно, що в цілому кількість паперів в обігу за рахунок погашень зменшується. Лише нерезиденти та, в якійсь мір, юридичні особи України, останнім збільшують свій інвестиційний портфель ОВДП, Таблиця 1, Рис. 1 в кінці цього огляду (повтор з учорашнього огляду).

Перспектива співробітництва з МВФ залишається найважливішим фактором для цін ОВДП (і відповідно їх дохідностей) заявив вчора уповноважений уряду з питань державного боргу Юрій Буца.

Як згадувалось в нашому вчорашньому огляді, команда кількох експертів МВФ незабаром відвідає Київ для технічних обговорень політики, направленої на забезпечення економічного росту нашої країни.

В кінці минулого тижня президент Володимир Зеленський обговорив із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіною Георгієвою на Мюнхенській конференції з безпеки «позитивні досягнення в економіці України».

Про це йшлось в повідомленні прес-служби президента.

Сторони обговорили законопроекти, які допоможуть Україні вийти на стабільне економічне зростання і забезпечити механізми захисту своїх громадян.

Зокрема, мова йшла про перебіг судової реформи, побудову системи верховенства права і так званий законопроект про банки.

Цілком очевидно, що мова йшла про закон, який мав би забезпечити «захист» рядових українців від претензій колишніх власників «Приватбанку». При розгляді проекту закону в комітетах Верховної ради, закон був суттєво змінений на користь колишніх власників банку, що сильно не сподобалось Міжнародному валютному фонду. Однак, первісний проект закону також містив норми, що на думку окремих експертів, занадто і необґрунтовано посилювали роль НБУ.

Вчора повідомлялось про те, що Уряд, Рада та НБУ продовжать роботу над законопроектом № 2571 про окремі питання функціонування банківської системи України, який необхідно прийняти (є prior action) для затвердження нової програми співробітництва нашої країни з Міжнародним валютним фондом.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій  коригувались донизу, переважно несильно, широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,3% від свого історичного максимуму досягнутого минулої п’ятниці, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,4%, також знизившись від свого історичного максимуму досягнутого цього понеділка, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, просів на 1,1%.

За минулі два тижні індекс S&P 500 шість разів, а індекс STOXX 600 чотири рази оновили свої історичні максимуми.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте. Індекс MSCI EM зранку додає 0,5%.

В США продовжується публікація квартальних звітів найбільших корпорацій США. Станом на ранок понеділка цього тижня була опублікована звітність 387 компаній або 77% емітентів акцій з індексного кошику S&P 500. З них прибутки 71% компаній згідно з FactSet та 71,6% згідно з Refinitiv перевищили навмисне суттєво занижені перед публікаціями відповідні показники очікувані аналітиками. Це за даними FactSet менше, ніж п’ятирічне середнє значення 72%, але краще за довгострокове середнє, 65%, згідно з Refinitiv та гірше, ніж за попередні чотири квартали – 74%.

За даними FactSet зміна «змішаних» прибутків рік до року, тобто фактичних опублікованих та очікуваних за даними  аналітиків, станом на кінець дня минулої п’ятниці складала +0,9%. За даними Refinitiv очікуване зростання прибутків індексу S&P 500 в 4-ому кварталі 2019 склало на ту ж дату 2,6%; без енергетичного сектору ріст за очікуваннями покращується до 5,5%. (Якщо хтось хоче зрозуміти цю ситуацію краще, йому варто усереднити дані FactSet та Refinitiv. Однак в принципі дані агентств не сильно різняться, а причини різниці – це дещо різні вибірки численних галузевих аналітиків, які прогнозують результати.)

За даними FactSet відношення ціна/прибуток, P/E, індексу S&P 500, де прибутки це чисті операційні прибутки за наступні 12 місяців станом на минулу п’ятницю складало 18,9. (Маються на увазі операційні чисті прибутки до надзвичайних статей – списань «репутації» і тому подібне). Це високе значення, вище за середнє значення за останні п’ять, десять, п’ятнадцять та двадцять років. Відповідні коефіцієнти: 16,7, 14,9, 14,5 та 15,5. Пікове значення за останні двадцять років – 24,4 було зафіксоване 24 березня 2000.

За даними Refinitiv очікуваний ріст прибутків компаній індексу S&P 500 в першому кварталі 2020 року рік до року наразі складає 3,8%. Без енергетичного сектору показник знижується до 3,6%.

Сьогодні зранку зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах –  Негативний.

Як будуть розвиватись торги на місцевому ринку акцій сьогодні побачимо. Вчора на місцевих біржах в сегменті акцій була слабка активність, а індекс ПФТС вже п’ять торгових днів поспіль не змінюється. Чи будуть сьогодні торги на місцевих біржах більш результативними?

Таблиця 1. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 17.02.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 25,0 гривень.


Рис.1


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 19 февраля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду