Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 25.04.2024 23:00
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 28 февраля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1586,46+0,09%

Вчора торги на світових ринках акцій закінчились просто «провально», що має причини та матиме наслідки, які будуть відчуватись в Україні і, зовсім не виключено, доволі суттєво.

Після двох днів розпродажу, західні фондові біржі вчора знову «обвалились». Американський ринок акцій знижується шостий день поспіль, європейський практично також. Та якщо зниження в перші дні було закономірним, технічним та поміркованим, то в понеділок, вівторок, а, особливо учора, воно переросло у відвертий розпродаж. І, судячи з сьогоднішніх ф’ючерсів та торгів на азійських фондових біржах, цьому поки не видно кінця.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 «провалився» на 4,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 3,75%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, як і днем раніше, знизився 1,25%.

Причому зниження на ринку акцій США прискорилось в кінці торгів, що не є доброю ознакою.

З історичних максимумів 19 лютого індекси S&P 500 та STOXX 600 втратили відповідно 12,0% та 10,2%.

Та цим історія не закінчується. Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси західних країн, так само, як і азійські ринки перебувають «глибоко в червоному». Про це трохи далі.

Основна причина, яка спровокувала розпродаж на ринках акцій це коронавірус та його поширення за межі Китаю. Заговорили про світову пандемію. Шанси цього оцінкою Moody’s Analytics зросли до 40%. А також з учора заговорили про значні економічні наслідки коронавірусу для світової економіки.

Якщо в кількох попередніх оглядах ми звертали увагу на технічні ознаки «падіння» світових ринків акцій, які проявлялись з грудня минулого року, то тепер, на превеликий жаль, до цього додались додаткові і раніше непередбачувані значні негативні фундаментальні фактори.

Для фінансових ринків стали поганими новини про те, що світова економіка на фоні поширення корона вірусу та боротьби з ним наблизиться в цьому році за прогнозами до рецесії, а корпоративні прибутки не будуть зростати.

З такими прогнозами вчора першими виступили відповідно аналітики провідних банків США Bank of America та Goldman Sachs.

Згідно з Bank of America Global Research ріст світової економіки в 2020 році складе лише 2,8%, найменше значення з 2009 року. А згідно з Goldman Sachs прибуток на умовну акцію S&P 500 в поточному році буде 165 доларів на акцію, таким же, як він був і в минулому році. Консенсус-прогноз фірм Уолл-Стріт поки - ріст прибутків в 2020 році на 7%.

Більш сурова пандемія, однак, призведе до зниження прибутків американських компаній на 13% в 2020 році, попередив вчора Головний стратег по акціям США банку Goldman Sachs Девід Костін.

Прогнози базуються не тільки на дуже значному зниженні власне економіки Китаю в першому кварталі поточного року, яка є другою за розміром в світі, не тільки зменшення попиту на товари зі сторони цієї великої країни, включаючи й імпорт, але й розриву виробничих ланцюжків, які є з Китаєм.

Розпродаж однак зачепив не тільки ринки акцій. Наразі знижується ціна на нафту. Ціна нафти марки Brent зранку досягла відмітки 50,20 доларів за барель, WTI – 45,63 доларів за барель.

Ціна нафти знижується на фоні того, що її один з основних споживачів, Китай, зменшить закупівлю на фоні сповільнення економіки.

Графіки, наприклад показують, що автомобільний трафік в Пекіні вчора був у сім-вісім разів меншим, ніж в «хороші часи».

Зниження поширилось навіть товари сільськогосподарського призначення, наприклад кукурудзу. Хоча тут втрати поки невеликі. Ціни на пшеницю знижуються незначно.

Вчора дохідність 10-и річних державних облігацій США досягла вдень історичного мінімуму у 1,25%.

Що стосується власне Китаю. Країна поступово, хоча не дуже швидко повертається до нормального життя. Та проте чимало підприємств працюють зараз з завантаженням 20%. Робочі перебувають на карантині, який триває в залежності від того, чи подорожували вони на новорічні свята. Поступово робітники виходять на роботу.

Власті у багатьох випадках не «педалюють» ситуацію, ймовірно вважаючи, що тут краще часом не спішити, щоб не мати наступних проблем. Виробництва не переходять на додаткові зміни, чи понаднормові години для працівників, мабуть, щоб додатково не нервувати та навантажувати тих хто вже працює.

Транспортне сполучення працює добре, як з Китаю так і до Китаю, і непогано всередині країни, хоча є нерідкі затримки в середині країни в зв’язку з тимчасовою нестачею працюючих в логістиці, на складах, та на автомобільному транспорті.

Однак, крім Китаю, економічний спад матиме місце і в інших країнах, найбільшій мірі сусідніх.

Проте слід врахувати зменшення та зміну товарних потоків яка буде стосуватись всіх країн світу, знову ж таки розриви виробничих ланцюжків в світі та зменшення надання послуг, наприклад, в туризмі.

Всі це матиме негативні помітні, якщо не суттєві наслідки і для економіки України.

Україну очікує зменшення виробництва сталі та зниження цін на прокат чорних металів. Зменшення в сфері туризму та перевезень. Можливо, певне зменшення цін на сільгосппродукцію та в невеликій мірі попиту на неї. Можливо, матиме місце не такий швидкий ріст в сфері торгівлі.

Повертаючись до ринку акцій.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються; на американські – помітно, на європейські - дуже суттєво, на 2,0%, 2,5%, до 3%. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів суттєво втратить. Індекс MSCI EM зранку знижується на значимі 2%, «доганяючи» західні фондові індекси.

Більшість азійських фондових індексів знизились сьогодні більше, ніж на 3%.

На цьому фоні місцевий український ринок акцій продемонстрував дивовижну стійкість.

Вчора індекс ПФТС втратив всього лише 0,03%, а індекс Української біржі 0,2%.

Причини цього видається дві. Перша ціни місцевих українських акцій і так дуже низькі. Ринкові коефіцієнти мізерні. Як кажуть в такий випадках нижче підлоги не впадеш.

З іншої сторони, видається, що місцеві учасники ринку акцій ще не до кінця уявляють собі можливий масштаб проблеми і з запізненням реагують на події.

Це природно. Учасники місцевого ринку акцій привчились реагувати «по факту», коли події вже відбулись. Це є наслідком непередбачуваності, характерної для України, яка в ринку акцій проявлялась раптовою і часто на перший і навіть на другий  погляд безпричинною зміною прибутків місцевих емітентів.

Зовнішній фон для торгів на українських біржах сьогодні – однозначно негативний.

Як будуть розвиватись торги на місцевому ринку акцій сьогодні побачимо. Вчора зміни цін місцевих акцій та фондових індексів були невеликі. Чи залишиться ситуація такою ж сьогодні?


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 28 февраля 2020
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду