Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 20.04.2024 16:58
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 6 марта 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1549,95-1,83%

Вчора індекс ПФТС після двох днів невеликих коливань і великої за обсягом угоди з акціями «Промінвестбанку» повернувся до своєї вже звичної за останній час «стабільної» динамки «без змін» - 0,00%.

В сегменті акцій на біржі ПФТС вчора відбулась єдина угода з акціями і це була угода по безадресним заявкам з «не індексними» акціями банку «Південний».

З примітного вчора на ПФТС ще варто відзначити угоди з облігаціями підприємств, АТ «ТАСКОМБАНК» (банк), та з облігаціями двох випусків зовнішньої позики України. Строки погашення цих паперів - відповідно: 08.05.2024, 01.09.2027, 01.11.2028.

Враховуючи і позавчорашні угоди з цими видами фінансових інструментів на біржі ПФТС, варто зазначити, що це добре, що різноманіття видів відносно ліквідних облігацій на місцевому ринку зростає.

Індекс Української біржі вчора підріс на 1,5%.

Якщо подивитись на динаміку цього фондового індикатору ширше, на більшому часовому проміжку, тиждень та місяць, то можна констатувати, що в цілому він слабко знижуються, при відносно суттєвих коливаннях. Щось подібне, тільки в більшому масштабі відбувається останнім часом на світових фондових ринках.

Вчора внесли внесок в зміну індексу Української біржі акції двох емітентів: «Укрнафти» та Райфффайзен Банк Аваль. Причому вплив зміни ціни останніх був незначним, а зміна ціни цих паперів вчора відбулась лише по котируванням без угод. Ціна акцій «Укрнафти» минулого дня на УБ зросла на 6,0% до 163,3 гривень за акцію, а Райфффайзен Банк Аваль додала 0,1% і склала на закритті 0,373 гривні за папір.

Всього минулого дня з «індексними» акціями на Українській біржі відбулось лише дві угоди з паперами двох емітентів. Крім угоди по безадресним заявкам з акціями «Укрнафти» на цій біржі була також зафіксована адресна угода з акціями «Центренерго».

Обсяг цих двох угод відповідно - 1,6 тисячі гривень та 246 тисячі гривен.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по вчорашній адресній угоді на Українській біржі – рівно 9,00 гривень за акцію. (Ціну  називаємо умовною, бо угоди адресні.) І це менше, ніж 9,0526 гривень за цю акцію попереднього дня, менше, ніж аналогічна ціна 9,10 гривень ще днем раніше, проте більше за «офіційну» ціну акції «Центренерго»на УБ, яка сформована по безадресним заявкам, 8,5 гривень.

Вчора на Українській біржі також відбулись угоди по безадресним заявкам з акціями «Укртелекому» (1 угода, остання ціна 0,12 гривень за акцію, без зміни ціни) та «Світла шахтаря» (1 угода, ціна 0,70 гривень за акцію, без зафіксованої динаміки).

Загальних обсяг цих двох угод «аж» 2,5 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Крім цього, вчора на УБ без угод лише по котируванням на 0,1 гривні (0,4%) зросла ціна «індексних» акцій «Донбасенерго» до 27,1 гривні за папір.

Ніяких інших значимих подій в сегменті акцій на Українській біржі, крім згаданих вище, вчора не було.


Українські фінансові новини.

Міжнародні резерви України в лютому 2020 року зросли на 1,3% або на 330 мільйонів доларів США до 26,623 мільярдів доларів, повідомляє Національний банк.

Це стало можливим завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку.

В лютому НБУ придбав з урахуванням продажів на міжбанківському валютному ринку 689 мільйонів доларів США.

Погашення зовнішніх запозичень склали 213,6 мільйонів доларів США – за зобов’язаннями уряду та Національного банку на користь Міжнародного валютного фонду та 33,7 мільйонів доларів – за єврооблігаціями, разом 247,3 мільйони доларів США.

Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,0 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку, повідомляє НБУ.

Новина позитивна. Проте будемо бачити, як розвиватимуться події далі.

В першу чергу є великі погашення зовнішніх запозичень цього року.

По друге є невизначеність з програмою МВФ, в тому числі в зв’язку зі зміною уряду України.

Невідомо, що буде відбуватись з плановими запозиченнями уряду на зовнішніх ринках та участь іноземців в купівлі ОВДП в світлі коронавірусу та ймовірної затримки з програмою МВФ.

Невідомі наслідки майбутнього тиску на НБУ по ослабленню гривні.

Можливий вплив коронавірусу на експорт з України.

Всі ці чинники додають невизначеності в майбутню динаміку валютних резервів країни та і напрямок та силу руху курсу гривні.

Світові фінансові ринки.

Спочатку нагадаємо, що раніше на тижні ФРС США на 50 базисних пунктів (0,5%) зменшила свою базову ставку до діапазону 1-1,25%.

Очікується, що ЄЦБ також знизить базову ставку (по депозитам) на 10 базисних пунктів до мінус 0,50% на засідання на наступному тижні.

Прикладу ФРС, як очікується, послідує Банк Японії.

До цього базові ставки знизили центробанки Австралії та Канади.

Вчора світові фондові індекси відновили зниження, а дохідність 10-и річних державних облігацій США після невеликого відновлення до 1% знизилась вже сьогодні зранку до нового рекордно низького значення 0,8081%. Дохідність 30-и річних державних облігацій США також перебувала на рекордно низькому рівні 1,4186%. Інвестори «тікають» від ризиків.

На цьому фоні і по цим пов’язаним причинам знову зросла ціна золота – до 1672 доларів США за унцію та знизився курс долара США по відношенню до інших твердих валют (в першу чергу через низькі дохідності облігацій США). Курс євро по відношенню до долара США перевищив річний максимум і складає наразі 1,124 долара за євро.

Що стосується фондових індексів.

Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 1,4% (після росту на 1,4% в кожний з двох попередніх днів), широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 3,4% після росту на 4,2% днем раніше, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,15% після росту на 1,1%, 0,9% та 1,1% у три попередні дні.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси знижуються. Індекс MSCI EM втрачає 1,7%.

Провідні світові трейдери на фондових ринках в спільних зусиллях пробують зупинити чи сильно сповільнити зниження світових ринків акцій. Своїми узгодженими діями вони «тримають цінову планку», щоб уникнути панічних розпродажів на цих ринках. Низька дохідність боргових інструментів і низькі базові ставки центробанків тут сильно допомагають.

Стабільний настрій на фінансових ринків має підтримати економіки розвинутих країн. Зараз через широке поширення накопичувальних пенсійних систем стан фінансових ринків він має значний, а іноді і вирішальний зворотній вплив на рівень споживання та інвестицій в розвинутих країнах, а отже і динаміку валового внутрішнього продукту.

Та все ж уникнути розпродажів на ринках акцій не вдається. Вдається лише призупинити падіння та значно послабити його силу.

Однією з проблем, з якою матимуть справу інвестори незабаром – це звітність за перший квартал 2020 року. На фоні коронавірусу відбудеться значне сповільнення росту корпоративних прибутків, якщо не їх зниження.

Наприклад, зараз дуже суттєво переглядається вниз прибуток по індексній акції STOXX 600. Якщо на початку цього року аналітиками бачився її ріст в першому кварталі 2020 на 5% рік до року, то зараз прогнози цього росту зменшено до 1,3% (дані Refinitiv).

Що стосується ринків сировини, то тут також видно зниження. Незважаючи на заплановане ОПЕК суттєве обмеження пропозиції нафти, ціни на нафту знизились і ціна марки Brent наразі перебуває на відмітці 49,1 долара США за барель.

Зовнішній фон для українського ринку акцій сьогодні негативний.

Як будуть розвиватись торги на Українській біржі побачимо. Цінове зниження видається більш імовірним.


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 6 марта 2020
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Тропініна, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду